RoSa vzw is het Vlaamse kenniscentrum voor gender en feminisme dat een breed publiek informeert en sensibiliseert omtrent deze thema’s. Dat doen we onder meer door middel van nieuwsbrieven en onze nieuwe website, die op 30 juni 2020 gelanceerd werd. Je vindt er niet alleen praktische informatie over RoSa als organisatie, over onze diensten en bibliotheek, ook mag je je verwachten aan een schat aan informatie over zowel actuele als historische tendensen en thema’s op het kruispunt van gender en feminisme. Via deze pagina maken we je graag wegwijs op onze new and improved website.
Opgericht in 1978 tijdens de tweede feministische golf als centraal documentatiecentrum, groeide RoSa doorheen de jaren uit tot een professioneel kenniscentrum met een brede waaier aan diensten. Op deze pagina vind je praktische informatie, antwoord op vaak gestelde vragen en een woordje uitleg over RoSa als organisatie, over onze missie en ons team.
In ons aanbod ontdek je welke diensten RoSa verleent: van het beantwoorden van infovragen, over gender voor beginners workshops en wat diepgaandere vormingen rond genderbewust opvoeden of lesgeven, tot langdurige begeleidingstrajecten op maat voor organisaties en bedrijven.
Daarnaast screent RoSa allerhande teksten op hun gendersensitiviteit. Of het nu gaat over een HR-beleid, vacatures, jaarplannen of een projectdossier, bij RoSa ben je aan het juiste adres voor een kritische en gedetailleerde screening van de genderdimensie van jouw documenten of audiovisueel materiaal.
Verder zet RoSa actief in op het uitwerken van praktijkgerichte tools. Zo brachten we onder meer toolkits uit voor personeel in het kleuter-, lager en secundair onderwijs, evenals in de buitenschoolse kinderopvang. Studenten vinden dan weer inspiratie voor hun papers, bachelor- of masterproeven bij onze onderzoekssuggesties.
De RoSa-bibliotheek is een boeiende en levendige plaats in hartje Brussel waar iedereen die geïnteresseerd is in gender en feminisme terecht kan voor informatie, inspiratie en documentatie. Tienduizenden boeken, tijdschriften, rapporten, krantenartikelen en nog veel meer kan je bij ons vrij raadplegen.
Op deze pagina vind je meer uitleg over onze unieke en almaar groeiende collectie gespecialiseerde non-fictie literatuur met meer dan 30.000 boeken, tijdschriften, rapporten, affiches en krantenartikelen. Benieuwd? Neem zeker eens een kijkje bij onze nieuwste aanwinsten en bij onze boekbesprekingen!
We geven je tips die het zoeken in onze online catalogus eenvoudiger maken en helpen onderzoekers op weg naar andere informatiepunten. Vind je niet wat je zocht? Stuur ons jouw aankooptip voor onze collectie via het formulier bij bibliotheeksuggesties.
Heb je meestal een extra duwtje in de rug nodig om een boek vast te pakken? Je kan je inschrijven op onze driemaandelijkse Uitgelezen, waarin we telkens enkele boeken uit de RoSa-bibliotheek rond een bepaald in de kijker zetten. Op de pagina kan je ook de vorige edities inkijken.
Voor degelijke en geactualiseerde informatie rond een bepaald onderwerp kan je terecht bij onze thema’s. Dat zijn doorwrochte, inhoudelijke dossiers rond tien centrale thema’s. De informatie is relatief statisch, maar wordt regelmatig herzien en verdiept aan de hand van de nieuwste inzichten, good practices en cijfers uit relevant onderzoek op vlak van gender(gelijkheid) en feminisme.
Tezamen geven de thema’s een breed overzicht van de historische en actuele knelpunten op vlak van gendergelijkheid. Per thema wordt aandacht besteed aan de kern van de problematiek, de historische oorzaken en evolutie, sleutelfiguren en -momenten, actuele cijfers en obstakels, alsook de nieuwste inzichten van onderzoek, beleidsbeslissingen en de gevolgen daarvan.
Bij het thema feminisme kom je bijvoorbeeld meer te weten over de feministische golven en de verschillende feministische stromingen. Bij rolmodellen vindt je biografieën van heel wat vergeten en vereerde feministische rolmodellen: van ondergewaardeerde pioniers in wetenschap en techniek, over revolutionaire politici en baanbrekende auteurs, tot moderne boegbeelden van de feministische beweging. Bij het thema arbeid zoomen we in op de historische evolutie van het kostwinnersmodel naar het tweeverdienersmodel en staan we stil bij voortdurende ongelijkheden tussen vrouwen en mannen, zowel op de arbeidsmarkt als op het thuisfront. Bij het thema lichaam en geest lees je niet alleen over genderverschillen in de gezondheidzorg, maar ook over anticonceptie voor mannen, over het schadelijke gevolg van onrealistische schoonheidsidealen en zoveel meer. Geïnteresseerd? Neem een kijkje bij elk thema en ontdek meer!
