hier komen promoties & acties

Agenda Thumbnail

RoSa's agenda 2024

KOMENDE EVENEMENTEN

14.12 | Panelgesprek De strijd tegen online misogynie op het Festival van de Gelijkheid

Op zaterdag 14 december organiseert RoSa vzw een panelgesprek rond online misogynie en het belang van mannelijke rolmodellen. 

Ooit waren Hollywoodsterren en popzangers de rolmodellen van onze jongeren, vandaag zijn het vooral influencers die via sociale media de aspiraties van jonge mensen vorm geven. Gebrek aan moderatie en regelgeving, maar ook algoritmes die echokamers versterken en steeds extremere boodschappen pushen, leiden ertoe dat problematische figuren zoals Andrew Tate veel jongens en jonge mannen bereiken. Hun boodschappen over mannelijkheid en over vrouwen zijn op zijn minst verontrustend te noemen. Bovendien vergroten ze de kloof tussen jongens en meisjes waarbij jongens steeds conservatiever worden en het ook steeds minder goed doen op school terwijl voor hun vrouwelijke leeftijdsgenoten het omgekeerde geldt.

Welke evoluties zien we in de online leefwereld van jongens en wat is de impact daarvan op hun gendernormen? Hoe kunnen we als samenleving de strijd aangaan tegen online misogynie? En welke rol kunnen positieve mannelijke rolmodellen spelen in deze strijd?

Welkom zaterdag 14 december, van 19u30 tot 21u in de foyer Theaterzaal in VIERNULVIER (voormalige Vooruit) in Gent.

Biografieën:

  • Jozefien Meijer werkt als coördinator Talentontwikkeling voor Vlaams-Nederlands Huis deBuren en is daarnaast freelance mediamaker en schrijver.
  • Kubra Mayda is journaliste bij De Standaard.
  • Wouter Van Hooydonk is een filosoof en schrijver uit Antwerpen.
  • Mohssine Ben Messaoud is een 22-jarige activist en leerkracht secundair onderwijs. Naast zijn werk als leerkracht is hij actief in het jeugdwerk, waar hij jongeren begeleidt en ondersteunt.
  • Ciska Hoet is freelance theatercriticus voor De Morgen, redacteur van Etcetera en co-directeur van RoSa, kenniscentrum voor gender en feminisme. Ze modereert dit panel.

AFGELOPEN EVENEMENTEN

27.11 | Studiedag RoSa & Amazone rond gender en AI

Op woensdag 27 november organiseert RoSa een inspiratievoormiddag over gender en artificiële intelligentie in samenwerking met Amazone vzw en Université des FemmesWelke invloed hebben gendernormen op artificiële intelligentie? Wat gebeurt er als er geen vrouwelijk perspectief wordt meegenomen in de ontwikkeling van AI? En welke rol kan een beleid hierin spelen?

Je ontdekt het antwoord op deze en nog veel meer vragen op onze inspiratievoormiddag! We beginnen de ochtend met een keynote over de rol van gender in de ontwikkeling van AI. Na een vragenrondje verwelkomen we de leden van het panelgesprek op het podium. Zij bespreken waarom het belangrijk is dat AI op een ethische manier ontwikkeld wordt, en hoe we een beleid kunnen ontwikkelen dat ongelijkheid en discriminatie in AI kan opsporen en voorkomen. Wie wil kan aansluiten bij de vegetarische en veganistische lunch, gevolgd door een bezoek aan de bibliotheek van Université des Femmes in hetzelfde gebouw.

De presentatie en het panelgesprek gaan door in het Nederlands, en worden simultaan vertaald naar het Frans voor wie dat wil. Het bezoek aan de bibliotheek gaat door in het Frans.

Iedereen is van harte welkom en deelname aan de inspiratievoormiddag is volledig gratis. Registratie is wel vereist, want de plaatsen zijn beperkt.

Praktisch

WaarAmazone vzw, Middaglijnstraat 10, 1210 Brussel. Stippel hier je route uit. Wanneer: woensdag 27 november 2024, 9u-13u30 Meer info en inschrijven.

23.11 | RoSa's leesclub: Minderman - Jesse Beentjes

Naar aanleiding van Internationale Mannendag lezen we op zaterdag 23 november Minderman van de Nederlandse journalist Jesse Beentjes over testikels, testosteron en mannelijkheid. Beentjes was nooit veel bezig geweest met wat 'mannelijkheid' nu precies betekent in onze samenleving, of voor zichzelf, tot hij in de kapperstoel geconfronteerd werd met de vraaf of hij zich minder man voelde na het verlies van een testikel aan teelbalkanker. Het zette hem aan het denken: wat betekent het om man te zijn? Wat maakt iemand een man? Deze overpeinzingen leidden tot het schrijven van een boek: Minderman, dat in 2024 uitkwam bij uitgeverij De Bezige Bij.

Tijdens deze sessie verwelkomen we een speciale gast, feministisch filosoof Wouter Van Hooydonk (UA). Wouters opiniestukken, vaak over mannelijkheid en mannen in de feministische beweging, verschenen al in De MorgenDe Standaard en De Groene Amsterdammer. Hij zal mee de sessie begeleiden.

Geen tijd om het boek te lezen? Geen probleem. Ontdek onze bespreking van een podcastaflevering waarin de auteur te gast was.

Zoals altijd houden we de gesprekken bewust laagdrempelig. Iedereen is vrij om bij te dragen aan het gesprek op die manier die voor hen juist voelt. Voorkennis is dus zeker niet vereist, enkel een flinke dosis interesse en leergierigheid. Ook als je het boek niet (volledig) gelezen hebt, ben je meer dan welkom mee te komen discussiëren en met elkaar van gedachten te wisselen.

Wij kijken er alvast naar uit jullie te verwelkomen in de RoSa bibliotheek en te leren van elkaar!

Praktisch

Welkom in de Zennestraat 40, in hartje Brussel. Om 11u gaan we van start, afsluiten doen we om 13u. Meer info en inschrijven.

10.10 | Inclusie Mark(i)t beurs van LEVL

Ben jij al bezig met inclusie op de werkvloer in jouw organisatie? Of wil je er graag mee beginnen maar weet je niet waar? Kom dan zeker op 10 oktober 2024 vanaf 14u naar onze Inclusie Mark(i)t in Brussel!

Ontdek op de inspiratiemarkt en via de workshops het aanbod rond inclusie op de werkvloer. Wat je kan verwachten?

  • Vier organisaties (LEVL, BRUXEOçavaria en Netwerk tegen Armoede) zullen hun expertise komen voorstellen. Je hebt dus de keuze uit vier teaser workshops.
  • Daarnaast kan je een inspiratiemarkt bezoeken waar nog meer organisaties hun aanbod, workshops en tools rond inclusie op de werkvloer komen voorstellen. Ook RoSa vzw is aanwezig en geeft duiding bij haar diensten en tools.

De workshops zijn niet verplicht om te volgen en de inspiratiemarkt kan je tijdens heel het event blijven bezoeken.

Meer info op de website van LEVL.

25.05 | RoSa's leesclub: Feminisme is voor iedereen - bell hooks

Op woensdag 25 september trapt RoSa's leesclub het nieuwe leesjaar af met een recent vertaalde en fel geliefde klassieker: Feminisme is voor iedereen (2024) van bell hooks. Ben je al bekend met feministische literatuur of nog niet? Dit boek is werkelijk voor iedereen een must-read. In dit beknopte, toegankelijke boek verkent feministisch boegbeeld bell hooks feminisme als theorie, praktijk en beweging. Ze denkt creatief na over mogelijkheden om het doel van feminisme waar te maken: een einde maken aan genderongelijkheid, seksisme, uitbuiting en onderdrukking. Met haar karakteristieke helderheid en directheid laat hooks zien hoe feminisme ieders leven positief kan beïnvloeden en feminisme voor iedereen is.

Zoals altijd houden we de gesprekken bewust laagdrempelig. Iedereen is vrij om bij te dragen aan het gesprek op die manier die voor hen juist voelt. Voorkennis is dus zeker niet vereist, enkel een flinke dosis interesse en leergierigheid. Ook als je het boek niet (volledig) gelezen hebt, ben je meer dan welkom mee te komen discussiëren en met elkaar van gedachten te wisselen.

Wij kijken er alvast naar uit jullie te verwelkomen in de RoSa bibliotheek en te leren van elkaar!

Praktisch

Welkom in de Zennestraat 40, in hartje Brussel. Om 19u gaan we van start, afsluiten doen we om 21u. Het boek is beschikbaar zowel in het Nederlands als in het Engels.De sessie zelf zal doorgaan in het Nederlands. Meer info en inschrijven.

25.05 | RoSa's leesclub: Vrouwen en macht - Mary Beard


Op zaterdag 25 mei komt RoSa's leesclub terug samen. Ditmaal bespreken we het korte en toegankelijke manifest Vrouwen en macht van de Britse, omstreden classica Mary Beard. Dit boek kozen we niet zomaar. Met het oog op de verkiezingen van 9 juni bekijken we samen of we Mary Beards observaties ook in eigen lang herkennen. Hoe wordt macht gedefinieerd? Hoe worden vrouwelijke politica's aangesproken? Hoe worden ze voorgesteld in de media? Welke vragen krijgen zij? En verschilt dit van hun mannelijke collega's? Als classica stelt Beard ons voor aan een aantal historische archetypen, en legt ze de link met hoe we ook vandaag nog kijken naar, en omgaan met vrouwen en macht. 

Zoals altijd houden we de gesprekken bewust laagdrempelig. Iedereen is vrij om bij te dragen aan het gesprek op die manier die voor hen juist voelt. Voorkennis is dus zeker niet vereist, enkel een flinke dosis interesse en leergierigheid. Ook als je het boek niet (volledig) gelezen hebt, ben je meer dan welkom mee te komen discussiëren en met elkaar van gedachten te wisselen.

Wij kijken er alvast naar uit jullie te verwelkomen in de RoSa bibliotheek en te leren van elkaar!

Praktisch

Welkom in de Zennestraat 40, in hartje Brussel. Om 10u gaan we van start, afsluiten doen we om 12u. Het boek is beschikbaar zowel in het Nederlands als in het Engels. In onze bibliotheek vindt je  voorlopig enkel de Nederlandstalige versie. De sessie zelf zal doorgaan in het Nederlands. Meer info en inschrijven.

26.04 - 08.06 | Tentoonstelling "Messy Bindings ~ Reliures messy" in de RoSa bib

De expositie "Messy Bindings ~ Reliures messy" presenteert een onderzoek naar de zachte, soepele, rommelige bindingen van Belgische feministische publicaties die in lokale archieven in Brussel worden bewaard, waaronder het archief van de RoSa bibliotheek. Messy Bindings is een inventaris van vormen die relatief toegankelijk zijn qua productie, en die inventieve manieren tonen om touwtjes en nietjes om te zetten in sublieme bindingen.

De tentoonstelling wordt georganiseerd door Lissa Choukrane en Loraine Furter en is doorlopend te bezichtigen in de RoSa bibliotheek van 26 april tot 8 juni 2024, tijdens de openingsuren van de RoSa-bibliotheek: van maandag tot en met donderdag, telkens van 10u tot 17u. 

Programma openingsavond 26/04/2024

16:00 — Lezing door Nina Paim 16:00-19:00 — Opening van de tentoonstelling

Ter gelegenheid van de opening van de tentoonstelling nodigt Messy Bindings Nina Paim uit voor een lezing over feministische redactionele praktijken en haar nieuwe project in Porto, Bikini Books. Opgelet, de lezing gaat door in het Engels.

Lezing Nina Paim: Een doos met boekherinneringen

Van een eigenzinnig familie-embleem tot een raadselachtige boekendiefstal, een schat aan stadsverhalen tot een bibliotheek van ongeschreven verhalen, van de dagelijkse kunst van het redigeren tot de drukte van het uitgeven — dit zijn de draden die mijn reis in de wereld van boeken hebben geweven. Publiceren is in essentie openbaar maken, maar in de wereld van boeken is het een tapijtwerk van taken, waarvan geen enkele op zichzelf de essentie van het uitgeven volledig vangt. Van lezer tot schrijver, redacteur tot ontwerper, distributeur tot boekverkoper, en verder — een uitgever is een netwerk van verbindingen. In deze lezing zal ik persoonlijke verhalen delen naast een bredere vertelling over vrouwen in de boekenhandel. Kiezend uit een doos en bladerend door een plakboek van herinneringen, zal ik ingaan op toevallige ontmoetingen, betekenisvolle samenwerkingen en de soms uitdagende draden van collectieve inspanning.

Biografie Nina Paim: Nina Paim is een Braziliaanse ontwerper, curator, redacteur en uitgever, gevestigd in Porto, Portugal. Ze heeft talrijke tentoonstellingen, workshops en evenementen gecureerd, waaronder Escola Aberta (Rio de Janeiro, 2012), Beyond Change (Basel, 2018), Department of Non-Binaries (Sharjah, 2018), Feminist Findings (Berlijn, 2020), en meest recentelijk, etceteras: een feministisch festival van publiceren en ontwerp (Porto, 2023). Ze was mederedacteur van Taking a Line for a Walk (Spector Books, 2016) en Design Struggles (Valiz, 2021). Als drievoudig ontvanger van de Swiss Design Awards heeft Nina haar kennis gedeeld door internationaal onderwijs en lezingen, terwijl haar geschreven werken zijn gepubliceerd door Occasional Papers (VK/BE), Les presses du réel (FR), esad-idea (PT), aveditionsl (DE), en de Korea Society of Typography (KR). In 2019 richtte ze het feministische platform Futuress.org op, dat ze co-leidde tot 2023, toen ze Bikini Books oprichtte, een onafhankelijke feministische uitgeverij voor design gevestigd in Porto, Portugal.

06.03 | RoSa's leesclub: Feminism, Interrupted: Disrupting Power - Lola Olufemi

Op woensdag 6 maart staat RoSa's leesclub in het teken van de Internationale Dag van Feministische Strijd (8 maart). Wat beter te bespreken dan Feminism, Interrupted van Lola Olufemi? Deze nieuwe klassieker van een opkomende, prominente stem in de feministische beweging is een mooie introductie tot feministische theorie en praktijk. Olufemi is een jonge, Britse, zwarte feminist met heel wat organisatie- en mobilisatietalent. In Feminism, Interrupted verbindt ze de feministische strijd met tal van andere sociale thema's en toont ze aan hoe het persoonlijke - ook in de 21ste eeuw - politiek is. Het boek zet aan tot denken, zet aan tot actie. Hopelijk zet het deelnemers aan om op 8 maart, samen met feministen over heel de wereld, mee actie te voeren en de strijd voor gendergelijkheid hoog op de agenda te plaatsen!

Zoals altijd houden we de gesprekken bewust laagdrempelig. Iedereen is vrij om bij te dragen aan het gesprek op die manier die voor hen juist voelt. Voorkennis is dus zeker niet vereist, enkel een flinke dosis interesse en leergierigheid. Ook als je het boek niet (volledig) gelezen hebt, ben je meer dan welkom mee te komen discussiëren en met elkaar van gedachten te wisselen.

Wij kijken er alvast naar uit jullie te verwelkomen in de RoSa bibliotheek en te leren van elkaa!

Praktisch

Welkom in de Zennestraat 40, in hartje Brussel. Om 19u gaan we van start, afsluiten doen we om 21u. Het boek is voorlopig enkel beschikbaar in het Engels. Wel zal de sessie zelf doorgaan in het Nederlands. Meer info en inschrijven.

02.03 | Creatieve workshop 'Revolterende slogans' van Rebelle @ RoSa bib

Naar aanleiding van Internationale Dag van Feministische Strijd organiseert Rebelle een aantal creatieve workshops waarbij deelnemers samen revolterende slogans maken. Doorheen de geschiedenis is er enorme vooruitgang geboekt richting gendergelijkheid. Toch moeten we samen blijven strijden voor onze rechten. Kom naar een van de gratis workshops van Rebelle en maak je eigen protestbord. Zo geef je meer kracht aan de mars op 8 maart in Brussel of in je eigen buurt.

Praktisch

  • Waar: RoSa bibliotheek, in Zennestraat 40 in Brussel
  • Wanneer: zaterdag 2 maart, doorlopend van 10u tot 12u30
  • Deze workshop is gratis. Er worden koffiekoeken voorzien.
  • Meer info en inschrijven.

​20.02 | EU Policy Roundtable on combatting gender-based violence online

Op dinsdag 20 februari zal Myriam Halimi van RoSa vzw en MoveMen deelnemen aan een panelgesprek over de oorzaken van en strijd tegen online en offline gendergerelateerd geweld, georganiseerd door menABLE. Naast dit panelgesprek staan er ook heel wat andere activiteiten op de planning zoals de voorstelling van het menABLE onderzoeksrapport “Beyond words: understanding and responding to gender-based violence online - An empirical study to develop educational approaches” en de voorstelling van het ontwerp van een educationele toolbox om online gendergerelateerd geweld een halt toe te roepen.

Het event zal in het Engels plaatsvinden.

Meer info en inschrijven.

27.01 | RoSa's leesclub: Against White Feminism - Rafia Zakaria

Op zaterdag 27 januari gaat de eerste sessie van RoSa's leesclub van 2024 door. We starten dit nieuwe jaar met een boek waar velen al naar gevraagd hebben of interesse in toonden: Against White Feminism van Rafia Zakaria. Zakaria is een Pakistaans-Amerikaanse advocaat en columnist met een scherpe pen en kritische blik op de feministische bewegingen. Vertellend in eerste instantie vanuit haar eigen ervaringen met - vaak witte, middenklasse, westerse - feministen in de Verenigde Staten, analyseert ze de vooroordelen die de feministische beweging weerhouden om intersectioneel te denken, te verenigen, te organiseren en actie te voeren. Wat ons betreft een must read voor iedere feminist!

Benieuwd? Kom zeker naar de leesclub op 27 januari en lees alvast het boek of de boekbespreking.

Zoals altijd houden we de gesprekken bewust laagdrempelig. Iedereen is vrij om bij te dragen aan het gesprek op die manier die voor hen juist voelt. Voorkennis is dus zeker niet vereist, enkel een flinke dosis interesse en leergierigheid. Ook als je het boek niet (volledig) gelezen hebt, ben je meer dan welkom mee te komen discussiëren en met elkaar van gedachten te wisselen.

Wij kijken er alvast naar uit jullie te verwelkomen in de RoSa bibliotheek en te leren van elkaa!

Praktisch

Welkom in de Zennestraat 40, in hartje Brussel. Om 10u gaan we van start, afsluiten doen we om 12u. Het boek is voorlopig enkel beschikbaar in het Engels. Wel zal de sessie zelf doorgaan in het Nederlands. Meer info en inschrijven.