hier komen promoties & acties

8 Maart 2024

Activiteiten i.k.v. 08/03

Vrijdag 8 maart is het weer Internationale Dag van Feministische Strijd. Ieder jaar komen feministen aller landen samen om te protesteren, te staken of actie te voeren om genderongelijkheid aan te kaarten. Ook dit jaar gaan er tal van inspirerende, politiserende of creatieve activiteiten door in Vlaanderen. We lijsten er een aantal op per provincie:

Brussel Hoofdstedelijk Gewest

 • Zaterdag 2/3 organiseert Rebelle, in samenwerking met RoSa vzw, een workshop om protestbordjes te maken voor de mars die in verschillende steden doorgaat op 8/3. Welkom in de RoSa-bibliotheek van 10u tot 12u30 voor creatieve uitwisseling, feministische gesprekken en lekkere koffiekoeken. Dit event is gratis, maar inschrijven is verplicht.
 • Het Research Centre Gender, Diversity & Intersectionality (RHEA) van de Vrije Universiteit Brussel organiseert naar jaarlijkse gewoonte een Genderweek, boordevol activiteiten, waaronder een vertoning van de documentaire Fem in Art gevolgd door een Q&A met regisseur Sarah Baur en professor Katarzyna Ruchel-Stockmans op maandag 4/3, van 13u tot 14u in zaal I.2.02 op de campus in Etterbeek.
 • Maandag 4/3 organiseert de Fatima Mernissi Leerstoel (Vrije Universiteit Brussel) een gesprek rond vrouwelijkheid, seksualiteit in Islam, vanuit historisch en hedendaags perspectief. Aan het woord is professor, socioloog, journalist en auteur Soumaya Naamane Guessous. Zij deelt haar inzichten met moderator Maryam Kolly. De lezing gaat door in Espace Magh, om 19u30. Tickets kosten €6,75.
 • Woensdag 6/3 organiseert RoSa vzw een leesclub over het boek Feminism, Interrupted: Disrupting Power van Lola Olufemi, een jonge, Britse, zwarte feminist met heel wat organisatie- en mobilisatietalent. Voorkennis is niet vereist, en ook als je het boek niet (helemaal) gelezen hebt, ben je meer dan welkom deel te nemen aan het gesprek over feministische actie vandaag. Dit event is gratis, maar inschrijven is verplicht. Meer info hier.
 • Woensdag 6/3 gaat er van 18u30 tot 21u30 - ook in het kader van RHEA’s Genderweek - een panelgesprek door  over de zin en onzin van het klassieke gezin. Experten Experten Julie Nekkebroeck (UZ Brussel), Olivia Wittock (Cavaria), Michiel De Proost (Ugent) en Caroline Roelens (UZ Brussel) exploren de invloed van nieuwe reproductieve technologie op het maatschappelijke beeld van ‘familie’. Hierbij wisselen ze niet alleen van gedachten over de toegang en drempels tot geassisteerde reproductie, maar ook over hot topics als surrogatie en same-sex en queer ouderschap. RHEA-directeur en professor Gily Coene modereert.
 • Donderdag 7/3 organiseert RHEA een politiek kopstukkendebat over gendergelijkheid met Vlaams minister en Viceminister-president  Gwendolyn Rutten (Open VLD), Co-voorzitter van Groen  Nadia Naji, Vlaams fractieleider voor Vooruit  Hannelore Goeman, federaal Kamerlid  Kathleen Depoorter (N-VA) en nationaal  voorzitter van Vrouw & Maatschappij  Lynn Callewaert (CD&V).  VUB-politicologen professor Karen Celis en professor Dave Sinardet modereren het debat en leggen de sprekers thema’s voor als gender- en LHBTQI=-gerelateerd geweld, abortus, gender- en seksuele diversiteit in het onderwijs. Het debat wordt afgesloten met een vragenronde uit het publiek en een aansluitende receptie. Toegang is gratis, maar inschrijving is verplicht omwille van beperkte plaatsen. Geïnteresseerden zijn welkom vanaf 18u30 op Pleinlaan 2 in Elsene. Om 19u stipt start het gesprek. 
 • Vrijdag 8/3 organiseert Collecti.e.f 8 maars vanaf 14u een feministische standenmarkt aan het Centraal Station van Brussel. Om 17u komt iedereen daar samen om vervolgens om 17u30 aan te zetten voor de mars richting Place de l'Albertine. Meer info op FB.
 • Vrijdag 8/3 organiseren Gemeenschapscentrum Den Dam, de gemeente Oudergem, bibliotheek Hertoginnendal en Femma wereldvrouwen met verschillende andere partners een lezing "Vrouwelijke kunstenaars in parijs: 1850-1900"  door Christiane Struyven in GC Den Dam te Oudergem. De lezing start om 19u30. Tickets kosten €5. Na de lezing is er een vernissage van de tentoonstelling van vrouwelijke kunstenaars uit Oudergem. Meer info op de website van de gemeente Oudergem.
 • Van vrijdag 8/3 tot vrijdag 15/3 organiseert Stad Brussel de Week van de Vrouwenrechten. Op vrijdag 8/3 gaat er van 10u tot 17u een panelgesprek en aansluitende workshop door in The Nine rond het doorbreken van economische barrières, van 9u tot 14u30 in Buurthuis Zuid-Anneessens een workshop over economisch geweld en tot slot een vertoning van Kheir Inch’Allah met Yousra Dahry in CC Noordpool om 14u. Meer info over deze en de overige activiteiten op de website van Stad Brussel.
 • Zaterdag 9/3, van 13u tot 22u, organiseert UCOS een eendaags festival All About Bodies in het teken van seksuele en reproductieve rechten. Het festival gaat door in het Huis van de Mens, in Saintelettesquare 17 in Brussel. Toegang is gratis, maar inschrijven is voor sommige workshops vereist. Meer info hier.

