hier komen promoties & acties

Instagram Post 1

RoSa's agenda 2022

KOMENDE EVENEMENTEN

30.11 | Slotevent van EquiSchools

Op 30 november 2022 vindt het slotevenement van EquiSchools plaats van 13u30 tot 17u30 bij Capital vzw (Antwerpselaan 40 – 1000 Brussel)

Binnen het EquiSchools project werd samen met vijf secundaire scholen gewerkt aan een omgeving waar gendergelijkheid en gelijke kansen centraal staan, met het oog op de preventie van geweld. Bijzondere aandacht ging uit naar de ontwikkeling van positieve en niet-gewelddadige modellen van mannelijkheid.

Het resultaat van die samenwerking? Een handleiding voor scholen om aan de slag te gaan met thema's rond gendergelijkheid, gelijke kansen en preventie van geweld, én een gloednieuwe campagne.

Programma

13:30 – 14:00  Onthaal
14:00 – 15:15  Welkom
                          Presentatie van het project
                          Persoonlijke ervaringen van betrokkenen
15:15 – 15:30  Pauze
15:30 – 16:30  Resultaten evaluatieonderzoek
                          Voorstelling van de handleiding
                          Voorstelling van de campagne
                          Q&A
16:30 – 17:30 Feestelijke receptie

Schrijf je hier in (inschrijven kan tot en met 25 november)!

Over Equischools

EquiSchools is een project van MoveMen (een initiatief van RoSa vzw – Kenniscentrum voor Gender en Feminisme en Beweging tegen Geweld – vzw Zijn) en werd mogelijk gemaakt met de financiële steun van Vlaams minister van Gelijke Kansen Bart Somers.

Leer hier meer over Equischools!

Over Capital vzw 

Capital is de one-stop-source die Brusselse jongeren inspireert, stimuleert en begeleidt in hun persoonlijke en professionele ontwikkeling.

Capital is rolstoeltoegankelijk.

Bereikbaarheid: 15 min wandelen vanaf station Brussel Noord // Metro & bus: halte Yser



AFGELOPEN

16.11 | Close Reading: Man Enough van Justin Baldoni

Op woensdag 16 november organiseren we een close reading van het boek Man Enough: Undefining My Masculinity van de Amerikaanse acteur Justin Baldoni in de RoSa-bib. Onder begeleiding van RoSa-medewerker Myriam Halimi (zij/haar) en oprichter van De Feministische Man, Michiel van der Padt (hij/hem) lezen we samen een aantal paragrafen uit het boek. Welke inzichten geeft de auteur ons mee? Gelden de maatschappelijke normen waar hij als man aan wordt verwacht te voldoen ook voor mannen in België? Hoe herdefinieert of ondefinieert dit onze beelden over mannelijkheid en vrouwelijkheid? En welke oplossingen rijkt Baldoni aan om hier persoonlijk mee aan de slag te gaan?

Thema’s die aan bod zullen komen: vriendschap, lichaamsbeeld, seksualiteit, ouderschap.

Meenemen of op voorhand lezen van het boek is niet nodig om deel te nemen: er worden gericht paragrafen geselecteerd en collectief gelezen en besproken.

Het boek

Welke ideeën leven er rond mannelijkheid? En hoe bepalen deze ideeën ons (zelf)beeld, relaties en ambities? In het boek ‘Man Enough: undefining my masculinity’ vertelt de Amerikaanse acteur en regisseur Justin Baldoni over zijn persoonlijke strijd met maatschappelijk dominante normen over mannelijkheid. Vanuit zijn persoonlijke verhaal, bespreekt hij hoe zijn worstelingen met kwetsbaarheid, vriendschappen, vaderschap en pornografiegebruik gelinkt zijn aan een aangeleerde drang om zijn mannelijkheid aan de buitenwereld te bewijzen.

Praktisch

  • Datum: woensdag 16 november 2022
  • Uur: 18u30-20u
  • Locatie: RoSa bibliotheek, Zennestraat 40, 1000 Brussel
  • Deelnemen is gratis en iedereen is welkom, ongeacht biologisch geslacht of genderidentiteit. Schrijf je hier in!

