hier komen promoties & acties

Vragen?

Zit je met een vraag over gender of feminisme? Ben je op zoek naar een bepaald boek of tijdschrift? Heb je interesse in ons aanbod en wil je meer informatie?

Mail ons op info@rosavzw.be en we helpen je zo snel mogelijk verder.

Uitgelezen

Schrijf je in op RoSa's thematische nieuwsbrief Uitgelezen om op de hoogte te blijven van onze almaar groeiende collectie en ontvang driemaandelijks tal van boekbesprekingen, interviews, aanwinstenlijsten en nog veel meer rond één specifiek thema.

Lees meer

Collectie

RoSa vzw werkt al meer dan veertig jaar aan haar bibliotheekcollectie. Ons aanbod is dan ook groot en divers. Voor al je vragen in verband met gender en feminisme kan je bij ons terecht.

De oorsprong van de RoSa-collectie gaat terug tot in de jaren zeventig, tijdens de tweede feministische golf in Vlaanderen. Ze bevat ondertussen al meer dan 30.000 boeken en ander materiaal. Het resultaat van meer dan veertig jaar bouwen aan onze bibliotheek is een unieke collectie gespecialiseerde non-fictie literatuur die de diversiteit binnen het feminisme weerspiegelt. Je vindt er al je antwoorden voor hedendaagse vraagstukken rond feminisme en gender.

Genderthesaurus

De RoSa-collectie wordt op een bijzondere manier ontsloten. Wij maken namelijk gebruik van een genderthesaurus, een thesaurus die specifiek termen bevat over vrouwen, gender en feminisme. Onze genderthesaurus is een uitgebreide, specifiek op gender en feminisme gerichte begrippenlijst, waarmee er gemakkelijk relevant bronmateriaal over een bepaald onderwerp gevonden kan worden. Dit is RoSa's geheime wapen voor het snel en efficiënt samenstellen van een relevante literatuurlijst. 

De trefwoorden van deze thesaurus kunnen betrekking hebben op de maatschappelijke positie van v/x/m, op maatschappelijke kwesties en op de leefwereld van verschillende groepen binnen de samenleving. Voorbeelden daarvan zijn bijvoorbeeld 'moederschap', 'emancipatie' , 'politici' of 'seksueel geweld'. Andere trefwoorden hebben dan weer meer betrekking op historische onderwerpen zoals 'begijnen' of 'vrouwenkiesrecht' of 'middeleeuwen'. Ook theoretische ontwikkelingen zoals 'intersectionaliteit' of 'epistemologie' komen aan bod.

Heb je vragen over de trefwoorden in onze thesaurus? Mail dan naar info@rosavzw.be.