Antwerpen

 • Vanaf vrijdag 1 maart programmeert DE CINEMA in Antwerpen één maand lang uitsluitend films van, zowel Belgische als internationle, vrouwelijke regisseurs. Vrijdag 1/3 wordt het maandprogramma afgetrapt met de film DAISIES!, een anarchistisch en feministisch eerbetoon aan de Tsjechische New Wave spilfiguur Věra Chytilová. Hierna volgt een nagesprek met Maryam K. Hedayat (regisseur en lid van het vrouwelijk filmcollectief WANDA en Comment peut-on être persan?) en een drankje en dansje in onze ronde zaal.
  Op de Internationale Dag van Feministische Strijd zelf, op vrijdag 8/3 dus, biedt DE CINEMA een rijk aanbod aan activiteiten. Overdag ben je welkom voor een sessie Yin Yoga voor vrouwen door Surya Yoga Studio, gevolgd door een filmvertoning van de documentaire 'Smoke Sauna Sisterhood' waar regisseur Anna Hints een film maakte over het belang van rooksauna's voor vrouwen in Estland. In de namiddag is er een screening van 'Draw for Change: A stroke of Freedom', een nieuwe documentaireserie over zes vrouwelijke cartoonisten van over de hele wereld. Nadien kan je aan de slag gaan tijdens een interactieve, laagdrempelige creatieve tekenworkshop van CHROSTIN. 's Avonds wordt de dag afgesloten met een tweede filmvertoning van 'Smoke Sauna Sisterhood' , ism Girls on Film. De film wordt voorafgegaan door een verbindende openingscirkel en na de film is er een nagesprek met PUNT.vzwVrouwencirkels vzw en Gather the Women. Kortom, allen daarheen! Ontdek het volledige maandprogramma.
 • Zondag 3/3 organiseert Rebelle een gratis workshop om protestbordjes te maken voor de mars die op 8/3 in verschillende steden doorgaat. Welkom in The Fishwives Market (Vleeshalle) in Mechelen, doorlopend van 12u tot 16u voor creatieve uitwisseling en feministische gesprekken. 
 • Donderdag 7/3 organiseert De Roma om 20u een vertoning van de documentaire Zij, Hen Wij (She, They, US) met nagesprek met één van de makers, Zaïde Bil, en twee protagonisten: Fatima-Zohra Ait El Maâti, die werkt aan safe(r) spaces voor moslima’s in Brussel, en Mieke Van Hove, die zich inzet voor betere verloning en werkomstandigheden voor schoonmaakpersoneel. Samira Azabar van het feministisch collectief BOEH! modereert. Deuren openen om 19u15 en tickets kosten €5 online, €7 aan de kassa.
 • Vrijdag 8/3 organiseert Collecti.e.f 8 maars vanaf 16u een standenmarkt met kinderanimatie in CoSTA aan de Sint-Andriesplaats. Daar vertrekt om 17u30 ook de mars voor vrouwenrechten en tegen seksisme. Vanaf 18u30 is iedereen weer welkom in CoSTA voor speeches, muziek en performances. Meer info op FB.
 • Zaterdag 16/3 organiseert het Humanistisch Verbond een conferentie over (ingrijpende) overgangsperioden van vrouwen, en wat die cruciale momenten betekenen voor lichaam en geest, voor gezondheid en (sociaal) welbevinden. Welkom vanaf 9u in het GO! Atheneum van Antwerpen voor een voormidadg boeiende workshops en lezingen, met sprekes zoals Heleen Debruyne, Françoise dedrie, Leen Steyaert en Ymke Snauwaert, over onderwerpen als anticonceptie, menstruatie, zwangerschap, abortus, vruchtbaarheidsbehandelingen en de perimenopauze

