hier komen promoties & acties

Annie M.G. Schmidt

Nederlandse dichter en auteur vooral bekend voor haar kinderboeken

Annie M.G. Schmidt (1911-1995) is een veelzijdig auteur die thuis was in tal van genres. Voor de jeugd schreef ze poëzie en verhalen, voor volwassenen maakte ze cabaretteksten, toneelstukken, musicals, radioverhalen en liedjes, TV-series, reclameboekjes. Doorheen haar leven, en ook na haar overlijden in 1995, blijft Annie M.G. Schmidt razend populair, wat haar verschillende prijzen en accolades opleverde.

Annie M G  Schmidt

Succesvolle carrière

Op 20 mei 1911 wordt Annie M.G. Schmidt als Anna Maria Geertruide Schmidt geboren in Kapelle op Zuid-Beveland. Haar vader is dominee, haar moeder huisvrouw. Haar moeder is bovenal een verwoed lezer en zij brengt de jonge Anna al snel in contact met literatuur. Na de middelbare school in Goes begint Schmidt een notariaatsstudie in Den Haag, maar die zal ze niet afmaken. In plaats daarvan leert ze steno en typen. Ze werkt een tijdje als au-pair in het Duiste Hannover en keert daarna terug naar Nederland waar ze een bibliotheekopleiding start.

Vanaf 1932 werkt Schmidt in verschillende bibliotheken tot ze in 1946 een baan aangeboden krijgt als documentalist bij de Amsterdamse krant Het Parool. Daar wordt haar schrijftalent al gauw ontdekt. Van 1948 tot 1957 publiceert Annie M.G. Schmidt columns, kinderverhalen en versjes in Het Parool. Ondertussen schrijft ze ook radio- en televisieseries, musicals, cabaretteksten voor onder meer Wim Sonneveld en Wim Kan. Ze schrijft ook toneelstukken over maatschappelijke thema's, zoals de eenakter Als vrouwen staken (1953). In 1958 loopt haar contract bij Het Parool af. Het leidt een periode van freelance schrijven in voor Schmidt, waarbij ze geregeld commerciële opdrachten aanneemt.

Bron foto: WikiCommons

Schmidt staat gekend als een vrije geest, die conventies geregeld aan haar laars lapt. Ze is echter een ware publiekslieveling en wordt door velen op handen gedragen, waardoor ze zelden in de problemen komt met haar (voor die tijd) soms controversiële ideeën.

Annie M.G. Schmidt zal blijven schrijven tot op late leeftijd, ook wanneer ze nagenoeg blind wordt. Haar succesvolle leven als auteur kent uiteindelijk een einde in 1991. In de nacht na haar vierentachtigste verjaardag, op 21 mei 1995, stapt Annie M.G. Schmidt (vermoedelijk bewust) uit het leven. ’s Ochtends wordt ze gevonden in haar slaapkamer met een wijnfles en verschillende lege pillendoosjes naast het bed. Ze overlijdt aan een hartstilstand.

In 2002 schrijft Annejet Van Der Zijl, met medewerking van de erfgenamen Schmidt, een biografie over Nederlands’ geliefde auteur. Hieruit volgt bovendien een zevendelige televisiereeks Annie M.G., die in 2010 op zowel de Nederlandse als Vlaamse omroep te zien is.

Oeuvre

Annie M.G. Schmidt staat bekend als een veelzijdig auteur die in tal van uiteenlopende genres thuis is. Voor de jeugd schrijft ze poëzie en verhalen, voor volwassenen maakt ze cabaretteksten, toneelstukken, musicals, radioverhalen en -liedjes, TV-series, reclameboekjes. Ze schrijft columns in kranten en tijdschriften en maakt vertalingen. Haar lichtvoetige humor en taalvirtuositeit leveren haar belangrijke literaire prijzen op.

De wereld is wonderlijk leeg zonder jou - Er staat maar zo weinig meer in - De hemel is aldoor zo hinderlijk blauw - Waarom? Wat heeft het voor zin? - De merel zit zachtjes te zingen in ’t groen - Voor mij hoeft ie heus zo z'n best niet te doen - De wereld kon vol van geluk zijn, maar nou: leeg zonder jou. Annie M.G. Schmidt voor Cabaret De Inktvis

In België is Annie M.G. Schmidt vooral gekend voor haar verhaalreeks Jip en Janneke (1952-1957), haar kinderboek Pluk van de Petteflet (1971), Abeltje (1953) en Minoes (1970). Schmidt is goed bevriend met Fiep Westendorp, die haar Jip en Janneke verhalen van iconische illustraties voorziet. Ongetwijfeld is Annie M.G. Schmidt vooral gelauwerd voor haar jeugdliteratuur, die tot het collectieve geheugen van de naoorlogse periode zijn gaan behoren en heel wat kinderen leuke tijden hebben bezorgd.

Erkenning en prijzen

Voor haar literaire productie wordt Schmidt al tijdens haar leven uitvoerig gelauwerd. Reeds in 1957 krijgt ze de prijs van het Beste Kinderboek voor Wiplala. In 1965 ontvangt zij als eerste de Nederlandse Staatsprijs voor kinder- en jeugdliteratuur. Voor haar hele oeuvre krijgt Schmidt in 1987 de Constantijn Huygensprijs. Een jaar later ontvangt ze uit de handen van Astrid Lindgren de Hans Christian Andersenprijs, de hoogste internationale onderscheiding voor jeugdliteratuur.

Bron foto: WikiCommons

Aanraders uit de RoSa-bibliotheek: