hier komen promoties & acties

Agenda Thumbnail

RoSa's agenda 2023

KOMENDE EVENEMENTEN

29.11 | RoSa's leesclub: De strijd om tijd - Olivier Pintelon

Op woensdag 29 november komen we weer samen met de leesclub en bespreken we De strijd om tijdeen indrukwekkend werk van een Belgische feminist, Olivier Pintelon. Pintelon is politicoloog en schrijft over tal van sociaaleconomische thema's. In zijn boek van 2018 neemt hij de strijd om tijd onder de loep die tal van tweeverdienersgezinnen, en al zeker eenoudergezinnen, in deze tijden ervaren. Voltijds werken, een huishouden draaiende houden, eventuele kinderen opvoeden... Het is een hele klus, en dan moet je nog maar het geluk hebben nog wat tijd over te hebben voor jezelf. Het is een vermoeiende en voortdurende ratrace waar veel mensen zich in herkennen. Tijd is een klasseprivilege geworden. Hoe is het zover gekomen? Wat zijn de implicaties daarvan? En, hoe kan het anders? Pintelon werpt een interessante blik op de kwestie en legt haarfijn uit wat het effect van onze hedendaagse norm voor voltijds werk te maken heeft met genderongelijkheid. Beter nog, hij komt met concrete voorstellen over hoe een nieuwe norm, namelijk een 30-urige werkweek of een andere vorm van drastige arbeidsduurverkorting, gendergelijkheid kan bevorderen, niet alleen thuis maar ook op de arbeidsmarkt en in de bredere samenleving.

Wie zin heeft om zijn ideeën te verkennen en er samen over in gesprek te gaan, is van harte welkom in de RoSa-bibliotheek op woensdag 29 november, vanaf 18u30. Om 19u gaan we van start, afsluiten doen we om 21u. Het boek is beschikbaar in onze bibliotheek, dus wie wil kan het vooraf komen uitlenen. Kom je er niet toe het hele boek te lezen? (Ervaar ook jij een strijd om tijd?) Geen enkel probleem. Je kan alvast de kern van het boek, vanuit genderperspectief weliswaar, lezen in onze RoSa leest boekbespreking. En ook als je het boek of de boekbespreking niet gelezen hebt, ben je welkom in de leesclub. Graag tot 8 november dus!

Meer info volgt, inschrijven kan alvast hier.
De agenda van het volledige leesjaar 2023-2024 van de RoSa's leesclub vind je hier.

15.12 | Workshop Genderbewust opvoeden @ Festival van de Gelijkheid

Op vrijdag 15 december geeft RoSa vzw een workshop genderbewust opvoeden op het Festival van Gelijkheid. De sessie gaat door in de Gele Kamer van de 404 (het voormalige Vooruitgebouw in Gent), van 17:30 tot 19:00. Hierna is nog een halfuurtje tijd voorzien voor vragen en uitwisseling. Tijdens deze workshop maken we het thema gender concreet en behapbaar. We ontdekken samen wat genderbewust opvoeden is, en staan we stil bij de rol die ouders hierbij kunnen opnemen. We duiden eerst een aantal belangrijke concepten: wat is gender? Wat is het verschil tussen biologisch geslacht, gender en genderidentiteit? Hoe werkt gender, zowel in onze eigen levens als in de samenleving? Wat zijn genderstereotypen en hoe beïnvloeden ze ons (zelf)beeld? Wat is het verschil tussen genderbewust en genderneutraal?

Tijdens de vorming geven we meer inzicht over de rol van gender tijdens het opvoeden. We creëren meer bewustzijn over de invloed van genderstereotypen aan de hand van concrete voorbeelden in spelmateriaal, indelingen van ruimtes en groepen, en interacties. Ook geven we praktische tips mee om genderbewust(er) op te voeden. Het doel? Samen werken aan omgeving die ieder kind een brede waaier aan opties aanbiedt. Met deze vorming wil RoSa vzw bovenal inspireren: niet oordelen, maar uitnodigen om kritisch te reflecteren op je eigen opvoedingsstijl. 

