In de categorie RoSa luistert bespreken we interessante podcasts over thema’s op het snijvlak van gender en/of feminisme die ons opvallen, die we warm aanraden of die we kritisch onder de loep nemen. Ditmaal luisterden we naar de podcast Mothers of Invention, van diplomaat en politica Mary Robinson, komiek Maeve Higgins en producer Thimali Kodikara. In de podcast interviewt het Iers duo Mary en Maeve vrouwen vanuit heel de wereld die innovatieve actie ondernemen in hun streven naar klimaatrechtvaardigheid.
Mary Robinson, de voormalige president van Ierland (1990-1997) en voormalige UN High Commissioner for Human Rights (1997-2022), is misschien het best gekend om haar uitspraak: “Climate change is a man-made problem with a feminist solution,” tevens de tagline van de podcast en een boek van haar pen. Vandaag is ze niet alleen de UN Special Enjoy on Climate Change, ook is ze een van de trekkers van de wereldwijde klimaatbeweging die haar internationale platform inzake klimaat steevast gebruikt om op te komen voor de mensenrechten. Door een mensenrechtenperspectief te integreren in haar werk rond klimaat, heeft ze in grote mate bijgedragen aan het mainstreamen van het idee van ‘klimaatrechtvaardigheid’. Daarbij benadrukt Robinson de onlosmakelijke samenhang van de klimaatcrisis met sociale ongelijkheden. Ze pleit er dan ook voor om klimaat niet als een geïsoleerd thema te behandelen - wat Jennie C. Stephens ‘klimaatisolationisme’ zou noemen - maar om de transitie naar een energiedemocratie in gang te zetten, en gemarginaliseerde stemmen hierbij centraal te stellen.
Maeve Higgins daarentegen is een Ierse comedian, gevestigd in New York. Samen maakt het duo sinds juli 2018 de podcast Mothers of Invention, waarin ze vrouwen vanuit heel de wereld interviewen die innovatieve actie ondernemen in de internationale strijd voor klimaatrechtvaardigheid. Higgins zegt daarover:
De podcast telt een veertigtal afleveringen. Voor deze RoSa luistert kozen we aflevering Taking Over.
In deze aflevering geven Mary en Maeve het woord aan inspirerende vrouwen die de wereld plastic-vrij willen maken. Plastic verdient bijzondere aandacht in de klimaatbeweging omdat het een vervuilend materiaal is, vaak bedoeld voor een single-use van slechts enkele minuten maar ontworpen om duizenden jaar mee te gaan. Tal van activisten, beleidsmakers, wetenschappers en politici streven dan ook een mentaliteitswijziging na om onze “toxische relatie met single-use plastic” bij te stellen. Dat doen ze op verschillende manieren.
In de aflevering komen aan het woord: