hier komen promoties & acties

Annapurna Womens Place

Annapurna: A Woman's Place - Arlene Blum

Arlene Blum

Annapurna: A Woman's Place. The Dramatic Story of the First Women's Ascent of One of the World's Highest Peaks
Londen: Granada, 1980. 256 p.

sport / wandelsport / ervaringen / Nepal

RoSa-ex.nr.: DIII5 a/4

De 1978 Women′s Himalayan Expedition was de de eerste poging van een uitsluitend uit vrouwen bestaand team om de berg Annapurna I te bedwingen. In 1980 schreef expeditieleider Arlene Blum haar relaas van deze onderneming neer in het boek Annapurna: A Woman's Place. The Dramatic Story of the First Women's Ascent of One of the World's Highest Peaks.

1978 Women′s Himalayan Expedition

In augustus 1978 lieten dertien vrouwen Berkeley, Californië in de VS achter zich. Bestemming: Kathmandu in Nepal, met als ultieme doel de top van de Annapurna I bereiken. Dat is de tiende hoogste berg ter wereld, gesitueerd in het Himalayagebergte. Het is één van de slechts veertien bergen die hoger dan 8000m reiken. Meer specifiek bevindt de berg zich in het Annapurna Himal gebergte.

De Annapurna I is vooral bekend door het feit dat zij de eerste berg boven de 8000m is die door de mens succesvol werd beklommen. Op de heuglijke dag 3 juni 1950 bereikten Maurice Herzog en zijn kompaan Louis Lachenal de top. Het wekt vast geen verbazing als we melden dat beide klimmers mannen waren. De beklimmingen die daarop zouden volgen leverden telkens mannelijke voeten op de top. Bijna dertig jaar na die bewuste 3 juni 1950 wou een specifieke expeditie, de 1978 Women′s Himalayan Expedition, daar verandering in brengen. In 1978 droomde een team uitsluitend bestaand uit vrouwen ervan om het huzarenstukje van Herzog en Lachenal na te doen én hiermee de eerste vrouw(en) op de top van de Annapurna I te worden.

Dit boek is een relaas van deze expeditie.

Een relaas van een ′onmogelijke′ beklimming

De Annapurna I is een berg met een onrustwekkende geschiedenis. Tussen 1950 en 1978 bereikten slechts acht mannen de top.

Zij die niet slaagden, keerden ook niet zomaar terug naar huis. Het merendeel van zij die een poging waagden, lieten hun leven op de berg.

De 1978 Women′s Himalayan Expedition was de eerste poging van een uitsluitend uit vrouwen bestaand team om de Annapurna I te bedwingen. Door de onrustwekkende geschiedenis van de berg die zij beoogden te beklimmen, en het wijdverspreid seksisme in de klimwereld - maar ook daarbuiten - ging de expeditie-opzet en -start echter niet van een leien dakje. Ook tijdens de expeditie moesten de vrouwen tegen meerdere - vaak onzichtbare - hindernissen opboksen.

In dit boek biedt expeditieleider Arlene Blum zowel ruimte aan het technische aspect van het klimmen, het persoonlijke en sociale aspect van een groep mensen die samen een expeditie ondernemen alsook het historische aspect omtrent de expeditie zelf. Daarnaast is ook ruim aandacht voor de hindernissen die de expeditie ervoer net omdat het een volledig uit vrouwelijke klimmers bestaande expeditie inhield.

A Women′s Place is On Top

De keuze om net de Annapurna I te bedwingen kwam niet enkel voort uit de kennis dat het de eerste achtduizender (zo noemt men een berg die boven de 8000m ligt in de klimwereld) was waarvan de mens ooit de top had bereikt. Er was een tweede reden. De naam Annapurna kan uit het Hindi vrij vertaald worden als "de godin die rijk is op het gebied van levensonderhoud", wat de organisatoren van de expeditie een toepasselijke naam vonden voor een volledig vrouwelijke expeditie.

Om de expeditie te financieren werden T-shirts verkocht met daarop de slogan "A Woman′s Place Is On Top . . . Annapurna". De verkoop werd een groot succes. Ook nu nog, jaren later, is er vraag naar de iconische T-shirts. De vraag werd op een bepaald moment zelfs zo groot dat het bekende outdoor kledingmerk The North Face de handen in elkaar sloeg met Arlene Blum om veertig jaar na datum nieuwe T-shirts, maar nu ook hoodies en truien, op de markt te brengen met daarop de iconische slogan van de 1978 Women′s Himalayan Expedition. De opbrengst van de huidige verkoop gaat integraal naar She Jumps, een NGO die meisjes en vrouwen wil warm maken voor diverse outdoor activiteiten.

Bron foto: http://www.arleneblum.com/t_shirts.html. 
Meer info: https://www.thenorthface.com/featured/a-womans-place.html en http://www.shejumps.org/.

Klimmen als vrouw in de jaren 1970

Vrouwen waren anno 1978 zeldzaam in de klimwereld. En ook dat aspect komt aan bod in dit boek. De expeditie werd ondernomen door dertien vrouwelijke klimmers die allen hun eigen hindernissen hadden overwonnen. Maar ook toen ze de handen in elkaar sloegen, moesten ze tegen meerdere vooroordelen opboksen. Misschien zelf nog meer dan anders. Een goed voorbeeld hiervan, dat in het boek uitgebreid wordt aangehaald, is de financiering van de expeditie. Allemaal goed en wel dat er vrouwelijke klimmers mee gaan op expeditie. Het wordt een heel ander verhaal als ze de expeditie ook willen gaan leiden én er specifiek op staan géén mannen mee te nemen: niet als deelnemers, niet als ondersteunende leden, niet als sherpa′s. Dit leverde nogal wat tegenkantingen op om de expeditie van de grond te krijgen, fondsen te vinden én überhaupt toestemming te krijgen van de Nepalese overheid om de beklimming te doen (zo werkt dat voor alle beklimmingen). Ook eenmaal ter plaatse in Nepal zou het niet evident blijken om voorbij te gaan aan lokale vormen van seksisme en indelingen en taakverdelingen m/v. Arlene Blum inspireert met dit indrukwekkende verhaal van een nog indrukwekkendere prestatie!


Meer weten?

Aanraders uit de RoSa-bibliotheek: