hier komen promoties & acties

Malala Yousafzai

Pakistaanse kinderrechtenactivist en Nobelprijswinnaar

Malala Yousafzai - algemeen bekend als simpelweg Malala - is een Pakistaanse kinderrechtenactivist. Als jong meisje komt Malala in opstand tegen de taliban die meisjes verbiedt naar school te gaan. In 2012 wordt ze in de schoolbus neergeschoten maar ze overleeft de aanslag. In 2014 wordt ze de jongste winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede.

“I think of it often and imagine the scene clearly. Even if they come to kill me, I will tell them what they are trying to do is wrong, that education is our basic right." Malala Yousafzai
Malala

Leven 

Het levensverhaal van Malala Yousafzai is even schrijnend als uitzonderlijk. Ze wordt geboren in Mingora, Pakistan in 1997. Haar vader is onderwijzer in een meisjesschool. Hij is vastbesloten haar alle kansen te geven die voor een jongen vanzelfsprekend zijn, schrijft Malala op haar website. Ze omschrijft haar vader als haar “bondgenoot en inspiratiebron” in haar strijd voor het recht op onderwijs.  

Wanneer de taliban in 2008 de controle krijgt over de regio waar Malala woont, worden activiteiten zoals televisie kijken en muziek maken verboden. Bovendien mogen meisjes niet meer naar school. “In het verleden werd de heropeningsdatum van de school na de wintervakantie op tijd aangekondigd. Wanneer de directeur ons niet informeerde over de heropening, vermoedde ik dat de taliban de toegang van meisjes tot scholen had verboden,” schrijft Malala over deze periode.

Bron foto: 内閣官房内閣広報室 / CC BY

In 2009 houdt Malala onder het pseudoniem Gul Makai (Nederlands: korenbloem) een dagboek bij voor de BBC over de heerschappij van de conservatieve taliban en de onderdrukking van meisjes in het onderwijs in haar geboortestreek de Swatvallei. Haar strijd voor onderwijs voor meisjes kost haar bijna het leven. In oktober 2012 houdt een talibanstrijder de schoolbus tegen waarin Malala naar huis gebracht wordt. Hij vraagt naar Malala en schiet haar in de linkerkant van haar gezicht. Tien dagen later wordt ze wakker in een ziekenhuis in Birmingham. Ze overleeft en ondergaat verschillende hersteloperaties.

Sindsdien verblijft ze met haar familie in Groot-Brittannië omdat ze in Pakistan het risico loopt opnieuw het doelwit te worden van de taliban.  

In het boek “Ik ben Malala” vertelt ze in haar eigen woorden wat er die beruchte dag is gebeurd en over haar volharding om zich niet te laten intimideren door extremisten. Na haar herstel is ze vanuit Birmingham blijven ijveren voor onderwijs voor meisjes.  

Werk  

Yousafzai groeit uit tot een boegbeeld voor gelijke rechten voor kinderen overal ter wereld. In 2013 wijst ze in haar eerste publieke toespraak de Verenigde Naties op hun verantwoordelijkheden. Na dit pleidooi voor onderwijs voor meisjes overhandigt Malala een petitie aan Ban Ki-Moon, destijds de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, om alle VN-lidstaten op te roepen zich extra in te zetten voor onderwijs.  

In 2014 richt ze samen met haar vader het Malala Fonds op, dat tot doel heeft elk meisje in de wereld twaalf jaar lang op een veilige manier naar een kwaliteitsvolle school te laten gaan. Op 9 december 2015 gaat He named me Malala, een documentaire over Malala en het leven in Pakistan onder de taliban, in première. De opbrengst van de film komt ten goede aan het Malala Fonds.  

Sinds 2018 studeert Malala Filosofie, Politiek en Economie aan de Universiteit van Oxford. Ze reist nog steeds de wereld rond om meisjes te ontmoeten die strijden tegen armoede, oorlog, kindhuwelijken en genderdiscriminatie om naar school te kunnen gaan. Met het Malala Fonds steunt ze onderwijzers en activisten en voert ze druk uit op politici – er zijn vandaag nog steeds 130 miljoen meisjes die geen onderwijs ontvangen.  

Prijzen en erkenning  

In 2011 wordt Malala genomineerd voor de Internationale Kindervredesprijs en ontvangt ze de National Youth Peace Prize van de Pakistaanse regering. Deze prijs wordt later als eerbetoon aan haar hernoemd naar de National Malala Peace Prize.   Als erkenning van haar moed roept de VN 10 november uit tot Malala Day. Op deze dag wordt aandacht gevraagd voor de miljoenen kinderen die wereldwijd niet naar school gaan. Volgens de VN gaan in Pakistan vijf miljoen kinderen niet naar de lagere school, waarvan het grootste deel meisjes.

In 2013 krijgt Malala de Sakharovprijs voor de Vrijheid van Denken van het Europees Parlement. Ze grijpt de gelegenheid aan om machthebbers aan te sporen om na te denken over de “ideologie van de macht”.

“De echte supermacht is een land met vele opgeleide en getalenteerde jongeren, niet het land dat tienduizenden wapens bezit” Malala Yousafzai

In hetzelfde jaar wordt ze genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede. Volgens Time Magazine is ze ook een van de 100 meest invloedrijke personen ter wereld. In 2014 ontvangt Malala als jongste laureaat ooit de Nobelprijs voor de Vrede. Malala ambieert een carrière als politica en wil niet herinnerd worden als het meisje dat door de taliban neergeschoten werd, maar wel als iemand die oproept tot dialoog met de taliban om vrede te kunnen bereiken.


Meer lezen?

Aanraders uit de RoSa-bibliotheek: