RoSa vzw licht elke twee weken een specifiek gendergerelateerd thema uit of bespreekt de genderdimensie van een actueel thema. Met 8 maart in aantocht nemen we in deze editie de programmatie en focus van Internationale Vrouwendag 2021 onder de loep.
Gepubliceerd op 05/03/2021
Bron beeld: UGent Women's Strike
Internationale Vrouwendag staat opnieuw voor de deur. Waarom de dag net op 8 maart valt, is niet eenduidig te verklaren. Vijf data die alvast een belangrijke rol gespeeld hebben in die evolutie:
Hoewel al in 1910 wordt opgeroepen tot een jaarlijkse Internationale Vrouwendag en dit het jaar nadien al gevolg krijgt in onder meer Duitsland, Denemarken, Oostenrijk, Zwitserland en de VS, verwijst men vaak naar 1921 als het jaartal waarin de Internationale Vrouwendag een vaste waarde wordt. Het Internationale Vrouwensecretariaat van de Derde Communistische Internationale beslist om die dag jaarlijks in het teken van gelijke behandeling voor vrouwen te stellen. Deze beslissing kent heel wat gevolg, maar dan voornamelijk in socialistisch en communistisch gezinde landen of kringen. Nadat het vrouwenstemrecht in vele landen verwezenlijkt wordt tijdens het interbellum en na de Tweede Wereldoorlog, verdwijnt de feministische strijd veelal naar de achtergrond. Daar komt echter opnieuw verandering in wanneer de tweede feministische golf de traditie van 8 maart in de jaren zeventig nieuw leven inblaast. In ons land worden op 8 maart betogingen voor het recht op abortus georganiseerd en gaan er ook betogingen door van Vrouwen Tegen De Krisis. Later volgen de Wereldvrouwenmarsen. Pas in 1978 erkennen de Verenigde Naties 8 maart als officiële Internationale Vrouwendag.
Constante in het verhaal: op 8 maart wordt er geprotesteerd, gestaakt en actie gevoerd om de ongelijke behandeling en kansen van vrouwen aan de kaak te stellen, en wezenlijke gelijkheid op te eisen.
Door de jaren heen vinden ook steeds meer conferenties, lezingen en andere evenementen plaats, met als doel de solidariteit tussen vrouwen te versterken en een betere toekomst te garanderen voor huidige en toekomstige generaties.
In België hebben we niet enkel een Internationale Vrouwendag op 8 maart, maar staat er jaarlijks ook een Nationale Vrouwendag op de agenda. Die valt op 11 november en krijgt voor het eerst vorm in 1972, nog voor de Verenigde Naties 8 maart consolideren als Internationale Vrouwendag dag. Waarom die extra dag er gekomen is in België, hoe die invulling krijgt en waarom die op 11 november valt, lees je in onze Pers:pectief over de Nationale vrouwendag van 2020, in het RoSa thema over de eerste Nationale Vrouwendag in 1972 en in deze RoSa schrijft.
Internationale Vrouwendag krijgt jaarlijks een thema toegekend. Dit jaar staat de oproep centraal om vooroordelen rond gender publiekelijk aan de kaak te stellen en ongelijkheid aan te klagen. Op sociale media komt dit tot uiting met de hashtag #ChooseToChallenge.
Zowel individuen als organisaties worden uitgenodigd om hun engagement online kracht bij te zetten door een afbeelding of foto te delen waarop je de hand omhoog steekt om te tonen dat je genderstereotypen, ongelijkheden, vooroordelen niet (langer) tolereert en actief je steentje bijdraagt aan een inclusievere samenleving. Dat kan via je eigen sociale mediakanalen of via de internationale (en dus Engelstalige) website van Internationale Vrouwendag.