Meer info over tickets en inschrijven.

16.12 | Panelgesprek Vaderschap, mannelijkheid en zorg op het Festival van de Gelijkheid

Op zaterdag 16 december organiseren RoSa vzw,vzw Zijn en MoveMen een panelgesprek rond vaderschap, mannelijkheid en zorg op het Festival van de Gelijkheid, dat naar goede gewoonte doorgaat in VIERNULVIER in Gent. We nodigen hiervoor Enoch Derby, Julie Van der Garsse, Thomas Demyttenaere en Kathleen Emmery uit. De sprekers zullen het onder meer hebben over de manier waarop zorg vandaag gedefinieerd wordt, hoe ideeën rond mannelijkheid hierbij een rol spelen en hoe werkregimes en verlofstelsels zoals het geboorteverlof bijdragen aan het al dan niet opnemen van zorgtaken en het invullen van vaderschap. Ciska Hoet modereert het gesprek. Welkom allemaal in de Dansstudio in VIERNULVIER (voormalige Vooruit) in Gent, van 13u30 tot 15u. 

Biografieën:

  • Julie Van Garsse is directeur van ZIJkant. De progressieve vrouwenbeweging zet al jaren in op feMANisme, vanuit de overtuiging dat ook mannen baat hebben bij meer gendergelijkheid. Onder andere in haar Equal Pay Day-campagnes ijvert ZIJkant voor een gelijkere verdeling van (on)betaalde taken.
  • Kathleen Emmery is coördinator van het Kenniscentrum Gezinswetenschappen en lector Gezinsbeleid in de opleiding Gezinswetenschappen van Odisee Hogeschool. Ze doet onderzoek naar gezinsbeleid, relatieondersteuning, en kinderen en jongeren bij scheiding en gezinstransities. Momenteel is ze projectleider van het project connect-team, waarbinnen de website vaderen.be wordt ontwikkeld.
  • Enoch Derby is 31 jaar en vader van een 3-jarige zoon. Hij helpt dagelijks ondernemende ouders om evenwicht te vinden tussen een gezonde levensstijl en betrokken ouderschap. Daarnaast is Enoch Derby project-coach binnen Mentors waarbinnen we een community van mannen & vaders bouwen, waar ze werken rond emotionele kwetsbaarheid, de rol van de vader zijn en betrokken ouderschap.
  • Thomas Demyttenaere studeerde Politieke en Sociale Wetenschappen aan de UGent. Hij werkte meer dan 20 jaar voor Sensoa als beleidsmedewerker rond de thema’s prostitutie, vluchtelingen en nieuwkomers en internationale samenwerking. De laatste 2 jaar heeft hij gewerkt voor vzw Zijn / MoveMen, voornamelijk als coördinator van Project P, een pilootproject waarmee een methodiek voor gespreksgroepen met vaders in de eerste 1000 dagen werd ontwikkeld.
  • Ciska Hoet is directeur van RoSa, kenniscentrum voor gender en feminisme. Daarnaast schrijft ze als freelance-cultuurjournalist voor onder andere De Morgen.

21.12 | Vorming "Wat is gender (niet)?"

De CM-gezondheidsacademie organiseert in samenwerking met RoSa vzw een vormingenreeks onder de titel "Wat is gender (niet)?". De vormingen gaan door in alle Vlaamse provincies op verschillende data in de loop van 2023.

Op donderdag 21 december geeft RoSa vzw een introductievorming in het CM-Lievens Bauwensbuilding in Gent, van 19u tot 21u. We gaan in op vragen als: wat is gender?, wat is het verschil tussen sekse, gender, en genderidentiteit?, hoe werkt gender, zowel in onze eigen levens als in de samenleving?, en wat zijn genderstereotypen en hoe beïnvloeden ze ons? Iedereen welkom!

Ben jij ook benieuwd? Schrijf je dan in voor één van de workshops in jouw provincie!

Meer info en inschrijvingen.

AFGELOPEN EVENEMENTEN

25.11 | Voorleesmoment voor kinderen (3-7 jaar) in de RoSa-bib [GEANNULEERD]

Kinderen leren van jongs af aan (gender)stereotypen aan. Hen verschillende rolmodellen aanbieden is dan ook belangrijk om deze (gender)stereotypen uit te dagen en keuzevrijheid te stimuleren. Tijdens de Voorleesweek 2023 organiseren RoSa vzw en Ella vzw daarom samen een voorleesmoment voor kinderen van 3 tot 7 jaar en hun begeleiders. Welkom in de RoSa-bib!

Sayira Maruf, auteur van het boek ‘Kleurrijke verhalen voor rebelse meisjes’, vertelt op kindermaat over haar boek vol inspirerende rolmodellen die stereotypen doorbreken. Nadien leest auteur Humeyra Cetinel haar boek ‘Ridder van karton’ voor dat het verhaal vertelt van  Amina die ridder wil worden. Aansluitend is er een creatief knutselmoment waarbij een wapenschild, ridder en kasteel tot leven komen. 

Sluit je graag aan? Schrijf je dan nu in!

Meer info en inschrijvingen.

24.11 | Gratis vorming genderbewuste kinderopvang in de RoSa bib

In samenwerking met de coördinatie Gelijke Kansen van Brussel Plaatselijke Besturen (BPB) biedt RoSa twee gratis vormingen aan, specifiek voor personeel en directies van kinderopvang en andere instellingen die rechtstreeks in contact komen met kinderen. Welkom dus op vrijdag 17 en vrijdag 24 november 2023, telkens van 9u30 tot 13u.

Waar mag je je aan verwachten? In deze interactieve vormingen over genderbewuste kinderopvang maken we het thema gender tastbaar en begrijpelijk. We ontdekken samen wat genderbewust opvoeden is en waarom dit belangrijk is vanuit een gelijkekansenperspectief. We staan stil bij de rol die opvoeders en directies in de kinderopvang hierbij kunnen spelen. Tijdens de vorming geven we meer inzicht over de rol van gender tijdens het opvoeden. We creëren meer bewustzijn over de invloed van genderstereotypen aan de hand van concrete voorbeelden in spelmateriaal, indelingen van ruimtes en groepen, en interacties. Ook geven we praktische tips mee om genderbewust(er) op te voeden en te werken aan een genderbewuste visie en beleid. Deze vorming is bovenal inspirerend: niet oordelen, maar uitnodigen om kritisch te reflecteren op je eigen praktijk.

Meer info en inschrijven.

18.11 | Benefietavond ten voordele van RoSa vzw

Met dank aan Philippe Sysmans nodigen we jullie graag uit voor een muzikale avond ten voordele van RoSa vzw. Zijn initiatief Harmonie voor Gelijkheid organiseert benefietavonden om sociale organisaties te ondersteunen. Op zaterdag 18 november valt die eer RoSa vzw te beurt.

Of je nu een grote muziekliefhebber bent, of RoSa vzw wil steunen, allemaal welkom op zaterdag 18 november in de voormalige Jezuïetenkerk in Lier. De muzikale avond start om 20u en zal begeleid worden door niemand minder dan Maaike Cafmeyer. De muzikanten van het collectief Kwadr.ant brengen een leuke mix van folk, traditionals, barbershop tot hedendaagse bewerkingen van musical en pop. Ook het koor van vzw Waelrant uit Borgerhout is vertegenwoordigd: enkele van hun sterkste stemmen brengen het beste van zichzelf onder de deskundige begeleiding van beroepspercussionist en -dirigent Pieter Nieva. Het gelegenheidsensemble dat de zangers en zangeressen zal ondersteunen bestaat uit Nico Baltussen (viool), Veronica Staes (altviool), Peter Frings (contrabas), Fien Van Damme (cello), Philippe Sysmans (piano) en Jelle Dewulf (drums/percussie).

