hier komen promoties & acties

Agenda Thumbnail

RoSa's agenda 2024

KOMENDE EVENEMENTEN

26.04 - 08.06 | Tentoonstelling "Messy Bindings ~ Reliures messy" in de RoSa bib

De expositie "Messy Bindings ~ Reliures messy" presenteert een onderzoek naar de zachte, soepele, rommelige bindingen van Belgische feministische publicaties die in lokale archieven in Brussel worden bewaard, waaronder het archief van de RoSa bibliotheek. Messy Bindings is een inventaris van vormen die relatief toegankelijk zijn qua productie, en die inventieve manieren tonen om touwtjes en nietjes om te zetten in sublieme bindingen.

De tentoonstelling wordt georganiseerd door Lissa Choukrane en Loraine Furter en is doorlopend te bezichtigen in de RoSa bibliotheek van 26 april tot 8 juni 2024, tijdens de openingsuren van de RoSa-bibliotheek: van maandag tot en met donderdag, telkens van 10u tot 17u. 

Programma openingsavond 26/04/2024

16:00 — Lezing door Nina Paim
16:00-19:00 — Opening van de tentoonstelling

Ter gelegenheid van de opening van de tentoonstelling nodigt Messy Bindings Nina Paim uit voor een lezing over feministische redactionele praktijken en haar nieuwe project in Porto, Bikini Books. Opgelet, de lezing gaat door in het Engels.

Lezing Nina Paim: Een doos met boekherinneringen

Van een eigenzinnig familie-embleem tot een raadselachtige boekendiefstal, een schat aan stadsverhalen tot een bibliotheek van ongeschreven verhalen, van de dagelijkse kunst van het redigeren tot de drukte van het uitgeven — dit zijn de draden die mijn reis in de wereld van boeken hebben geweven. Publiceren is in essentie openbaar maken, maar in de wereld van boeken is het een tapijtwerk van taken, waarvan geen enkele op zichzelf de essentie van het uitgeven volledig vangt. Van lezer tot schrijver, redacteur tot ontwerper, distributeur tot boekverkoper, en verder — een uitgever is een netwerk van verbindingen. In deze lezing zal ik persoonlijke verhalen delen naast een bredere vertelling over vrouwen in de boekenhandel. Kiezend uit een doos en bladerend door een plakboek van herinneringen, zal ik ingaan op toevallige ontmoetingen, betekenisvolle samenwerkingen en de soms uitdagende draden van collectieve inspanning.

Biografie Nina Paim: Nina Paim is een Braziliaanse ontwerper, curator, redacteur en uitgever, gevestigd in Porto, Portugal. Ze heeft talrijke tentoonstellingen, workshops en evenementen gecureerd, waaronder Escola Aberta (Rio de Janeiro, 2012), Beyond Change (Basel, 2018), Department of Non-Binaries (Sharjah, 2018), Feminist Findings (Berlijn, 2020), en meest recentelijk, etceteras: een feministisch festival van publiceren en ontwerp (Porto, 2023). Ze was mederedacteur van Taking a Line for a Walk (Spector Books, 2016) en Design Struggles (Valiz, 2021). Als drievoudig ontvanger van de Swiss Design Awards heeft Nina haar kennis gedeeld door internationaal onderwijs en lezingen, terwijl haar geschreven werken zijn gepubliceerd door Occasional Papers (VK/BE), Les presses du réel (FR), esad-idea (PT), aveditionsl (DE), en de Korea Society of Typography (KR). In 2019 richtte ze het feministische platform Futuress.org op, dat ze co-leidde tot 2023, toen ze Bikini Books oprichtte, een onafhankelijke feministische uitgeverij voor design gevestigd in Porto, Portugal.

25.05 | RoSa's leesclub: Vrouwen en macht - Mary Beard

Op zaterdag 25 mei komt RoSa's leesclub terug samen. Ditmaal bespreken we het korte en toegankelijke manifest Vrouwen en macht van de Britse, omstreden classica Mary Beard. Dit boek kozen we niet zomaar. Met het oog op de verkiezingen van 9 juni bekijken we samen of we Mary Beards observaties ook in eigen lang herkennen. Hoe wordt macht gedefinieerd? Hoe worden vrouwelijke politica's aangesproken? Hoe worden ze voorgesteld in de media? Welke vragen krijgen zij? En verschilt dit van hun mannelijke collega's? Als classica stelt Beard ons voor aan een aantal historische archetypen, en legt ze de link met hoe we ook vandaag nog kijken naar, en omgaan met vrouwen en macht. 

Zoals altijd houden we de gesprekken bewust laagdrempelig. Iedereen is vrij om bij te dragen aan het gesprek op die manier die voor hen juist voelt. Voorkennis is dus zeker niet vereist, enkel een flinke dosis interesse en leergierigheid. Ook als je het boek niet (volledig) gelezen hebt, ben je meer dan welkom mee te komen discussiëren en met elkaar van gedachten te wisselen.

Wij kijken er alvast naar uit jullie te verwelkomen in de RoSa bibliotheek en te leren van elkaa!

Praktisch

Welkom in de Zennestraat 40, in hartje Brussel. Om 10u gaan we van start, afsluiten doen we om 12u. Het boek is beschikbaar zowel in het Nederlands als in het Engels. In onze bibliotheek vindt je  voorlopig enkel de Nederlandstalige versie. De sessie zelf zal doorgaan in het Nederlands. Meer info en inschrijven.

