hier komen promoties & acties

Binu Singh Alleen Elvis

Alleen Elvis blijft bestaan met Binu Singh

Wie het wil zien, moet snel zijn: nog tot 10 januari 2022 kan je online de aflevering van Alleen Elvis blijft bestaan met kinderpsychiater Binu Singh bekijken. Zij onderstreept het cruciale belang van de eerste duizend dagen van een mensenleven. Singh is de dragende kracht achter de kleine K, een pioniersproject van de afdeling kinderpsychiatrie verbonden aan de KU Leuven. Het is de plek bij uitstek voor ouders die geen raad meer weten met de ontwikkelingsproblemen van hun baby of peuter. Door baby's én hun ouders goed te helpen, kun je veel leed voorkomen, zo zegt Singh.

Binu Singh in Alleen Elvis Blijft Bestaan
Binu Singh in Alleen Elvis Blijft Bestaan

We weten nog niet ontzettend veel over de eerste vroegkinderlijke ervaringen. Singh vertelt onder andere over hoe zij zelf haar geboorte therapeutisch herbeleefde (door doorheen een nauwe tunnel op volwassen maat te kruipen) en wat zij zich herinnert van haar babytijd. Ze benadrukt hoe belangrijk nabijheid en veiligheid is in het eerste levensjaar van het kind, zodat het kan opgroeien tot een stabiele en veerkrachtige volwassene. Door tijdens de eerste duizend dagen, te beginnen vanaf de conceptie, zorg te dragen voor een kind, het te behouden voor stress, kunnen we het kind later veel mentale schade besparen.

Een van de wonderlijkste fragmenten die Singh heeft gekozen om in het programma te tonen, is dat uit Birth without violence (1975)een korte documentaire over de "zachte geboorte" techniek van de Franse gynaecoloog Frédérick Leboyer. Volgens hem moeten baby’s op een tedere, stressloze manier en in rustige omstandigheden ter wereld gebracht worden. Net als Leboyer gelooft Singh dat baby's worden geboren als complete menselijke wezens met het vermogen om een volledig scala aan emoties te ervaren. 

Birth without violence (1973)
(c) Birth without violence (1973)

Leboyer toont hoe bijvoorbeeld zachte verlichting, een rustige sfeer of een warm bad een pasgeborene in staat stelt de overgang van baarmoeder naar wereld zonder al te grote verschrikkingen of terreur mee te maken. Birth without violence valt nog tot eind maart 2022 te herbekijken online!

Meer lezen

Online / In de pers:

Aanraders uit de bib:


#Documentaire #Geboorte #Bevalling #RoSakijkt