hier komen promoties & acties

Seksualiteit

Hokjes voor meisjes en jongens, vrouwen en mannen in de samenleving hebben een invloed op hoe er gekeken wordt naar onze lichamen, onze seksualiteit en onze omgang met relaties en ouderschap. In dit thema geven we een overzicht van de belangrijkste thema’s in verband met gender en seksualiteit.

Hoewel pakweg de helft van de wereldbevolking gedurende een lange periode in het leven menstrueert, heerst er nog steeds veel taboe rond dit thema. In reclamespotjes zien we niks dat ook maar lijkt op menstruatiebloed en we leren dat menstrueren “vies” is. Het is nochtans een zeer natuurlijk fenomeen dat veel meisjes en vrouwen overkomt. Naast de fysieke en psychologische impact van menstrueren, staan zij ook in voor de financiële kost van menstruatieproducten.

Ook de verantwoordelijkheid voor en de kosten van anticonceptie vallen maar al te vaak op de schouders van vrouwen. De anticonceptiepil, een Nuvaring of een koperspiraaltje: de meeste vormen van anticonceptie die beschikbaar zijn op de markt zijn gericht op vrouwen. Een beetje gek als je je bedenkt dat het vrouwelijk hormonaal systeem veel complexer is dan dat van mannen.

En dan zijn er nog de lessen seksuele voorlichting die we  op school meekrijgen. Daar leren we het wetenschappelijke verhaal achter de bloemetjes en de bijtjes, maar veel aandacht voor het relationele aspect van seksualiteitsbeleving is er doorgaans niet. Wat zijn de gevolgen hiervan? Wat willen jongeren zelf? Welke invloed heeft gender op iemands kinderwens? Hoe kijken we als samenleving naar ouderschap? Is moederschap werkelijk zo anders dan vaderschap? In dit thema zoomen we in op enkele onderwerpen waar genderrelaties en seksualiteit elkaar raken.


Aanraders uit de RoSa-bibliotheek: