hier komen promoties & acties

Zainah Anwar

Maleisische journalist en oprichter moslimfeministische organisatie

Zainah Anwar is activist, moslimfeminist en medeoprichter van de Maleisische feministische organisatie Sisters in Islam en de internationale organisatie Musawah. Anwar was de executive director van Sisters in Islam voor meer dan twee decennia en heeft ook verschillende prijzen, van onder andere de Verenigde Naties, mogen ontvangen voor haar contributies in de strijd voor mensenrechten. In 2018 wordt zij door Harvard Law School benoemd als een van de 25 “Women Aspiring Change” wereldwijd op het gebied van rechten en beleid.

Zainah Anwar

Bron foto: Wotancito / CC BY-SA  

Leven

Zainah Anwar wordt geboren in 1955 in Johor, Maleisië. Haar vader is de oprichter van de United Malays National Organisation, de grootste nationale politieke partij, en haar moeder is een huisvrouw. Haar oudere zus is de voorzitter van de Malaysian Securities Commission en haar jongere broer een bekende Maleisische artiest. Vanaf jongs af aan weet zij dat ze journalist wil worden. Anwar overweegt zelfs met school te stoppen en voor het nieuws te gaan werken. In 1972 begint ze haar opleiding journalistiek aan de Shah Alam universiteit en in 1978 behaalt zij haar masterdiploma aan Boston University in de Verenigde Staten, waarna ze verder studeert in verschillende studierichtingen met betrekking tot internationale rechten en diplomatie tot 1986.  

Werk en activisme

In 1987 staat Zainah Anwar aan de wieg van de organisatie Sisters In Islam, waar zij meer dan twintig jaar aan het hoofd zal staan.  Ze werkt de organisatie mee uit van een kleine NGO tot een organisatie met veel internationale notoriteit. De doelstellingen van Sisters In Islam zijn "het bevorderen en ontwikkelen van een vrouwenrechtenkader in de islam, dat rekening houdt met de ervaringen en realiteiten van vrouwen, het elimineren van onrecht en discriminatie van vrouwen door het veranderen van praktijken en waarden die vrouwen als minderwaardig aan mannen beschouwen, en het creëren van publieke bewustwording en hervorming van wetten en beleid op het gebied van gelijkheid, rechtvaardigheid, vrijheid, waardigheid en democratie in de islam. ”  

In het begin focust Sisters In Islam zich op het veranderen van onderdrukkende familiewetten in Maleisië, maar later wordt de beweging breder getrokken om zich uiteindelijk ook te focussen op democratie, mensenrechten en grondwettelijke veranderingen. In 2006 heeft Anwar samen met Sisters In Islam een wetsvoorstel weten te tegenhouden dat polygamie en scheiden makkelijker zou maken voor mannen in Maleisië.

De basis van haar bevrijdende visie haalt zij uit de religieuze teksten van de Qur’an. Het concept dat God rechtvaardig is en vrouwen rechtstreeks aanspreekt in de tekst vormen voor haar de leidraad om de huidige realiteit van moslimvrouwen te verbeteren. Het zijn de feministische interpretaties van onder andere amina wadud, theoloog en een van de medeoprichters van Sisters In Islam, die de vrouwen en hun missie samen hebben gebracht.  

“God cannot be God, if God is unjust.” Zainah Anwar

Vandaag is Zainah de directeur van Musawah (Arabisch voor ‘gelijkheid’), een wereldwijde beweging van moslimfeministen en islamitische feministen voor gelijkheid en rechtvaardigheid binnen de moslimfamilie. Door middel van wetenschap en activisme daagt Musawah, het patriarchale monopolie over de interpretatie van de heilige teksten van de islam uit, om de koranwaarden van rechtvaardigheid, eerlijkheid en gelijkheid terug te eisen en de nadruk te leggen op de tijdelijkheid van de wet. 

Ze schrijft ook een maandelijkse column over politiek, religie en vrouwenrechten, genaamd Sharing the Nation, in de Maleisische krant Sunday Star. Ook is Anwar een voormalig lid van de Mensenrechtencommissie in Maleisië.  

Awards

In 2019 ontvangt Zainah Anwar een onderscheiding van de Verenigde Naties voor haar bijdragen aan de 2030 Agenda for Sustainable Development in the Human Rights Fundamental Freedoms (lees meer: Politiek en beleid). In 2018 werd ze door Harvard Law School geëerd als een van de 25 “Women Aspiring Change” wereldwijd op het gebied van recht en beleid. In 2013 wordt ze door de International Museum of Women genoemd als een van de tien meest invloedrijke moslimvrouwen.


Meer lezen?