Werkgevers kunnen ook keuzes maken die hun werknemers toelaten om hun arbeid en hun privéleven beter op elkaar af te stemmen. Zo’n gezinsvriendelijk beleid komt bovendien ook de onderneming ten goede.
Studies hebben reeds aangetoond dat een gezinsvriendelijk beleid op de werkvloer zorgt voor een hogere productiviteitsgraad, minder ziekteverzuim, flexibele opstelling van de werknemers naar de werkgever toe, een daling van het personeelsverloop, en uiteraard een goed imago.
Zo’n gezinsvriendelijk beleid komt ook de onderneming ten goede.
Werkgevers kunnen ingrijpen in de werktijdregelingen, de werkorganisatie en de verlofregelingen. Glijdende uren en een soepele regeling voor het opnemen van vakantiedagen en overuren kunnen voor heel wat werknemers de druk verlichten. Ook het aanbieden van bepaalde diensten – zoals kinderopvang tijdens de zomermaanden – betekenen een extra steun. Thuiswerk is dan weer een medaille met twee kanten. Het beperken van het woon-werkverkeer zorgt voor tijdswinst en het werken in een vertrouwde omgeving zorgt voor een verhoogde concentratie en productiviteit. Nadelen zijn het verlies aan contact met de collega's en een minder duidelijke scheiding tussen arbeid en privé.
Daarnaast kan een onderneming ook een kortere werkweek inlassen waardoor haar werknemers meer tijd hebben voor een gezonde balans tussen werk en privé.
De databank Goede Praktijken kan bedrijven inspireren hoe zij de gendergelijkheid in hun onderneming of organisatie kunnen verbeteren.