hier komen promoties & acties

Carole Boyce-Davies

Caraïbisch-Amerikaanse academica gespecialiseerd in Engelse literatuur, Afrikaanse diaspora en genderstudies

Carole Boyce-Davies is een Caraïbisch-Amerikaanse academica gespecialiseerd in Engelstalige literatuur, Afrikaanse diaspora studies en genderstudies. Boyce-Davies is ook auteur van verschillende boeken, waaronder Black Women, Writing and Identity: Migrations of the Subject (1994) en het boek Circularities of Power. Black Women’s Right to Political Leadership dat verwacht wordt in 2022.

Leven

Carole Boyce-Davies wordt geboren in de Republiek van Trinidad en Tobago in 1947. Ze behaalt een bachelor in Engelse studies aan de University of Maryland, Eastern Shore en een master in Afrikaanse studies met specialisatie in literatuur en sociologie aan Howard University, Washington D.C., in de VS. In 1978 volgt een doctoraat in Afrikaanse en Caraïbische literatuur aan de Nigeriaanse University of Ibadan. Boyce-Davies’ studies beïnvloeden haar werk als academica, waarbij ze als docent, onderzoeker en auteur op de snijlijn van Afrikaanse diaspora studies, genderstudies en literatuur werkt. Meteen na haar doctoraat gaat ze aan de slag als docent aan het departement van literatuurstudies aan de University of Trinidad and Tobago. Tussen 1980 en 1990 werkt Boyce-Davies als professor aan de State University of New York, Binghamton. Van 1997 tot 2007 bouwt ze het African Diaspora Studies Programma uit aan Florida International University. Sinds 2007 werkt ze als hoogleraar aan de prestigieuze Cornell Universiteit in New York, waarbij ze professor Afrikaanse studies en Engels is. Ze is verbonden aan verschillende opleidingen waaronder Afrikaanse studies, Engelse literatuur, en feministische, gender- en seksualiteitsstudies.

Zwarte vrouwen en vrouwen van kleur centraal

In haar academische werk focust Carole Boyce-Davies op de intersectie tussen ras en sekse, waarbij ze specifiek inzoomt op de ervaringen van zwarte vrouwen en vrouwen van kleur. Hiervoor gebruikt ze verschillende methodes en invalshoeken. Haar boek Out of the Kumbla: Caribbean Women and Literature (1990) bestaat uit verschillende essays die de ervaringen en bezorgdheden van zwarte vrouwen en vrouwen van kleur centraal zetten. In Caribbean Women, Domestic Labor, and the Politics of Transnational Migration, een hoofdstuk in het boek Women’s Labor in the Global Economy: Speaking In Multiple Voices (2007), vertrekt Boyce-Davies vanuit verschillende, individuele migratieverhalen van Carraibische vrouwen om structurele migratiedynamieken te bespreken met aandacht voor generatieverschillen. In haar boek Black Women, Writing and Identity: Migrations of the Subject (1994) gaat ze dan ze op een meer theoretisch niveau in op verschillende, nog steeds actuele thema’s waaronder verzet tegen dominantie, taalgebruik en positionaliteit.

Boyce-Davies maakt de geschiedenis van vrouwen van kleur meer zichtbaar door deze te documenteren. Specifiek focust ze ook op het werk van vrouwelijke denkers en schrijvers van kleur. Dit komt onder meer naar voren in werken zoals Moving Beyond Boundaries: International Dimensions of Black Women’s Writing (1995), en Moving Beyond Voundaries: Black Women’s Diaspora’s (1995) Daarnaast heeft ze een belangrijke bijdrage geleverd aan het erkennen, documenteren en verspreiden van het leven en het werk van Claudia Jones, een zwarte feminist, activist, communist en intersectioneel denker avant la lettre. Dit doet ze onder meer in de werken Claudia Jones: Beyond Containment: Autobiographical Reflections, Essays, and Poems (2011) en Left of Karl Marx: The Political Life of Black Communist Claudia Jones (2008).

In meer recent onderzoek centraliseert Boyce-Davies professionele paden van zwarte vrouwelijke politieke leiders. Zo schrijft Boyce-Davies in 2011 een artikel getiteld She Wants the Black Man’s Post.’ Sexuality and Race in the Construction of Women’s Leadership in Diaspora. In 2015 verschijnt een boekhoofdstuk Writing Black Women into Political Leadership: Reflections, Trends, and Contradictions in het boek Black Women and International Law: Deliberate Interactions, Movements and Actions. In 2022 wordt haar nieuwe boek Circularities of Power. Black Women’s Right to Political Leadership verwacht.

Niet enkel in onderzoek en als auteur, maar ook in haar onderwijs focust Boyce-Davies op literair werk en ervaringen van zwarte vrouwen en (transnationaal) zwart feminisme. Zo doceert ze onder meer de cursus Writing Black Life Experience and Black Lives.

Transnationaal zwart feminisme, pan-Afrikaans feminisme en dekolonisering

Boyce-Davies is expert in Afrikaanse diaspora studies en een belangrijke stem in het dekoloniseringsdiscours. In Decolonizing the Academy: African Diaspora Studies (2003) en Reparations, Knowledge, and the Decolonial University (2021) beschrijft ze de academische omgeving als een van de meest gekoloniseerde ruimtes is omdat het bijdraagt aan de (re)productie van koloniale ideeën en kennis. 

Deze dekoloniale focus komt ook terug in haar werk rond transnationaal zwart feminisme, een feminisme dat anti-imperialisme, anti-racisme en dekolonisering incorporeert.

Volgens Boyce-Davies komt transnationaal feminisme voort uit twee uitgangspunten: werken over nationale grenzen heen is essentieel in de hedendaagse, geglobaliseerde wereld, en specifieke locaties en identiteiten moeten deel uitmaken van onze analyses, onderzoek en activisme.

Doorheen haar carrière bekritiseert Boyce-Davies unicentrisme, Euro-feminisme en het idee van een universele beleving van vrouwen. Ze opteert voor de herkenning van multiperspectiviteit. Tevens benadrukt ze het belang van het erkennen van belangrijke vrouwelijke stemmen van kleur zowel in sociale en politieke bewegingen zoals het pan-afrikanisme en feminisme, alsook in andere gebieden zoals het literaire canon.

Prijzen en erkenning

Carole Boyce-Davies ontvangt verschillende erkenningen en prijzen. Ze heeft verschillende leerstoelen bekleed aan internationale universiteiten, waaronder Fulbright Professor in 1994 aan de University of Brasilia (Brazilië),  Elizabeth Kreeger Wolf Distinguished Visiting Professor aan Northwestern University (1996, Verenigde staten van Amerika), Martin Luther King/Cesar Chavez/RoSa Parks Visiting Professor aan de University of Michigan (2000, Verenigde Staten van Amerika), Fulbright Research Professor aan de University of the West Indies (2002, Trinidad and Tobago), en Distinguished Visiting Professor aan Beijing Foreign Studies University (2014, China). 

In 2017 krijgt Boyce-Davies twee belangrijke prijzen: de Frantz Fanon Lifetime Achievement Award van de Caribbean Philosophical Association en de Distinguished Africanist Award from the New York State African Studies Association. In 2018 ontvangt Boyce Davies de Letitia Woods Brown Memorial Book Prize voor beste boek over Afrikaans-Amerikaanse vrouwengeschiedenis van de Association of Black Women Historians.


Meer weten?

Aanraders uit de RoSa-bibliotheek: