Seksueel geweld door een (ex-)partner is een specifieke vorm van partnergeweld. In dit thema staan we stil bij de definitie van seksueel partnergeweld, wie erdoor getroffen wordt, wat de gevolgen zijn en waar slachtoffers terecht kunnen.
De hardnekkige mythe dat seksueel geweld niet bestaat in een relatie en partners op elk moment voor elkaar beschikbaar moeten zijn voor seks, blijft bestaan. Sommingen vinden dat partners elkaar seks verschuldigd zijn binnen een relatie en dat ze dus niet het recht hebben om geen seksuele toestemming te geven. Seksuele toestemming vormt echter ook in partnerrelaties de basis voor een gezonde seksualiteitsbeleving. Sinds de hervorming van het seksueel strafrecht in 2021 is toestemming een centraal begrip in het seksueel strafrecht: toestemming moet uit vrije wil worden gegeven (en kan dus niet worden gegeven wanneer iemands vrije wil is aangetast door bijvoorbeeld angst, dwang, alcohol, verdovende middelen, een list, bewusteloosheid, enzovoort), toestemming is niet gelijk aan het ontbreken van (fysiek) verzet en toestemming kan worden ingetrokken op elk ogenblik voor of tijdens de seksuele handeling. Ook partners hebben altijd en overal het recht om niet in te stemmen met seks.
Er is sprake van seksueel partnergeweld wanneer een (ex-)partner over de seksuele grenzen van de andere partner gaat en/of seksuele handelingen stelt onder dwang of tegen de wil van het slachtoffer. Seksueel partnergeweld kan heel wat verschillende vormen aannemen en is dan ook een ruim begrip. Het omvat zowel vernederende seksuele voorstellen als (poging tot) gedwongen seksuele handelingen of aanrakingen zoals verplicht worden om zich uit te kleden, gedwongen worden te masturberen, verplicht worden tot het kijken van pornografie, aantasting van de seksuele integriteit, verkrachting, enzovoort. In de meeste gevallen is seksueel partnergeweld geen alleenstaand feit: 14,3% van de slachtoffers geeft aan dat er sprake is van één gewelddaad, bij 57,2% is er sprake van twee tot zes feiten en bij 28,6% van de slachtoffers is er sprake van minstens acht feiten. Bovendien komt seksueel partnergeweld regelmatig voor in combinatie met andere vormen van partnergeweld zoals verbaal partnergeweld, fysiek partnergeweld en/of economisch partnergeweld.
13,8% van alle Belgische vrouwen en 2,4% van alle Belgische mannen werd sinds de leeftijd van achttien jaar ooit slachtoffer van seksueel geweld. In drie op de vier gevallen wordt het geweld gepleegd door iemand die het slachtoffer kent. Bij vrouwelijke slachtoffers bijvoorbeeld is de pleger in 48% van de gevallen de (ex-)partner. In het onderzoek van het IGVM uit 2010 werd 0,4% van de respondenten in de twaalf maanden voor de bevraging slachtoffer van seksueel partnergeweld. Het overgrote deel van de slachtoffers zijn vrouwen, maar ook mannen worden slachtoffer van seksueel partnergeweld.
Niet iedereen reageert op eenzelfde manier op seksueel (partner)geweld. Sommige slachtoffers verweren zich, anderen verweren zich niet in de hoop het geweld te beperken, nog anderen raken verlamd door angst (dit wordt ook tonic immobility genoemd) wat het onmogelijk maakt om je te verzetten of ‘nee’ te zeggen. Hoe je lichaam reageert op seksueel (partner)geweld heb je echter niet onder controle.
Heel wat slachtoffers praten niet over het geweld dat ze meemaken vanuit loyaliteit ten aanzien van hun partner, angst, schaamte of onwetendheid over de strafbaarheid ervan.
Nochtans zijn de gevolgen van seksueel partnergeweld bijzonder ernstig en vaak van blijvende aard. Zo heeft seksueel partnergeweld ten eerste ook een grote impact op de mentale gezondheid van een slachtoffer. Het geweld kan gevoelens van angst, machteloosheid en wantrouwen teweegbrengen, het trauma kan zorgen voor een afkeer van seksualiteit en kan zorgen voor een depressie en/of een posttraumatische stress-stoornis (PTSD) met symptomen zoals prikkelbaarheid, woede-uitbarstingen, slaapstoornissen, concentratieproblemen, overmatige waakzaamheid, nachtmerries, geheugenverlies, alcohol- of drugsmisbruik, enzovoort. Daarnaast kan seksueel partnergeweld zorgen voor fysieke problemen, waaronder gynaecologische klachten. Wanneer seksueel partnergeweld voorkomt in combinatie met psychologisch partnergeweld, zijn de gevolgen doorgaans nog heftiger en ernstiger en kunnen deze ervaringen zelfs veranderingen in de persoonlijkheidsstructuur teweegbrengen.
Wie slachtoffer of getuige is van seksueel partnergeweld kan terecht bij volgende instanties:
De brochure Seksueel geweld in je relatie van vzw Zijn, de beweging tegen geweld, bundelt informatie voor slachtoffers van seksueel partnergeweld. Ze geven mee dat het belangrijk is om over het geweld te praten met iemand die je vertrouwt of met een professionele hulpverlener, sociaal contact met vrienden en familie te behouden, jezelf (en je kinder(en)) te beschermen en aangifte te doen bij de politie.