Ben je al langer op zoek naar een feministische leesclub? Heb je zin om samen klassiekers rond de feministische strijd te lezen en te bespreken? Wil je ook recente werken van opkomende stemmen in de feministische beweging leren kennen? Dan is RoSa's leesclub iets voor jou. Op zaterdag 25 januari lezen we Handicap: een bevrijding (2024) van de Antwerpse historica Anaïs Van Ertvelde.
Met deze leesgroep wil RoSa haar bibliotheek openstellen voor een breed publiek. We brengen geïnteresseerden samen om, aan de hand van zowel feministische klassiekers als recentere werken van opkomende stemmen, in gesprek te gaan over gender en feminisme. Iedereen is welkom en voorkennis is niet vereist. We houden de gesprekken bewust laagdrempelig. De bedoeling is om van gedachten te wisselen over feministische thema’s, en om aan de hand van boeken te reflecteren op onze eigen ideeën rond deze thema’s. Bekijk de agenda voor het leesjaar 2024-2025.
Handicap: een bevrijding (2024) is het nieuwste boek van historica, columnist en auteur Anaïs Van Ertvelde, die zelf ook een handicap heeft: ze heeft een korte rechterarm. Verwacht je niet zozeer aan navelstarende memoires die lezers met het gevoel achterlaten dat de auteur 'ondanks haar handicap' bijzonder dapper of functioneel is. Van Ertvelde beschrijft geen tragedie noch drama, maar onderzoekt bevrijding. Het boek is dan ook eerder een wetenschappelijk zelfonderzoek, een politiek manifest dat vertrekt vanuit geleefde ervaring, een filosofische verkenning over wat het betekent om in deze samenleving een handicap te hebben.
"Dit systeem zal er altijd voor zorgen dat we bepalen wie waardevol is op basis van uiterlijkheden en het vermogen om op bevredigende wijze te (re)produceren, uit te blinken en zich te ‘gedragen’. Vrouwen en mensen van kleur worden daar evengoed het slachtoffer van. Je hoeft geen persoon met een beperking te zijn om validisme te ervaren." Anaïs Van Ertvelde in Handicap: een bevrijding (2024)
De pagina's wemelen van de open en vaak retorische vragen die Van Ertvelde kritisch voorlegt aan lezers, maar ook aan zichzelf: is er eigenlijk iemand die niet gehandicapt is? Waarom worden personen met een handicap dan als uitzondering behandeld? Wat betekent handicap in onze maatschappij? De vele vragen die het boek al dan niet expliciet opwerpt, lenen zich perfect voor onze leesclub. Samen duiken we in de thematiek handicap en intersectionaliteit, en verkennen we de impact van dominante normen en discriminatie in onze samenleving.
Iedereen is welkom om mee te komen nadenken en uitwisselen over handicap, gender, intersectionaliteit en feminisme. De gesprekken houden we bewust laagdrempelig. Iedereen is vrij om bij te dragen aan het gesprek op die manier die voor hen juist voelt. Voorkennis is dus zeker niet vereist, enkel een flinke dosis interesse en leergierigheid. Ook wie het boek niet (volledig) gelezen heeft, is welkom om aan te sluiten.
Deze sessie wordt begeleid door artiest, auteur en onderzoeker Josefien Cornette (die/zij). Josefien heeft een multidisciplinaire praktijk met een achtergrond in kunstgeschiedenis, feminisme, queer studies en disability studies. Die is redacteur bij rekto:verso, waar die mee het nummer CRIP coördineerde. Daarnaast werkt die samen met Engagement Arts. Hun eerste boek Een huis dat pijn heet verscheen in 2023 bij Mammoet en is beschikbaar voor leen in de RoSa-bib.
Wie: iedereen is welkom. De leesgroep gaat door in het Nederlands en is gratis, maar we vragen wel om op voorhand in te inschrijven. Kan je toch niet komen? Geef ons een seintje via mail naar info@rosavzw.be.
Wanneer: zaterdag 25 januari, van 11u tot 13u
Waar: de RoSa-bibliotheek in de Zennestraat 40 in hartje Brussel
Toegankelijkheid: de RoSa-bibliotheek is rolstoeltoegankelijk, maar de sanitaire voorzieningen helaas (nog) niet.
Opmerking: deze leesclub was aanvankelijk gepland op woensdagavond 29 januari, maar werd verplaatst omwille van praktische redenen.
Schrijver Anaïs Van Ertvelde: ‘Gehandicapte lijven hebben een revolutionaire kracht’(OneWorld, 07/11/2024)
Studie over handicap van Anaïs Van Ertvelde en roman van Marieke De Maré krijgen Nederlandse boekenprijzen (VRT NWS, 07/11/2024)