Bron foto: eigen screenshot
In de aanloop naar Internationale Vrouwendag, maar ook op verschillende events die op 8 maart georganiseerd worden, is er aandacht voor de pandemie die ons nu al zo’n jaar in z’n macht heeft. Welke impact heeft de coronacrisis op ongelijkheid? Hoe verhouden de gevolgen van specifieke maatregelen zich tot bepaalde groepen?
Een rapport van Oxfam, genaamd The Inequality Virus en gepubliceerd in januari 2021, stelt dat diverse vormen van ongelijkheid het afgelopen jaar zijn toegenomen, vaak rechtstreeks ten gevolge van de COVID-19 pandemie. Op 25 januari 2021 verwoordt Aurore Guieu van Oxfam België het als volgt:
De impact van de coronacrisis op gegenderde ongelijkheden is een thema dat RoSa al onder de loep nam in voorgaande edities van Pers:pectief. Daarin lag de focus op de impact op betaalde arbeid en de huiselijke sfeer.
Het in 2018 opgerichte Collecti.e.f 8 maars roept voor het derde jaar op rij alle vrouwen* in België op om het werk 24u neer te leggen op Internationale Vrouwendag om het dagelijkse – ook onbetaalde - werk dat vrouwen* uitvoeren zichtbaar(der) te maken. De actie heeft ook aandacht voor de impact van de coronacrisis. Met name de huidige gezondheids-, economische, sociale en democratische crisis worden aangekaart.
Het collectief roept op om te staken op elke manier die voor individuen mogelijk is. Je kan je betaald werk neerleggen, maar ook huishoudelijk werk, consumptie, zorg voor anderen. Je kan je werk kort of volledig neerleggen, of de staking steunen met solidariteitstekens, stiptheidsacties, remacties of op andere creatieve manieren. Wil je liever niet (enkel) alleen actie ondernemen, maar dat in groep doen of ondersteund door een groep? Een overzicht van lokale groepen die binnen het collectief actief zijn – en hun plannen - vind je hier.
Bron beeld: Collecti.e.f 8 maars
Als kenniscentrum voor gender en feminisme steunt RoSa vzw de actie. Maandag 8 maart zullen zowel onze bib als onze kantoren gesloten zijn. Ook de online dienstverlening wordt dan voor 24u on hold gezet. Op sociale media zijn we er wel bij, om een vinger aan de pols te houden. Op dinsdag 9 maart hervatten we het werk en verwelkomen we je graag weer digitaal of op afspraak in de bibliotheek. Dan nemen we er vol goede moed opnieuw jullie info- en andere vragen bij.
Ondanks de huidige pandemie en de daarbij horende beperkingen inzake live bijeenkomsten kunnen zij die zich willen engageren om te protesteren, zij die hun stem te laten horen, bij willen leren of op zoek zijn naar feministische solidariteit of inspiratie terecht op diverse (online) events op en rond 8 maart. We trachten alvast wat informatie voor jullie te bundelen:
Sinds jaar en dag gaat Internationale Vrouwendag gepaard met stakingen en acties. In de laatste decennia zagen we daarnaast een opmars aan events op en rond die internationale dag waarbij gefocust werd op gelijke kansen voor vrouwen, waarop vrouwen het woord “mochten” nemen, waarbij thema’s die vrouwen aangingen aan bod kwamen en een platform kregen. De twee gaan op zich al jaren hand in hand, maar kunnen ook tegenstrijdig werken.
In de nieuwsbrief van SIREN, a Women in Sport Collective van maart 2021 wordt het als volgt geformuleerd:
Bron: nieuwsbrief van SIREN, a Women in Sport Collective met Tweet van LadiesWhoLeague
Wil jouw organisatie, bedrijf, groep, … aandacht besteden aan (vrouwen op) Internationale Vrouwendag? Maak dan zeker ook de volgende denkoefeningen:
#FoodForThought
Naar aanleiding van Internationale Vrouwendag vroeg Knack 101 personen en collectieven waarom deze dag anno 2021 nog nodig is. Het volledige dossier vind je hier. Een greep uit het aanbod: