hier komen promoties & acties

Leesclub Thumbnail

25.05 | RoSa's leesclub: Vrouwen en macht - Mary Beard

Ben je al langer op zoek naar een feministische leesclub? Heb je zin om samen klassiekers rond de feministische strijd te lezen en te bespreken? Wil je ook recente werken van opkomende stemmen in de feministische beweging leren kennen? Dan is RoSa's leesclub iets voor jou. Op zaterdag 25 mei lezen we een manifest van de Britse classica Mary Beard. Zij schreef Vrouwen en macht (2018) over de beeldvorming van machtige vrouwen, en de stereotypen en archetypes waarmee zij al eeuwen lang geconfronteerd worden.

Met deze leesgroep wil RoSa haar bibliotheek openstellen voor een breed publiek. We brengen geïnteresseerden samen om, aan de hand van zowel feministische klassiekers als recentere werken van opkomende stemmen, in gesprek te gaan over gender en feminisme. Iedereen is welkom en voorkennis is niet vereist. We houden de gesprekken bewust laagdrempelig. De bedoeling is om van gedachten te wisselen over feministische thema’s, en om aan de hand van boeken te reflecteren op onze eigen ideeën rond deze thema’s.

Vrouwen en macht

In dit beknopte manifest van slechts 107 pagina's dissecteert de controversiële Britse classica Mary Beard de extreme misogynie waarmee veel vrouwen, zeker zij in machtige posities, geconfronteerd worden, zowel offline als online. Als classica ligt haar bijdrage aan deze analyse uiteraard in het traceren van de oorsprong van deze haat jegens (machtige) vrouwen. Beard neemt ons mee in de tijd van Homerus' Odyssee en laat zien dat de stereotypen en archetypen waarmee vrouwen vandaag nog steeds geconfronteerd worden een eeuwenlange geschiedenis kennen.

Van Medusa die verkracht wordt en daarvoor bovendien ook vervloekt wordt, als ware zij niet het slachtoffer, en Philomela wiens tong wordt afgesneden om haar het zwijgen op te leggen over het seksuele geweld waar zij slachtoffer van werd, tot hedendaagse voorbeelden als Hillary Clinton en Elizabeth Warren die geboden worden te gaan zitten (en te zwijgen): Beard trekt verhelderende parallellen tussen onze culturele aannames over de relatie van vrouwen met macht - en hoe machtige vrouwen een noodzakelijk voorbeeld bieden voor vrouwen wereldwijd en hen tonen dat macht er ook anders kan uitzien dan het mannelijke script, het enige waarmee we doorgaans bekend zijn.

Met persoonlijke reflecties op haar eigen online ervaringen met seksisme, vraagt Beard: als vrouwen niet worden erkend binnen de structuur van macht, is het dan niet het idee van macht dat we moeten herdefiniëren? En hoeveel eeuwen moeten we nog wachten?

"We have to be more reflective about what power is, what it is for, and how it is measured. To put it another way, if women are not perceived to be fully within the structures of power, surely it is power that we need to redefine rather than women?" Mary Beard in Women & Power (2017)

In aanloop naar de verkiezingen van 9 juni herinnert het manifesto van Mary Beard ons eraan om niet alleen de inhoudelijke standpunten van diverse politieke partijen tegen elkaar af te wegen, maar ook kritisch te kijken naar hoe we kijken naar verschillende politici, naar de taal en beeldvorming waarmee ze worden voorgesteld in de media, naar de vragen die ze krijgen. Aan de hand van de inzichten van Beard maken we samen de balans op van de verkiezingscampagnes in België.


Geen voorkennis vereist

Iedereen is welkom om mee te komen nadenken en dromen over de toekomst van de feministische beweging in België. De gesprekken houden we bewust laagdrempelig en iedereen is vrij om bij te dragen aan het gesprek op die manier die voor hen juist voelt. Voorkennis is dus zeker niet vereist, enkel een flinke dosis interesse en leergierigheid. Ook wie het boek niet (volledig) gelezen heeft, is welkom om aan te sluiten.

Praktisch

Het boek is beschikbaar in het Nederlands in de RoSa-bibliotheek en kan uitgeleend worden.

Wie: iedereen is welkom. De leesgroep gaat door in het Nederlands en is gratis, maar we vragen wel om op voorhand in te inschrijven. Kan je toch niet komen? Geef ons een seintje via mail naar info@rosavzw.be.
Wanneer: zaterdag 25 mei, van 10u tot 12u
Waar: de RoSa-bibliotheek in de Zennestraat 40 in hartje Brussel
Toegankelijkheid: de RoSa-bibliotheek is rolstoeltoegankelijk, maar de sanitaire voorzieningen helaas (nog) niet.

Meer weten?

Volg ons op FacebookInstagram of LinkedIn.

Aanraders uit de RoSa-bibliotheek:

#RoSaleest #Leesclub #Boeken #Bibliotheek #Politiek #Beeldvorming #Gender #Stereotypen #Macht #Ongelijkheid