hier komen promoties & acties

Leesclub Thumbnail

23.11 | RoSa's leesclub: Minderman - Jesse Beentjes

Ben je al langer op zoek naar een feministische leesclub? Heb je zin om samen klassiekers rond de feministische strijd te lezen en te bespreken? Wil je ook recente werken van opkomende stemmen in de feministische beweging leren kennen? Dan is RoSa's leesclub iets voor jou. Op zaterdag 23 november lezen we Minderman (2024) van de Nederlandse journalist Jesse Beentjes.

Met deze leesgroep wil RoSa haar bibliotheek openstellen voor een breed publiek. We brengen geïnteresseerden samen om, aan de hand van zowel feministische klassiekers als recentere werken van opkomende stemmen, in gesprek te gaan over gender en feminisme. Iedereen is welkom en voorkennis is niet vereist. We houden de gesprekken bewust laagdrempelig. De bedoeling is om van gedachten te wisselen over feministische thema’s, en om aan de hand van boeken te reflecteren op onze eigen ideeën rond deze thema’s. Bekijk de agenda voor het leesjaar 2024-2025.

Minderman: over ballen, testosteron en hardnekkige mannelijkheidsmythes

Naar aanleiding van de Internationale Mannendag lezen we in november een boek over mannelijkheid. Toen Jesse Beentjes een testikel verloor aan teelbalkanker, kreeg hij van zijn kapper de vraag of hij zich daardoor minder man voelde. Deze directe, en volgens sommigen een ongevoelige vraag beantwoordde Beentjes destijds luchtig, maar eenmaal thuis overwoog hij de implicaties van de vraag. Wat hebben teelballen en testosteron te maken met mannelijkheid? Wat betekent het om man te zijn? Wat maakt iemand 'man'? Deze overpeinzingen leidden tot het schrijven van een boek: Minderman, dat in 2024 uitkwam bij uitgeverij De Bezige Bij.

In dit laagdrempelige boek brengt Beentjes filosofie, historisch onderzoek, interviews met medische experts en zijn eigen ervaringen als patiënt samen om allerlei mannelijkheidsmythes kritisch te analyseren. Zo ziet hij lijnen ontstaan tussen castraatzangers, veroordeelde zedendelinquenten en fitness influencers. Hoe verhouden zaadballen zich eigenlijk tot ‘mannelijkheid’? Waar komen uitdrukkingen zoals ‘een vrouw met ballen’ vandaan? Wat is testosteron nu precies en waarom hechten veel mannen er zo aan? Bewapend met de opgedane kennis reflecteert Beentjes op zijn eigen mannelijkheidsgevoel – of het gebrek daaraan.

Geen voorkennis vereist

Iedereen is welkom om mee te komen nadenken en uitwisselen over wat het betekent om man te zijn. De gesprekken houden we bewust laagdrempelig en iedereen is vrij om bij te dragen aan het gesprek op die manier die voor hen juist voelt. Voorkennis is dus zeker niet vereist, enkel een flinke dosis interesse en leergierigheid. Ook wie het boek niet (volledig) gelezen heeft, is welkom om aan te sluiten. Hou je meer van podcasts dan van boeken? Ontdek een podcastaflevering van NRC waarin de auteur te gast was

Praktisch

Tijdens deze sessie verwelkomen we een speciale gast, feministisch filosoof Wouter Van Hooydonk (UA). Wouters opiniestukken, vaak over mannelijkheid en mannen in de feministische beweging, verschenen al in De MorgenDe Standaard en De Groene Amsterdammer. Hij daagt ons uit om na te denken over allerhande mannelijkheidsmythes. 

Wie: iedereen is welkom. De leesgroep gaat door in het Nederlands en is gratis, maar we vragen wel om op voorhand in te inschrijven. Kan je toch niet komen? Geef ons een seintje via mail naar info@rosavzw.be.
Wanneer: zaterdag 23 november, van 11u tot 13u
Waar: de RoSa-bibliotheek in de Zennestraat 40 in hartje Brussel
Toegankelijkheid: de RoSa-bibliotheek is rolstoeltoegankelijk, maar de sanitaire voorzieningen helaas (nog) niet.

In de pers:

Meer weten?

Aanraders uit de RoSa-bibliotheek:

  • Minderman / Jesse Beentjes, 2024 - RoSa-ex.nr.: 604 BEEN 2024
#RoSaleest #Leesgroep #Boeken #Bibliotheek #Feminisme #Mannelijkheid #RoSabeweegt