Wanneer Nadya Okamoto in 2010 voor de eerste keer haar menstruatie krijgt, denkt ze dat ze dood gaat. Ze rent overstuur de woonkamer in, knuffelt haar moeder en twee zussen, en verontschuldigt zich dat ze al zo vroeg afscheid moet nemen. Haar moeder moet er eens goed om lachen en verkondigt vol vreugde dat “haar kleine meid vrouw geworden is”. Dan beseft Okamoto wat er gaande is; ze had het immers al met haar moeder gehad over menstruatie, maar het donkere, geklonterde goedje in haar onderbroek kwam niet overeen met het beeld dat zij had van (menstruatie)bloed. Okamoto verdiept zich meer en meer in de wondere wereld van menstruatie: wat gebeurt er precies in je lichaam, welke geurtjes en kleurtjes kunnen op eventuele onregelmatigheden of zelfs ziekten wijzen, welke producten zijn er beschikbaar om, wat zijn de voor- en nadelen ervan, waarom berust er een taboe op menstruatie.
In deze TEDxTalk vertelt Nadya Okamoto openhartig over haar eerste menstruatie, over de periode waarin haar gezin een tijd dakloos was en over haar ontmoetingen met dakloze vrouwen. Het is in die ontmoetingen en gesprekken dat ze leert dat het gebrek aan financiële middelen voor sommigen betekent dat ze niet de nodige producten kunnen kopen wanneer ze menstrueren, iets wat Okamoto zelf nooit heeft meegemaakt. Het inspireert haar om PERIOD op te richten, een NGO die menstruatiearmoede wil bestrijden door sensibilisering en educatie, door lobbywerk en het voorzien van gratis menstruatieproducten.
Nadya Okamoto is een Amerikaanse Harvard graduate. In 2014 richt ze op zestienjarige leeftijd PERIOD op, wat uitgroeit tot de grootste studentenorganisatie op vlak van vrouwelijke gezondsheidszorg. In 2018 publiceert ze haar eerste boek, Period Power: A Manifesto For The Menstrual Movement, waarin ze het heeft over het belang van gratis menstruatieproducten, het afschaffen van de tampontaks en inclusie van alle genderidentiteiten in de menstruatiebeweging.