Ben je al langer op zoek naar een feministische leesclub? Heb je zin om samen klassiekers rond de feministische strijd te lezen en te bespreken? Dan hebben we goed nieuws voor jou. Nu de corona-periode achter ons ligt, experimenteert RoSa in 2023 eindelijk met een eigen leesgroep. Voor deze eerste editie werken we samen met Liminal en organiseren we een reeks rond het boek Het recht op seks van Amia Srinivasan.
Met haar nieuwe leesgroep wil RoSa haar bibliotheek openstellen voor een breed publiek. We brengen geïnteresseerden samen om, aan de hand van zowel feministische klassiekers als recentere werken van opkomende stemmen, in gesprek te gaan over gender en feminisme. Iedereen is welkom en voorkennis is niet vereist. We houden de gesprekken bewust laagdrempelig. De bedoeling is om van gedachten te wisselen over feministische thema’s, en om aan de hand van boeken te reflecteren op onze eigen ideeën rond deze thema’s.
Voor deze eerste editie van de leesgroep is RoSa verheugd om samen te werken met Liminal, een organisatie die ruimte biedt aan mensen, en meer specifiek mannen, om samen patriarchale invloeden in hun leven te ontrafelen en deconstrueren. We kozen voor Het recht op seks (2022), een verzameling van filosofische essays van Amia Srinivasan over tal van complexe thema’s die te maken hebben met seks. Seks, zo merkt Amia Srinivasan, is iets wat we hebben en iets wat we doen. Het is een schijnbaar private handeling beladen met publieke betekenis, waarbij genot en ethiek vaak los van elkaar gezien worden.
Maar kunnen, of mogen, we seks wel loskoppelen van ethiek? Om seks te begrijpen in al haar complexiteit - de grijze zones, de relatie met gender, klasse, ras en macht - moet het feministisch debat over seks verder reiken dan simplistische tweedelingen à la ‘ja’ versus ‘nee’, gewenste versus ongewenste uitnodigingen, blikken en aanrakingen, aldus Srinivasan.
Zij pleit er dan ook voor om seks radicaal te herdenken als een politiek fenomeen en om onszelf moeilijke vragen te durven stellen, bereid te zijn oncomfortabel te worden.
Dat is dan ook het vertrekpunt van onze eerste editie, meteen een hele reeks rond Het recht op seks. Door iedere sessie slechts één essay te bespreken in plaats van het hele boek, willen we het behapbaar houden en hopen we het thema samen in de diepte te verkennen. Geïnteresseerden zijn welkom om aan te sluiten voor alle zes sessies, telkens over een ander essay en thema, of om in te pikken per individuele sessie naar keuze. Iedereen is welkom, ook als je het essay niet gelezen hebt maar wel van gedachten wil wisselen over het thema van de sessie. Rojda Yavuz en Anna Vleeshouwers van RoSa vzw, en Michiel van der Padt van Liminal lichten telkens in duo het thema van het essay toe, zetten enkele interessante citaten en inzichten van Srinivasan op een rij, en werpen vragen op in de groep om dialoog en uitwisseling op gang te brengen. De leesgroep is gratis en gaat telkens door in de RoSa-bibliotheek, afwisselend op woensdagavond en zaterdagochtend. We vragen deelnemers om zich op voorhand in te schrijven zodat we onze bibliotheek kunnen inrichten naar gelang het aantal deelnemers per sessie.
Wie: iedereen is welkom. De leesgroep gaat door in het Nederlands en is gratis, maar we vragen wel om op voorhand in te inschrijven.
Wanneer: zie bovenstaande planning. We openen telkens een half uurtje op voorhand de deuren.
Waar: de RoSa-bibliotheek in de Zennestraat 40 in hartje Brussel
Toegankelijkheid: de RoSa-bibliotheek is rolstoeltoegankelijk, maar de sanitaire voorzieningen helaas (nog) niet.
Lees nu ook onze boekbespreking van The Right to Sex van Amia Srinivasan en ontdek waarom we dit boek kozen om te bespreken in de eerste editie van onze leesgroep.