Oost-Vlaanderen

 • Zaterdag 2/8 gaat er in Odisee Sint-Niklaas een Vrouwenfestival door, een ontmoetings- en netwerkevent voor en door vrouwen met uiteenlopende workshops: van creatieve ateliers met henna en gezichtsmaskers, over interessante lezingen over feministische woede en onbenut vrouwelijk potentieel, tot workshops zelfverdediging en Iraanse dans. Het evenement is gratis, maar plaatsen zijn beperkt en inschrijven is verplicht. Goed om te weten: er wordt kinderopvang voorzien.
 • Vrijdag 8/3 organiseert Collecti.e.f 8 maars een staking en betoging voor vrouwenrechten, met een specifieke focus op de situatie van schoonmakers in onderaanneming bij Stad Gent. Het stadsbestuur heeft recent zwaar bespaard op de schoonmaakdiensten, met als gevolg een enorme toename van de werkdruk. De vraag van de schoonmakers is luid en duidelijk: geef onze geschrapte uren terug. Er wordt verzameld op de Vrijdagmarkt om 17u30 om vervolgens om 18u aan te zetten. Meer info op FB.
 • Zaterdag 9/3 organiseert Stad Dendermonde een vrouwenwandeling. Die start om 10u op de Grote Markt. Na de vrouwenwandeling kan je daar genieten van artisanale hapjes en drankjes door Kiwanis Ladies Aya. Ook Service Club Zonta is paraat om rozen te verkopen voor het goede doel. Vanaf 14u gaan er tal van activiteiten door in Idc Zonnebloem: van een lezing rond slechthorigheid, workshops en ruilstanden tot optredens, creatieve workshops en een potluck. Er wordt ook kinderanimatie voorzien. Tot slot is iedereen vanaf 19u30 welkom in zaal De Spieghel in Grembergen, voor een meezingavond met liedjes van en over meisjes van alle leeftijden. 
 • Maandag 11/3 organiseert Furia, in samenwerking met boekhandel Limerick, een lezing door Trudy Dehue over abortus en zwangerschap. Trudy Dehue brengt nieuwe perspectieven in het abortusdebat vanuit haar kritisch historische invalshoek. De focus ligt bij haar op autonomie en zelfbeschikkingsrecht van vrouwen. Na de lezing heb je de kans om haar boek "Ei, Foetus, Baby"  te kopen. De lezing vangt aan om 19u30 in Parnassus, in de Oude Houtlei 122 in Gent. Inkom aan vrije bijdrage, me t€5 als richtprijs. Inschrijven is verplicht. Meer info op de website van Furia en op FB

West-Vlaanderen

 • Vrijdag 8/3 organiseert Collecti.e.f 8 maars een mars voor vrouwenrechten in Kortrijk. Afspraak op de Grote Markt om 17u. Meer info op FB.
 • Vrijdag 8/3 kan je in Cinema Lumière Brugge de afleveringen 'Wetgeving' en 'Strijd' bekijken van de vijfdelige documentairereeks She, They, Us. De vertoning start om 20u15. Hierna is er, op initiatief van Diversiteitsdienst van Stad Brugge, een panelgesprek, met regisseur Zaïde Bil, personages Mieke Van Hove en Fatima-Zohra Ait El Maâti, producent Emmy Oost en Ila Susaeva, die werkzaam is voor het Miriam project in Brugge. Moderator Nela Deleu zal alles in goede banen leiden. Tickets kosten €12, maar er is een verlaagd tarief van €10 voor studenten (-26) en €11,50 voor 65+’ers. Meer info en tickets op de website van Lumière Brugge.
 • Zaterdag 9/3 organiseert de Brugse bibliotheek Biekorf samen met Liesje Berteloot van Femma een interactieve en gratis lezing van het boek Het is hier geen hotel van feministen Riet Ory en Eva Brumagne. Berteloot geeft je tijdens deze lezing concrete handvaten voor een gelijke taakverdeling thuis.De lezing vindt plaats in de Van Ackerzaal en start om 14u.

Limburg

 • Vrijdag 8/3 organiseert Collecti.e.f 8 maars een standbeeldenwandeling in Hasselt. Afspraak om 18u aan het Leopoldplein om samen op zoek te gaan naar gebouwen, standbeelden en gedenkplaten die verbonden zijn met de strijd voor vrouwenrechten. Om 19u30 kan er nagepraat worden in het Vrijzinnig Punt met een hapje en drankje. Ook is er een standenmarkt. Meer info op FB.

Vlaams-Brabant

#RoSabeweegt #Actie #8maart #Internationaal #Dag #Feminisme #Strijd