hier komen promoties & acties

Vragen?

Zit je met een vraag over gender of feminisme? Ben je op zoek naar een bepaald boek of tijdschrift? Heb je interesse in ons aanbod en wil je meer informatie?

Mail ons op info@rosavzw.be en we helpen je zo snel mogelijk verder.

Geneeskunde en gezondheidszorg

Endometriose

"Endometriose is een chronische ontstekingsziekte waarbij zich op allerlei plaatsen in het lichaam weefsel nestelt waar het niet thuishoort. Het zit meestal in de buikholte, maar het kan ook voorkomen op de eierstokken, in de baarmoeder, op de darmen, enzovoort. Het weefsel is hormoongevoelig, zorgt voor ontstekingen en verklevingen van organen. In veel gevallen kunnen organen (blaas, darmen, eierstokken) aangetast worden, met een belangrijke impact op de urine- darm- en seksuele functies. Endometrioseweefsel kan echter ook op plaatsen in het lichaam buiten de pelvis voorkomen, zoals op het middenrif en in de longen. Endometriose is progressief en kan zich dus verder ontwikkelen of dieper ingroeien maar het woekert niet." Informatie van het kenniscentrum Behind Endo

Onderzoeksmogelijkheden: Berust er een taboe op endometriose? Hoe zit het met de algemene kennis over endometriose bij vrouwen en bij artsen? Hoe ver staat het onderzoek naar endometriose, mogelijke behandelingen en hulpverleningsmogelijkeden? Waar is er nog ruimte voor verbetering? 


In de pers:

Meer lezen?

Aanraders uit de RoSa-bibliotheek:

Doorzoek de online catalogus op trefwoorden:  ziekten / baarmoeder / medisch / gezondheid / gezondheidszorg / menstruatie / gynaecologie / onvruchtbaarheid / zwangerschappen / ...

Stealthing

De afgelopen jaren kwamen er in de media steeds meer ongeruste stemmen op over het fenomeen “stealthing”. Men spreekt van stealthing wanneer tijdens het vrijen een van de partners onaangekondigd het condoom weghaalt. Sommige mediakanalen hadden het over “de nieuwste sekstrend” - correcter zou zijn om over een nieuwe vorm van misbruik te spreken. Bij stealthing wordt het vertrouwen geschonden: omdat er geen toestemming is om te penetreren zonder condoom, is dit een vorm van verkrachting.

Aangezien het om een vrij nieuw fenomen gaat, zijn diverse onderzoeksfocussen mogelijk. In hoeverre zijn seksueel actieve jongeren en volwassenen bekend met het fenomeen? Hoe wijdverspreid is dit fenomeen? Onderzoek verklaringen en attitudes met betrekking tot stealthing. Of analyseer hoe dit fenomeen wordt bespreken in de media.

In de pers:

Meer lezen?

Aanraders uit de RoSa-bibliotheek:

Doorzoek de online catalogus op trefwoorden:  seksueel gedrag / seksueel geweld / verkrachting / attituden / normen / seksuele voorkeur / condoom / anticonceptie / ...

Placenta accreta

"Placenta accreta is een placenta die abnormaal diep in de baarmoederwand groeit. Placenta accreta is een complicatie die het vaakst in verband wordt gebracht met een eerdere keizersnede. Ze kan zeer ernstige bloedingen veroorzaken en eindigt vaak met een hysterectomie." (Gezondheid.be)

Het risico bij placenta accreta is dat de placenta moeilijker los komt van de baarmoeder wand. Hierdoor zou je meer bloedverlies kunnen hebben na de bevalling.

Onderzoeksmogelijkheden: welke informatie en begeleiding krijgen vrouwen die te maken krijgen met placenta accreta? Welke kennis hebben begeleidende artsen over dit fenomeen? Hoe is het gesteld met de behandelings- en hulpverleningsmogelijkeden? Waar is nog ruimte voor verbetering?


In de pers:

Meer lezen?

Aanraders uit de RoSa-bibliotheek:

Doorzoek de online catalogus op trefwoorden: baarmoeder / medisch / gezondheid / gezondheidszorg / gynaecologie / zwangerschappen / ...

Postnatale depressie bij mannen

"Ongeveer een op de tien mannen die voor het eerst vader worden, lijdt aan een postnatale depressie. In de meeste gevallen wordt de kwaal echter niet onderkend" (Gezondheid.be). 

Onderzoeksmogelijkheden: hoe staan mannen (en vrouwen) tegenover het begrip postnatale depressie, en dan wel specifiek over postnatale depressie bij mannen? Welke kennis hebben ze? Welke informatie, begeleiding en ondersteuning krijgen mannen voor en na de bevalling? Waar is er nog ruimte voor verbetering.


In de pers:

Meer lezen?

Aanraders uit de RoSa-bibliotheek:

Doorzoek de online catalogus op trefwoorden:  postnatale depressie / geestelijke gezondheid / zwangerschappen / mannen / stress / ...

Menstruatie: taboes doorbroken én duurzamer op weg?

"Menstruatie is een van de meest natuurlijke lichamelijke reacties die de helft van de wereldbevolking treft voor enkele dagen per maand. Toch blijft het een moeilijk bespreekbaar onderwerp. In verschillende culturen en religies worden vrouwen als onrein bestempeld wanneer ze hun maandstonden hebben en zelfs in progressieve maatschappijen wordt er op een fluistertoon over gepraat." (Weekend Knack, 17/12/2015)

Op 28 mei - International Menstrual Hygiene Day - wordt jaarlijks campagne gevoerd om de taboes te doorbreken #doorbreektdestilte en #menstrualhygieneday.