Praktisch

Wanneer: zaterdag 18 november 2023, vanaf 20u Waar: voormalige Jezuïtenkerk in de Gasthuisvest 50 te Lier  Tickets: €25 Meer info en tickets

17.11 | Gratis vorming genderbewuste kinderopvang in de RoSa bib

In samenwerking met de coördinatie Gelijke Kansen van Brussel Plaatselijke Besturen (BPB) biedt RoSa twee gratis vormingen aan, specifiek voor personeel en directies van kinderopvang en andere instellingen die rechtstreeks in contact komen met kinderen. Welkom dus op vrijdag 17 en vrijdag 24 november 2023, telkens van 9u30 tot 13u.

Waar mag je je aan verwachten? In deze interactieve vormingen over genderbewuste kinderopvang maken we het thema gender tastbaar en begrijpelijk. We ontdekken samen wat genderbewust opvoeden is en waarom dit belangrijk is vanuit een gelijkekansenperspectief. We staan stil bij de rol die opvoeders en directies in de kinderopvang hierbij kunnen spelen. Tijdens de vorming geven we meer inzicht over de rol van gender tijdens het opvoeden. We creëren meer bewustzijn over de invloed van genderstereotypen aan de hand van concrete voorbeelden in spelmateriaal, indelingen van ruimtes en groepen, en interacties. Ook geven we praktische tips mee om genderbewust(er) op te voeden en te werken aan een genderbewuste visie en beleid. Deze vorming is bovenal inspirerend: niet oordelen, maar uitnodigen om kritisch te reflecteren op je eigen praktijk.

Meer info en inschrijven.

26.10 | Vorming genderbewust opvoeden in Gent

In samenwerking met het vormingscentrum opvoeding en kinderopvang (VCOK) biedt RoSa dit najaar drie gratis vormingen aan rond genderbewust opvoeden, specifiek voor personeel in de kinderopvang en andere professionals die met kinderen werken. Op donderdag 26 oktober 2023, van 19u30 tot 21u30, gaat de laatste vorming door in VCOK Gent, in de Raas Van Gaverestraat 67A.

In deze interactieve vormingen over genderbewuste kinderopvang maken we het thema gender tastbaar en begrijpelijk. We ontdekken samen wat genderbewust opvoeden is en waarom dit belangrijk is vanuit een gelijkekansenperspectief. We staan stil bij de rol die opvoeders en directies in de kinderopvang hierbij kunnen spelen. Tijdens de vorming geven we meer inzicht over de rol van gender tijdens het opvoeden. We creëren meer bewustzijn over de invloed van genderstereotypen aan de hand van concrete voorbeelden in spelmateriaal, indelingen van ruimtes en groepen, en interacties. 

Met deze vorming willen RoSa vzw en het VCOK professionals motiveren en ondersteunen om genderbewust aan de slag te gaan in hun zorg voor, en opvoeding van kinderen. Zo bevorderen we samen gelijke kansen voor ieder kind.

Meer info en inschrijven: https://www.vcok.be/default.aspx?App=VormingDetail&CursusId=12405&prof=1.

20.10 | Vorming genderbewust opvoeden in Antwerpen

In samenwerking met het kennisnettwerk van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) biedt RoSa dit najaar drie vormingen aan rond genderbewust opvoeden, specifiek voor kinderbegeleiders die met baby's en peuters (0-3 jaar) werken. Op vrijdag 20 oktober 2023, van 13u15 - 16u15 in BluePoint Antwerpen, in Filip Williotstraat 9 in Berchem.