Momenteel werkt RoSa nog volop aan haar nieuwe website. Nog niet alle thema’s zijn volledig. Wordt vervolgd…
Onze actualiteitspagina is een dynamisch platform, waar we geregeld nieuwe content aanbieden, onderverdeeld in vijf categorieën:
Daarnaast vind je hier ook al onze nieuwsbrieven terug, zowel de tweewekelijkse Pers:pectief als de driemaandelijkse Uitgelezen.
Onderaan de actualiteitspagina vind je ons dagelijks persoverzicht. Daar ontdek je welke hete hangijzers rond gender en feminisme er zoal spelen in de nationale en internationale pers. Elke werkdag maakt RoSa een persoverzicht van een twintigtal kranten wereldwijd met relevante informatie. Wat wordt er bericht over gender en feminisme? Welke thema's komen aan bod en vanuit welk perspectief worden ze benaderd? En - minstens even belangrijk - hoe is de toon van het artikel? Erg stereotiep en seksistisch, of juist heel inclusief en roldoorbrekend? RoSa zoekt het voor je uit!
De volgende kranten worden elke werkdag doorspit:
De Morgen / De Standaard / VRT NWS / Knack / MO* / Le Soir / Le Monde / NRC Handelsblad / OneWorld / De Correspondent / The Guardian / The New York Times
Op maandagochtend mag je alle relevante nieuwsartikelen van het voorgaande weekend verwachten. Ook de berichtgeving op feestdagen wordt de daaropvolgende werkdag aangevuld.
Als je enkele dagen het nieuws niet hebt gevolgd, kan je simpelweg in ons overzicht van de hele maand grasduinen. In ons archief vind je dan weer alle voorgaande maandelijkse persoverzichten tot januari 2013.
Niet alleen onze website, maar ook onze tweewekelijkse nieuwsbrief werd in een nieuw jasje gestoken! Sinds 2018 verstuurt RoSa thematische nieuwsbrieven die je informeren over de genderdimensie van brandend actuele thema’s of over belangrijke, maar onderbelichte gendergerelateerde thema's. In september wordt onze nieuwsbrief herdoopt tot Pers:pectief. Voortaan kan je deze thematische nieuwsbrieven integraal op onze website lezen. Wil je geen enkele editie missen? Schrijf je dan zeker in! Onze trouwe abonnees brengen we nog steeds met een uitnodigende mailtje op de hoogte!
Een greep uit afgelopen edities: feminisme en kolonialisme; abortusrechten die wereldwijd onder druk komen te staan; LHBTQI+ targeting; sexting, victimblaming en slut shaming; good practices in de sportwereld; beeldvorming van vrouwelijk leiderschap; eenouderschap; body positivity; extreem rechts en misogynie, nood aan een genderbewust design, partnergeweld, tienerprostitutie, vrouwen en comedy; 1 jaar #MeToo... Ontdek al onze voorgaande nieuwsbrieven van 2018, 2019 en 2020, en schrijf je in voor onze tweewekelijkse Pers:pectief om nooit meer een editie te missen.
Met boekbesprekingen, prikkelende interviews en inspirerende aanwinstenlijst wil onze driemaandelijkse Uitgelezen onze bibliotheek in de schijnwerpers zetten. Iedere editie is gewijd aan een specifiek thema en geeft je een breed, pluralistisch beeld van de literatuur die RoSa over dat thema in huis heeft. Laat je inspireren en schrijf je nu in! Zo mis je geen enkele editie.
Een greep uit afgelopen edities: mannen, mannelijkheid en feminisme; ecofeminisme; het onbehagen van de vrouw vandaag; gender en stadsplanning; heksen; gender, armoede en thuisloosheid; de fiets - vrijheidsmachine en hefboom... Ontdek hier al onze voorgaande edities en schrijf je in voor onze driemaandelijkse Uitgelezen.
Contact opnemen met RoSa kan via ons contactformulier, via mail naar info@rosavzw.be of telefonisch op het nummer +32 2 511 56 22.
Je vindt RoSa ook op Instagram, Facebook, LinkedIn en KlasCement. Volg ons en laat ons weten welke gendergerelateerde thema's jij interessant vindt!