hier komen promoties & acties

Ahed Tamimi

Palestijnse vrijheidsstrijder en activist

Leven

Op 31 januari 2001 verwelkomen de Palestijnse Bassem Tamimi en Nariman Tamimi een dochter. Ze schenken hun kersverse telg de veelzeggende naam Ahed, wat niets minder betekent dan ‘plicht’ of ‘engagement’. In het geval van de Tamimi’s verwijst dit naar de Palestijnse vrijheidsstrijd. Vader Tamimi, geboren in 1967, wanneer de Israëlische bezetting van de Westelijke Jordaanoever en de Gaza-strook van start gaat, is immers een bekende activist die zich inzet voor de Palestijnse zaak en zijn politieke idealen doorgeeft aan zijn vier kinderen.

Bron foto: WikiCommons

Ahed Tamimi wordt geboren in het dorp Nabi Saleh, in de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever. Het dorp maakt deel uit van zone C, oftewel de 62% van de Westelijke Jordaanoever dat sinds 1967 onder Israëlische militaire controle valt. Tamimi maakt deel uit van de tweede generatie om op te groeien in de bezettingen is niets anders gewend. In een artikel van The Guardian schrijft journalist Harriet Sherwood daarover:

Wanneer Ahed Tamimi twaalf jaar is, droomt ze ervan rechten te studeren. Op die leeftijd is ze al internationaal bekend om haar activisme. Op straat wordt ze dan ook vaak herkend, ook door Israëlische militairen. Om te voorkomen dat zijn dochter bedreigd of geïntimideerd wordt door Israëlische troepen, besluit vader Tamimi haar voor de duur van haar middelbare schoolcarrière te verhuizen en onder te brengen bij een familielid in Ramallah, ongeveer twintig kilometer verwijderd van de gezinswoning in Nabi Saleh. Op die manier zou ze niet dagelijks langs meerdere Israëlische checkpoints moeten passeren op weg naar school. 

Activisme

Ahed Tamimi wint internationale bekendheid vanwege een aantal virale foto’s en video’s waarin te zien is hoe ze als jong kind de confrontatie aangaat met Israëlische militairen. Zo probeert Tamimi, wanneer ze amper elf jaar is, de hardhandige arrestatie van haar moeder tegen te houden. De beelden van het jonge kind bereiken onder meer de Palestijnse president Mahmoud Abbas, die haar prijst voor haar moed. In een tweede video, een jaar later, is te zien hoe ze haar vuist balt en tekeer gaat tegen een Israëlische militair, waarop de Turkse eerste minister Recep Tayyip Erdoğan haar uitnodigt in Turkije. Op haar veertiende wordt ze opnieuw gefilmd terwijl ze een soldaat in de hand bijt om te beletten dat hij haar jongere broer zou arresteren. Het bleek effectief: de militair droop af en liet de Tamimi’s verder ongemoeid.

Eind 2017 loopt een zoveelste confrontatie echter anders af. Ahed Tamimi, dan zestien jaar, neemt deel aan een protest tegen de uitbreiding van de illegale Israëlische bezetting in de buurt van haar dorp. Het protest mondt uit in geweld: demonstranten smijten stenen naar de zwaar bewapende Israëlische troepen, die de aanval beantwoorden met meer geweld. Het vuur wordt geopend op de demonstranten en onder meer Aheds dan vijftienjarige neef Mohammed Tamimi wordt geraakt. Vanop korte afstand wordt hij in het gezicht geschoten met een in rubber gehulde stalen kogel. Tamimi en haar nicht Nour reageren door op twee militairen af te stappen. Op een video is te zien hoe Tamimi een Israelische militair in het gezicht slaat en probeert een andere te schoppen. Enkele dagen later, nadat de video viraal gaat, wordt Tamimi opgepakt tijdens een nachtelijke inval. Dertien dagen later wordt ze in een militaire rechtbank veroordeeld voor aanranding, opruiing en het gooien van stenen. Ook haar moeder en nicht Nour worden veroordeeld.

De zaak haalt de internationale pers en vestigt hernieuwde aandacht op de Israëlische aanhouding en vervolging van Palestijnse minderjarigen.

In maart 2018 stemt Ahed Tamimi - nog steeds minderjarig - in met een schuldbekentenis in ruil voor ‘slechts’ acht maanden cel en een boete van ongeveer €1250. Tijdens haar celstraf behaalt Tamimi haar diploma secundair onderwijs en besluit ze rechten te studeren om “de Israëlische bezetter verantwoordelijk te stellen”.

Erkenning

Voor veel Palestijnen belichaamt Ahed Tamimi de onophoudelijke strijd tegen de Isaëlische bezetting.

Hoewel talloze Palestijnen betrokken zijn in de Palestijnse vrijheidsstrijd is Ahed Tamimi een van de weinige internationaal bekende activisten. Haar activisme en status wordt dan ook geprezen voor het aanmoedigen van Palestijnse activisten die door decennia van haast onverstoorde bezetting gedemotiveerd geraakten, en voor het internationaal op de kaart zetten van de Palestijnse vrijheidsstrijd.

De jonge vrouw met roodblonde krullen is wereldwijd symbool komen te staan voor de Palestijnse vrijheidsstrijd en haar portret duikt dan ook overal ter wereld op. Het bekendste voorbeeld blijft echter het gigantische portret op de muur in Bethlehem, die de Westelijke Jordaanoever scheidt van Israël, dat op de dag van haar vrijlating in 2018 onthuld werd.

Bron foto: WikiCommonsWikiCommons

In de pers:

Aanraders uit de RoSa-bibliotheek: