hier komen promoties & acties

Vragen?

Zit je met een vraag over gender of feminisme? Ben je op zoek naar een bepaald boek of tijdschrift? Heb je interesse in ons aanbod en wil je meer informatie?

Mail ons op info@rosavzw.be en we helpen je zo snel mogelijk verder.

Wetenschap en techniek

Ecologische en vrouwvriendelijke menstruatieproducten

"De menstruatiecup en het wasbare maandverband zijn niet meer weg te denken uit de marketingstrategie van tegenwoordig. Bol.com noteerde de afgelopen jaren maar liefst een vervierdubbeling van het aantal ecologische alternatieven voor maandverband en tampons. Een evolutie die ons van dat taboe over bloeden afhelpen, klinkt het. Maar het oog en het comfort willen ook wat. En dus komen steeds meer start-ups met het idee van de menstruatieslip: een stukje lingerie dat neutraal tot aantrekkelijk oogt en alle extra voorzorgsmaatregelen tijdens het menstrueren overbodig wil maken." (De Standaard 07/09/2017)

Er zijn tal van verschillende soorten menstruatieproducten: (herbruikbaar) maandverband, tampons, menstruatiecups of menstruatieondergoed. De laatste jaren werden er tal van bedrijven opgericht die expliciet uitpakken met ecologische menstruatieproducten, die goed zijn voor het milieu en voor de natuurlijke balans van je vagina. De chemische behandeling van synthetische materialen in conventioneel maandverband of in tampons is namelijk niet alleen schadelijk voor het milieu, maar ook voor je vaginale flora. De menstruatiecup, herbruikbaar maandverband en menstruatieondergoed daarentegen zijn een ecologisch alternatief dat ook vrouwvriendelijk is. Of niet soms?

Onderneem een comparatieve analyse van verschillende menstruatieproducten (evt. van verschillende merken). Breng niet alleen de impact op het milieu in rekening, maar ga ook na wat de voor- en nadelen zijn voor de verschillende producten op de natuurlijke balans in je vagina.

Andere invalshoek: ontwikkel zelf een nieuwe ecologische en vrouwvriendelijk menstruatieproduct. Stel eventueel ook een businessplan op en een marketingstrategie.


In de pers:

Meer lezen?

Aanraders uit de RoSa-bibliotheek:

Doorzoek de online catalogus op trefwoorden: menstruatie / ecologie / duurzaam / milieu / ...

Meer vrouwen in testgroepen in wetenschappelijk onderzoek?

"In een commentaarstuk in het toonaangevende British Journal of Sports Medicine klagen onderzoekers aan dat vrouwen te weinig deel uitmaken van testgroepen in onderzoek naar sporten." (De Standaard, 07/06/2016)

Vrouwen maken maar weinig deel uit van testgroene in wetenschappelijk onderzoek, waardoor de resultaten van die studies ook geen representatief beeld geven van de samenleving en mogelijkerwijze genderdiscriminatie in de hand werken. Bovendien is niet alleen gender een belangrijke factor om voldoende diversiteit te vrijwaren onder de testpersonen opdat de onderzoeksresultaten representatief zijn. Onderneem een impactanalyse van overwegend mannelijke testgroepen (bijvoorbeeld aan de hand van enkele recente studies rond veiligheidsnormen in de autoindustrie).

Andere invalshoek: bevraag wetenschappers over de manier waarop hun testgroepen worden samengesteld en hoe zij staan tegenover het diversifiëren van testgroepen. Sluit je paper af met een motivering waarom diversiteit in een testgroep belangrijk is, en formuleer eventueel suggesties voor wetenschappers om de ondervertegenwoordiging van vrouwen in testgroepen tegen te gaan.


In de pers:

Meer lezen?

Aanraders uit de RoSa-bibliotheek:

Doorzoek de online catalogus op trefwoorden: wetenschap / onderzoek / sport / participatie / ...