hier komen promoties & acties

Ro Sa Logo

RoSa vzw legt op 8 maart het werk neer tijdens de Nationale Vrouwenstaking

Sinds 2019 organiseert Collecti.e.f 8 maars ieder jaar op 8 maart een Nationale Vrouwenstaking ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag. De inspiratie voor dit initiatief komt aanvankelijk uit Spanje, waar in 2018 maar liefst vijf miljoen vrouwen op 8 maart het werk neerleggen en wat de economie van het volledige land verlamt. De acties hebben hun effect dan ook niet gemist. Zo stemt het Spaanse parlement drie maanden later een progressieve wet die beide ouders, ongeacht geslacht, evenveel ouderschapsverlof toekent, en dit aan 100% van het loon. Een duidelijk signaal van de overheid en een rechtstreekse verdienste van het feministisch verzet

Geïnspireerd door de Spaanse vrouwenstaking van 2018, ontstaat in België het Collecti.e.f 8 maars, dat een eerste Nationale Vrouwenstaking aankondigt op Internationale Vrouwendag 2019. Onafhankelijk van partijpolitiek en vakbonden organiseert het collectief sindsdien ieder jaar in verschillende Belgische steden acties. 

Ook dit jaar roept Collecti.e.f 8 maars alle vrouwen* in België op om het werk 24u neer te leggen voor een derde editie van de Nationale Vrouwenstaking. 

Zoals in hun inclusiviteitsmanifesto te lezen staat, bedoelt het collectief met vrouwen* iedereen die zich als vrouw identificeert of als dusdanig door anderen geïdentificeerd wordt. Voel jij je aangesproken en wil je mee staken? Dat kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld door geen betaald werk, geen huishoudelijke taken en/of geen zorg voor anderen op te nemen, door niet te studeren en/of door niet te consumeren. 

Als kenniscentrum voor gender en feminisme steunt RoSa vzw de acties. Maandag 8 maart zullen zowel onze bib als onze kantoren gesloten zijn.

 Ook de online dienstverlening wordt dan voor 24u on hold gezet. Op sociale media zijn we er wel bij, om een vinger aan de pols te houden bij de talrijke evenementen die over het hele land worden georganiseerd, zowel fysiek als online. Wil jij ook deelnemen aan een activiteit of ben je gewoonweg benieuwd naar wat er allemaal gebeurt in het kader van Internationale Vrouwendag? In Pers:pectief van 3 maart lijsten we enkel activiteiten op: van panelgesprekken en sofagesprekken, over conferenties tot protestacties die je kan bijwonen of waaraan je kan deelnemen. Wil jij op de hoogte zijn? Schrijf je dan nu in voor onze Pers:pectief.

Op woensdag 10 maart hervatten we vol goede moed het werk en verwelkomen we je graag weer digitaal of op afspraak in de bibliotheek. Dan nemen we er ook opnieuw al jullie info- en andere vragen bij.

Meer weten?

#Themadagen #Actie #NationaleVrouwenstaking #InternationaleVrouwendag #8maart #RoSabeweegt