hier komen promoties & acties

Schermafbeelding 2021 12 07 Om 13 33 36

The Dream Feed: Musicians on Motherhood

De Canadese Zosha di Castri is componist, Assistant Professor of Music aan Columbia University en een 2021 Guggenheim Fellow. Di Castri's project The Dream Feed: Musicians on Motherhood is een podcastserie met inzichtelijke gesprekken tussen musicerende moeders, waarin hun gedeelde ervaringen, uitdagingen en inspiratie centraal staan, terwijl ze een balans zoeken tussen hun identiteit en taken als professionele muzikanten en als moeders.

Di Castri vertelt in een interview dat het haar vroeger moeilijk leek om zowel een carrière in de muziek als een bevredigend gezinsleven na te streven. Ze kende weinig professionele vrouwelijke componisten en had nooit de mogelijkheid om bij een vrouw te studeren. Verschillende vrouwelijke collega's zagen hoe hun kunstenaarschap in twijfel werd getrokken toen ze moeder werden. Ze zouden geen tijd meer hebben, ze zouden hun scherpte verliezen, er niet meer hetzelfde uitzien, of het logistieke aspect van het componistenleven zou te complex worden. Di Castri denkt dat dit probleem voor een deel genegeerd wordt omdat het voornamelijk mannen zijn die de besluitvorming in de muziekwereld bepalen.

Eén van de terugkerende thema's in de podcast is dat het moederschap vrouwen dwingt hun tijd efficiënter in te delen. Er is minder vrije tijd (in hun geval om te musiceren of componeren), maar ze hebben geleerd om de tijd die hen rest hypergericht in te zetten. In elke aflevering merk je dat de sprekers elkaar vinden door de verschuiving van perspectief die het krijgen van kinderen met zich meebrengt. Opvallend is dat veel van de vrouwelijke musici uit de podcast het moederschap niet met hun mannelijke mentoren bespraken, maar wel met diens echtgenotes. Een ander aspect dat aangehaald wordt, zijn kindvriendelijke locaties, bijvoorbeeld die van (muziek)residenties, die heel belangrijk blijken voor de ontwikkeling van een kunstenaar, maar helaas niet echt kindvriendelijke omgevingen zijn. De vrouwen die er toch in slagen een residentie met moederschap te combineren, hebben last van schuldgevoelens. Het wordt van mannen nog veel makkelijker aanvaard dat ze tijd weg van hun kroost spenderen

In The Dream Feed: Musicians on Motherhood podcast biedt elke gast een uniek perspectief op de muzikant-moeder ervaring. In de vijf afleveringen waren violist Olivia De Prato, componist Pauchi Sasaki, sopraan/fluitist Alice Teyssier, cellist Chloé Dominguez en percussionist Aiyun Huang te gast. Luisteren kan via deze link.

Meer weten?

In de pers:

Aanraders uit de Rosa-bib:

#Podcast #Moederschap #Ouderschap #Genderrollen #Muziek #Arbeid #Zorg #Ongelijkheid #RoSaluistert