hier komen promoties & acties

Uitgelezen

Schrijf je in op RoSa's thematische nieuwsbrief Uitgelezen om op de hoogte te blijven van onze almaar groeiende collectie en ontvang driemaandelijks tal van boekbesprekingen, interviews, aanwinstenlijsten en nog veel meer rond één specifiek thema.

Lees meer

Feministische leeslijsten

Op deze pagina vind je verschillende leeslijsten over feminisme, opgedeeld naar gelang leeftijd en voorkennis. Ook maken we een onderscheid tussen Nederlandstalige en Engelstalige literatuur.

In onze bibliotheek krijgen we geregeld de vraag of we geen feministische klassiekers kunnen aanraden die meer verdiepende theorie bieden rond een specifiek thema. Evengoed gebeurt het dat iemand binnenwandelt zonder enige voorkennis en op zoek is naar een boekje dat kan dienen als introductie tot het feminisme. Om aan al deze vragen tegemoet te komen ontwikkelden we feministische leeslijsten, zowel in het Nederlands als in het Engels. Deze zijn allerminst exhaustief, maar dienen louter als inspiratie. We zullen ze geregeld updaten, dus hou deze pagina zeker in de gaten. Heb je zelf tips? Laat het ons weten via sociale media!

Feministische leeslijst voor beginners

Niemand zei het beter dan bell hooks: "Feminism is for everybody." Je weet het misschien nog niet, maar feminisme is er werkelijk voor iedereen. Iedereen geeft zelf invulling aan de term, hoewel de kern steeds het streven naar gendergelijkheid is. Is het je nog niet helemaal duidelijk waar feminisme nu precies voor strijdt? Zit je met vragen zoals: is feminisme alleen voor vrouwen? (Spoiler alert: nee, dat is het niet!) Is feminisme niet achterhaald? Streeft feminisme naar gelijkheid of vrijheid? Met de laagdrempelige boeken en manifesten in onze feministische leeslijst voor beginners kom je al snel te weten hoe de vork nu precies in de steel zit.

Feministische leeslijst voor ervaren feministen

Weet jij wel wat te verstaan onder de term feminisme, maar wil je je inlezen over de verschillende feministische stromingen en de theorieën waarop ze gebaseerd zijn, de uiteenlopende strijdpunten en strategieën, de soms contrasterende visies en de geschiedenis van de beweging? Dan kan je inspiratie opdoen in onze feministische leeslijst voor ervaren feministen.

Feministische leeslijst voor experts

Heeft het feminisme geen geheimen meer voor jou en schrik je niet weg van een stevige brok specialistisch jargon? Ben je op zoek naar meer theoretische verdieping, recente onderzoeksinzichten en beloftevolle strategieën? Heb je nood aan kritische analyses en denkkaders die de intersectionele en structurele aard van specifieke ongelijkheden verhelderen? Dan is onze feministische leeslijst voor experts vast iets voor jou. Snuister eens tussen onze tips, waar je zowel recente en ophefmakende titels als baanbrekende en tijdloze klassiekers zal vinden.

Feministische leeslijst voor kinderen

Wist je dat onze RoSa bibliotheek sinds kort over een kinderhoek beschikt? Jij en je kind zijn van harte welkom om een kijkje te komen nemen in onze kindercollectie. Je vindt er zowel voorleesboeken met mooie prenten als boeken gericht op verschillende leesniveau's. We hebben onder meer boeken in de aanbieding die rolmodellen zoals Malala Yousafzai en Simone de Beauvoir in de kijker zetten, maar ook inclusieve verhalen over thema's rond gender diversiteit. Onze feministische leeslijst voor kinderen geeft je alvast een idee van het aanbod!