25.08 | Symposium gender-sensitive education

On Thursday 25th August RoSa will host an international symposium on gender-sensitive education. This event is organised by the Czech Gender Information Centre NORA, the Norwegian KUN Centre for Equality and Diversity, and the Estonian EWAR. All professionals are welcome to join free of charge, but registration is necessary (see below).

Programme

15h00 Word of welcome, RoSa vzw 15h15 Fair Play at Schools (Kateřina Hodická, Gender Information Centre NORA, Czech Republic) 15h45 KUN's work with kindergartens (Linn Bylund, KUN Centre for Equality and Diversity, Norway) 16h15 Hands-on experience with gender sensitive education in Norway (TBA, Norway) 16h45 Promotion of gender equality in early years and primary education in Estonia (Riina Kütt, EWAR, Estonia) 17h15 Coffee break 17h30 Interactive workshop on RoSa’s practical toolkits for educational professionals to promote gender awareness (Myriam Halimi & Anna Vleeshouwers, RoSa vzw, Belgium) 18h30 Refreshments and networking

Practical

Where: RoSa vzw, Zennestraat 430, 1000 Brussels When: August 25, 2022 - from 15h to 19h

The event will be in English. Participation is free of charge, but registration is required. The places are limited so we would like to ask you to only register if you intend to participate, and to let us know as soon as possible if for any reason you cannot participate after registering .

14.05 | Workshop gender en feminisme voor open jeugdwerk op het tweedaagse PUBLIK van Formaat vzw


RoSa vzw is één van de vele organisaties en sprekers op PUBLIK, hét vormingsevenement van Formaat vzw. Op dit tweedaagse kan je je onderdompelen in hun nieuwe aanbod op maat van open jeugdwerk. Allerhande betrokkenen in open jeugdwerk komen samen om te beleven, te ontmoeten en te inspireren. Vrijwilligers, jeugdwerkers, bestuurders of beroepskrachten: iedereen is welkom op PUBLIK! Verwacht je aan een boeiend tweedaagse boordevol vormingen, debatten, workshops en inspiratietalks. Daarnaast is er in het programma voldoende ruimte vrijgemaakt voor ontmoeting, netwerking, uitwisseling en ontspanning.

Op zaterdag 14 mei voorziet RoSa vzw een dynamische workshop rond gender en feminisme. Wat betekent het concept gender? Welke invloed heeft gender op ons individuele leven en op de bredere samenleving? Leiden gendernormen tot sociale ongelijkheid? Hoe vertaalt zich dat in een open jeugdwerkinitiatief? RoSa vzw trekt met al haar expertise en bagage naar PUBLIK en gaat graag met jullie in gesprek. Het volledige programma vind je hier.

Praktische informatie
  • WAAR EN WANNEER: Het volledige tweedaagse gaat door op vrijdag 13 en zaterdag 14 mei in Het Entrepot te Brugge: Binnenweg 4, 8000 Brugge.
  • PRIJS: er zijn verschillende tarieven voor deelnemers (vanuit jeugdhuizen) die lid zijn van Formaat. Overnachten is mogelijk in Hostel SNUFFEL. Wil je blijven slapen? Dan boekt Formaat een plaats voor jou. Overnachting zit inbegrepen bij het combiticket. Koop je enkel een dagticket en wil je meegenieten van het vrijdagavondprogramma en overnachting? Duid dit aan bij je inschrijvingVrijdagticket: 16 euro (leden) / 20 euro (niet-leden) Zaterdagticket: 24 euro (leden) / 30 euro (niet-leden) Overnachting: 20 euro (leden) / 26 euro (niet-leden) Combiticket: 60 euro (leden) / 80 euro (niet-leden)

Meer info en inschrijvingen hier.