AFGELOPEN EVENEMENTEN

06.03 | RoSa's leesclub: Feminism, Interrupted: Disrupting Power - Lola Olufemi

Op woensdag 6 maart staat RoSa's leesclub in het teken van de Internationale Dag van Feministische Strijd (8 maart). Wat beter te bespreken dan Feminism, Interrupted van Lola Olufemi? Deze nieuwe klassieker van een opkomende, prominente stem in de feministische beweging is een mooie introductie tot feministische theorie en praktijk. Olufemi is een jonge, Britse, zwarte feminist met heel wat organisatie- en mobilisatietalent. In Feminism, Interrupted verbindt ze de feministische strijd met tal van andere sociale thema's en toont ze aan hoe het persoonlijke - ook in de 21ste eeuw - politiek is. Het boek zet aan tot denken, zet aan tot actie. Hopelijk zet het deelnemers aan om op 8 maart, samen met feministen over heel de wereld, mee actie te voeren en de strijd voor gendergelijkheid hoog op de agenda te plaatsen!

Zoals altijd houden we de gesprekken bewust laagdrempelig. Iedereen is vrij om bij te dragen aan het gesprek op die manier die voor hen juist voelt. Voorkennis is dus zeker niet vereist, enkel een flinke dosis interesse en leergierigheid. Ook als je het boek niet (volledig) gelezen hebt, ben je meer dan welkom mee te komen discussiëren en met elkaar van gedachten te wisselen.

Wij kijken er alvast naar uit jullie te verwelkomen in de RoSa bibliotheek en te leren van elkaa!

Praktisch

Welkom in de Zennestraat 40, in hartje Brussel. Om 19u gaan we van start, afsluiten doen we om 21u. Het boek is voorlopig enkel beschikbaar in het Engels. Wel zal de sessie zelf doorgaan in het Nederlands. Meer info en inschrijven.

02.03 | Creatieve workshop 'Revolterende slogans' van Rebelle @ RoSa bib

Naar aanleiding van Internationale Dag van Feministische Strijd organiseert Rebelle een aantal creatieve workshops waarbij deelnemers samen revolterende slogans maken. Doorheen de geschiedenis is er enorme vooruitgang geboekt richting gendergelijkheid. Toch moeten we samen blijven strijden voor onze rechten. Kom naar een van de gratis workshops van Rebelle en maak je eigen protestbord. Zo geef je meer kracht aan de mars op 8 maart in Brussel of in je eigen buurt.

Praktisch

  • Waar: RoSa bibliotheek, in Zennestraat 40 in Brussel
  • Wanneer: zaterdag 2 maart, doorlopend van 10u tot 12u30
  • Deze workshop is gratis. Er worden koffiekoeken voorzien.
  • Meer info en inschrijven.

​20.02 | EU Policy Roundtable on combatting gender-based violence online

Op dinsdag 20 februari zal Myriam Halimi van RoSa vzw en MoveMen deelnemen aan een panelgesprek over de oorzaken van en strijd tegen online en offline gendergerelateerd geweld, georganiseerd door menABLE. Naast dit panelgesprek staan er ook heel wat andere activiteiten op de planning zoals de voorstelling van het menABLE onderzoeksrapport “Beyond words: understanding and responding to gender-based violence online - An empirical study to develop educational approaches” en de voorstelling van het ontwerp van een educationele toolbox om online gendergerelateerd geweld een halt toe te roepen.

Het event zal in het Engels plaatsvinden.

Meer info en inschrijven.

27.01 | RoSa's leesclub: Against White Feminism - Rafia Zakaria

Op zaterdag 27 januari gaat de eerste sessie van RoSa's leesclub van 2024 door. We starten dit nieuwe jaar met een boek waar velen al naar gevraagd hebben of interesse in toonden: Against White Feminism van Rafia Zakaria. Zakaria is een Pakistaans-Amerikaanse advocaat en columnist met een scherpe pen en kritische blik op de feministische bewegingen. Vertellend in eerste instantie vanuit haar eigen ervaringen met - vaak witte, middenklasse, westerse - feministen in de Verenigde Staten, analyseert ze de vooroordelen die de feministische beweging weerhouden om intersectioneel te denken, te verenigen, te organiseren en actie te voeren. Wat ons betreft een must read voor iedere feminist!

Benieuwd? Kom zeker naar de leesclub op 27 januari en lees alvast het boek of de boekbespreking.

Zoals altijd houden we de gesprekken bewust laagdrempelig. Iedereen is vrij om bij te dragen aan het gesprek op die manier die voor hen juist voelt. Voorkennis is dus zeker niet vereist, enkel een flinke dosis interesse en leergierigheid. Ook als je het boek niet (volledig) gelezen hebt, ben je meer dan welkom mee te komen discussiëren en met elkaar van gedachten te wisselen.

Wij kijken er alvast naar uit jullie te verwelkomen in de RoSa bibliotheek en te leren van elkaa!

Praktisch

Welkom in de Zennestraat 40, in hartje Brussel. Om 10u gaan we van start, afsluiten doen we om 12u. Het boek is voorlopig enkel beschikbaar in het Engels. Wel zal de sessie zelf doorgaan in het Nederlands. Meer info en inschrijven.