Nahlo Abdo
Captive Revolution: Palestinian Women’s Anti-Colonial Struggle Within the Israeli Prison System
London: Pluto Press, 2014. 250 p.
gevangenissen / kolonialisme / politiek / vredesbeweging / Palestina
RoSa-ex.nr.: FII g/986
In Captive Revolution analyseert socioloog Nahla Abdo de ervaringen van vrouwelijke Palestijnse vrijheidsstrijders op basis van interviews en getuigenissen. Het boek biedt inzicht in het racisme, seksisme, seksueel grensoverschrijdend gedrag en staatsgeweld waarmee zij te maken krijgen als vrouwelijke politieke gevangenen in Israëlische detentie. Abdo levert een waardevolle en diepgaande kritiek op zowel het Israëlisch settler-kolonialisme als op oriëntalistische en imperialistische vormen van westers feminisme die niet in staat lijken Palestijnse vrouwen - en breder vrouwen in de MENA-regio - als politieke actoren te beschouwen die zich (onder meer gewapend) verzetten tegen koloniale en imperialistische onderdrukking.
Voor het schrijven van dit boek had Nahla Abdo meerdere redenen. Sommige daarvan waren persoonlijk. Ze is namelijk niet alleen onderzoeker en auteur. In dit boek deelt ze ook haar eigen ervaringen als ex-politiek gevangene in het Israëlische gevangenissysteem. Dat de ervaringen die ze kwalitatief wou onderzoeken en analyseren ook persoonlijke, geleefde ervaringen waren, heeft ongetwijfeld een belangrijke rol gespeeld. Zo geeft Abdo zelf aan dat de gesprekken met andere vrouwen bijzonder openhartig waren, ondanks de soms gevoelige en intieme materie, precies omdat het veeleer een uitwisseling was onder gelijkgestemden en ervaringsdeskundigen dan wel een academisch interview tussen een zo neutraal mogelijke onderzoeker en een persoon die het onderzoeksobject uitmaakt. “Sharing or reflecting on my detention experience during the discussions with women political detainees played an important role in eliciting the sharing of information and knowledge among all participants; it also facilitated the conversations by removing what otherwise would have been seen as power relations between the ‘researcher’ and the ‘researched’.” (p. 2). Dit resulteerde in een vertrouwensband waardoor specifieke ervaringen waarrond taboe bestaat, bijvoorbeeld seksuele marteling, bespreekbaar werden op een veilige en respectvolle manier.
Daarnaast beschouwt Abdo het feit dat ze een taal en cultuur deelt met de interviewees als een troef voor haar onderzoek. Toch is het vooral haar diepgaande kennis van de (politieke en culturele) geschiedenis van Palestina en Israël die een goede verstandhouding en wederzijds begrip faciliteerde, aldus Abdo.
Voor haar onderzoek en het schrijven van dit boek sprak Nahla Abdo met zeventien vrouwen in een één-op-één setting. Daarnaast organiseerde ze een focusgroep met veertien vrouwen, waarvan ze met sommigen voordien aparte gesprekken gevoerd had. De periode die Abdo bestudeert aan de hand van kwalitatief onderzoek beslaat de jaren 1960 tot en met de jaren 1980. De verhalen van de vrouwen gaan dus over hun tijd in Israëlische gevangenissen in de loop van die periode. Daarnaast ging Abdo op zoek naar bijkomende informatie in archieven, kranten en magazines. Het boek bestaat - naast een voorwoord, conclusie en nawoord - uit vijf hoofdstukken:
Captive Revolution is een uniek boek dat belangrijke thema’s aankaart en een leemte in academisch onderzoek invult. Het verschaft uitdagende literatuur voor al wie meer te weten wil komen over de politieke en culturele geschiedenis van Palestina en over specifiek gegenderde en seksuele vormen van Israëlische staatsgeweld ten aanzien van vrouwelijke Palestijnse vrijheidsstrijd. Ondanks de centraliteit van getuigenissen en reflecties blijft het een academisch en behoorlijk hoogdrempelig boek. Geen vlot leesvoer, maar ongetwijfeld de moeite waard!
#RoSaleest #Palestina #Genocide #Vrouwen #Dekolonisering #Feminisme #Gevangenis #Geweld #Discriminatie #IHR #Verzet #Israel