26.03 | Moeilijke dingen makkelijk uitgelegd op het Feest van het falen

Het concept is simpel: vier experts nemen het woord en nemen het op zich om vier complexe thema's makkelijk uit te leggen. Deze editie van Moeilijke dingen makkelijk uitgelegd staat in het teken van De Eerste Keer. Na een korte - en makkelijke! - uitleg van een expert, is er ruimte voor vragen uit het publiek. Kom zaterdag 26 maart naar het Festival van het falen, georganiseerd door Curieus, en leer bij van de volgende experts:

  • Senne Misplon over de eerste keer als LGBTQ+

Senne Misplon (hij/hem) is 23 jaar en student in de Master Gender & Diversiteit. Hij geeft al jaren lezingen als expert over gender- en seksuele diversiteit. Als trans man wil hij graag zijn ervaringen delen over zijn zoektocht naar een fijne seksuele relatie met zijn lijf en partner.  

  • Eline Van Hooydonck over je eerste vibrator kopen

By day is Eline Van Hooydonck een PR-guru bij filmdistributeur The Searchers. By night transformeert de filmlover in een ware vibrator-connaisseur. Als echte ‘vibrator influencer' weidde ze een Instagram-highlight aan haar (soms ongemakkelijke) zoektocht naar een eerste seksspeeltje, maar ze reviewde ook al menstruatiecups. Ze praatte in Flowjob al heel open over het vrouwelijk orgasme en organiseerde in 2018 de mars tegen seksueel geweld met twee vriendinnen. 

  • Latifa El-Kaddouri over wat jongeren moeten weten over de eerste keer

Latifa El-Kaddouri is 24 jaar en mama van kleine Farah. In haar job als gezinsondersteuner bij Kind & Gezin ondersteunt ze gezinnen met jonge kinderen in hun zoektocht naar een kansrijk leven. Ze houdt van uitdagingen en van met mensen bezig zijn. Daarnaast probeert ze zoveel mogelijk cultuursensitieve taboes bespreekbaar te maken met Dear Body. Door middel van interactieve workshops probeert ze dingen los te maken bij jongeren en taboes bespreekbaar te maken. Jongeren zoals zijzelf, jongeren met een moslim en/of migratie achtergrond. 

  • Bieke Purnelle over waarom de eerste keer voor vrouwen vaak geen fijne ervaring is

Bieke Purnelle is directeur van RoSa, het kenniscentrum voor gender, feminisme en gelijke kansen. Als columnist voor onder meer MO* en De Standaard schrijft ze over grote en kleine maatschappelijke thema's en hoe die elkaar kruisen. 

08.03 | Sofagesprek met Yousra Benfquih, Meron Knikman, Kathleen Van Den Daele & Arthemis Snijders


Feminisme is steeds in beweging, de Vrouwenraad ook.

Hoe kunnen we feminisme intersectioneel invullen? Want enkel zó kan feminisme een hefboom zijn voor systeemverandering. De Vrouwenraad gaat op verkenningstocht door middel van een nieuwe podcast: W.I.P. oftewel Woman Is Present, geleend van artiest Marina Abramovich. W.I.P. staat ook voor Work in Progress. Omdat intersectioneel feminisme over processen gaat, en het werk nooit voltooid is, het verhaal nooit af.

Op 8 maart viert de Vrouwenraad de lancering van W.I.P. met een intiem sofagesprek in de RoSa Bibliotheek. Host Yousra Benfquih brengt drie gasten in gesprek over dekolonisatie, ecofeminisme, zelfbeschikking, ruimte en architectuur, en media. 

De drie gasten die deze avond in gesprek gaan zijn: Meron Knikman (voorzitter van de Vrouwenraad), Kathleen Van Den Daele (directeur van LEVL) en Arthemis Snijders (doctoraatsonderzoeker aan de UGent).

Van harte welkom!

PRAKTISCH Wat: sofagesprek  Wanneer: dinsdag 8 maart, van 18u30 tot 20u30 Waar: RoSa bibliotheek in de Zennestraat 40, 1000 Brussel Gratis maar registratie is verplicht. Inschrijven kan hier.

Locatie is rolstoeltoegankelijk. Is er een reden waarom je niet kan deelnemen? Laat het ons weten en we gaan samen na of we de drempel kunnen wegnemen.

#Agenda #RoSa #2022 #Evenementen #Publiekswerking #RoSabeweegt