Nieuwe trend ook: duurzame opties voor vrouwelijke hygiëne zoals biologische tampons, maandverbanden en inlegkruisjes. "De menstruatiecup en het wasbare maandverband zijn niet meer weg te denken uit de marketingstrategie van tegenwoordig. Bol.com noteerde de afgelopen jaren maar liefst een vervierdubbeling van het aantal ecologische alternatieven voor maandverband en tampons. Een evolutie die ons van dat taboe over bloeden afhelpen, klinkt het." (De Standaard, 07/09/2017)

Onderzoeksmogelijkheden: voer een attitude-onderzoek uit naar menstruatietaboe, eventueel specifiek in de sportwereld of in reclame. Analyseer de impact van menstruatietaboe op het zelfbeeld en de persoonlijke ontwikkeling van meisjes of onderzoek de impact van menstruatietaboe op de onderwijskansen van meisjes in een specifiek land. Welke initiatieven willen het menstruatietaboe doorbreken?


Meer lezen?

Aanraders uit de RoSa-bibliotheek:

Doorzoek de online catalogus op trefwoorden:  menstruatie / taboes / normen / attituden / ...

Anticonceptie en mannen

Berichten over anticonceptiemiddelen voor mannen of de vergrote betrokkenheid van mannen in het anticonceptieverhaal bereiken ons anno 2017 steeds vaker. 

Onderzoeksmogelijkheden: wat is de kennis van anticonceptie bij tienerjongens en jonge mannen? / welke brijdage leveren mannen inzake anticonceptie? / hoe bespreekbaar is anticonceptie binnen relaties? / In welke mate wordt sterelisatie bij mannen als anticonceptie gebruikt? / Hoe staan jonge mannen tegenover het nemen van een anticonceptiemiddel voor mannen? / ...


Meer lezen?

Aanraders uit de RoSa-bibliotheek:

Doorzoek de online catalogus op trefwoorden:  anticonceptie / condoom / pil / mannen / hormonen / ...

Weg met de pil?

"Hoewel de pil in ons land nog altijd het meest gebruikte anticonceptiemiddel is, staat er een steeds groter wordende groep vrouwen (én mannen) op die de eens zo geprezen pillule d'or verwerpen." (Eva Kestemont - Knack Weekend 26/09/2017)

"Troepen vrouwen ondervinden het al jaren aan den lijve: de pil kan een nefaste invloed hebben op libido en gemoed. Jarenlang was er te weinig degelijk onderzoek om dat vermoeden te bevestigen, maar de laatste tijd duiken steeds meer studies op die hen gelijk geven. Nog steeds veel te weinig studies, zeker in vergelijking met onderzoeken naar de link tussen de pil en kanker, of de link tussen de pil en tromboses. Een laag libido en wat zwaarmoedige gedachten, daar sterft toch niemand aan, lijkt de teneur. Zeker, maar die dingen hebben wel een impact op de levenskwaliteit." (Heleen Debruyne - De Standaard 01/09/2017)

Onderzoeksmogelijkheden: voer een attitudenonderzoek uit. Waarom stoppen vrouwen met de pil? Wat zijn de klachten van vrouwen die de pil gebruiken? Wat leert de wetenschappelijke literatuur anno 2020 ons over het verband tussen het gebruik van de pil enerzijds, en het libido of de gemoedstoestand van vrouwen die de pil gebruiken anderzijds?


Meer lezen?

Aanraders uit de RoSa-bibliotheek:

Doorzoek de online catalogus op trefwoorden:  anticonceptie / pil / attituden / hormonen / ...

(Commercieel) draagmoederschap

Draagmoederschap blijft een heikel punt waarover géén eenduidige internationale wetgeving bestaat. Mag draagmoederschap: ja of nee? Aan welke voorwaarden mag dit/moet dit? Wie mag van draagmoederschap op welke manier gebruik maken? Wie mag het op welke manier aanbieden?

Onderzoeksmogelijkheden: voer een attitudenonderzoek uit. Hoe wordt er gekeken naar draagmoederschap? Analyseer de ethische dimensie die komt kijken bij commercieel draagmoederschap. Of onderneem een ervaringenonderzoek en bevraag personen die kozen voor commercieel draagmoederschap. Wat zijn de motivaties om te kiezen voor draagmoederschap? Wat zijn de motivaties om zichzelf kandidaat te stellen als draagmoeder? Of onderneem een comparatief onderzoek en vergelijk parktijken uit verschillende landen of regio's.

Meer lezen?

Aanraders uit de RoSa-bibliotheek:

Doorzoek de online catalogus op trefwoorden:  draagmoeders / kinderwens / voortplantingstechnologie / ...

Onvruchtbaarheid bij mannen: nog steeds taboe?

Onderzoek in hoeverre onvruchtbaarheid bij mannen nog steeds een taboeonderwerp is. Analyseer de attituden ten opzichte van, de kennis over en de bespreekbaarheid van onvruchtbaarheid bij mannen. Zijn er genderverschillen? Zijn er generatieverschillen?


Meer lezen?

Aanraders uit de RoSa-bibliotheek:

Doorzoek de online catalogus op trefwoorden: vruchtbaarheid / taboes / mannen / …