In deze interactieve vormingen over genderbewust opvoeden maken we het thema gender tastbaar en begrijpelijk. We ontdekken samen wat genderbewust opvoeden inhoudt en waarom dit belangrijk is vanuit een gelijkekansenperspectief. We staan stil bij de rol die opvoeders en kinderbegeleiders hierbij kunnen spelen. Tijdens de vorming geven we meer inzicht over de rol van gender tijdens het opvoeden. We creëren meer bewustzijn over de invloed van genderstereotypen aan de hand van concrete voorbeelden in spelmateriaal, indelingen van ruimtes en groepen, en interacties. 

Met deze vorming willen RoSa vzw en het VVSG professionals motiveren en ondersteunen om genderbewust aan de slag te gaan in hun zorg voor, en opvoeding van jonge kinderen. Zo bevorderen we samen gelijke kansen voor ieder kind.

Meer info en inschrijven: https://www.vvsg.be/opleidinge....

18.10 | Vorming genderbewust opvoeden in Hasselt

In samenwerking met het vormingscentrum opvoeding en kinderopvang (VCOK) biedt RoSa dit najaar drie gratis vormingen aan rond genderbewust opvoeden, specifiek voor personeel in de kinderopvang en andere professionals die met kinderen werken. Op woensdag 18 oktober 2023, van 14u tot 16u, gaat de tweede vorming door in VAC Hasselt, Koningin Astridlaan 50.

In deze interactieve vormingen over genderbewuste kinderopvang maken we het thema gender tastbaar en begrijpelijk. We ontdekken samen wat genderbewust opvoeden is en waarom dit belangrijk is vanuit een gelijkekansenperspectief. We staan stil bij de rol die opvoeders en directies in de kinderopvang hierbij kunnen spelen. Tijdens de vorming geven we meer inzicht over de rol van gender tijdens het opvoeden. We creëren meer bewustzijn over de invloed van genderstereotypen aan de hand van concrete voorbeelden in spelmateriaal, indelingen van ruimtes en groepen, en interacties. 

Met deze vorming willen RoSa vzw en het VCOK professionals motiveren en ondersteunen om genderbewust aan de slag te gaan in hun zorg voor, en opvoeding van kinderen. Zo bevorderen we samen gelijke kansen voor ieder kind.

Meer info en inschrijven: https://www.vcok.be/default.aspx?App=VormingDetail&CursusId=12408&prof=1.

16.10 | Vorming "Wat is gender (niet)?" in Sint-Michiels

De CM-gezondheidsacademie organiseert in samenwerking met RoSa vzw een vormingenreeks onder de titel "Wat is gender (niet)?". De vormingen gaan door in alle Vlaamse provincies op verschillende data in de loop van 2023.

Op maandag 16 oktober geeft RoSa vzw een introductievorming in het CM-kantoor in Sint-Michiels, van 19u tot 21u. We gaan in op vragen als: wat is gender?, wat is het verschil tussen sekse, gender, en genderidentiteit?, hoe werkt gender, zowel in onze eigen levens als in de samenleving?, en wat zijn genderstereotypen en hoe beïnvloeden ze ons? Iedereen welkom!

Ben jij ook benieuwd? Schrijf je dan in voor één van de workshops in jouw provincie!

11.10 | Vorming genderbewust opvoeden in Brugge

In samenwerking met het vormingscentrum opvoeding en kinderopvang (VCOK) biedt RoSa dit najaar drie gratis vormingen aan rond genderbewust opvoeden, specifiek voor personeel in de kinderopvang en andere professionals die met kinderen werken. Op woensdag 11 oktober 2023, van 14u tot 16u, gaat de eerste vorming door in VAC Brugge, Koning Albert-I-laan 1/2.

In deze interactieve vormingen over genderbewuste kinderopvang maken we het thema gender tastbaar en begrijpelijk. We ontdekken samen wat genderbewust opvoeden is en waarom dit belangrijk is vanuit een gelijkekansenperspectief. We staan stil bij de rol die opvoeders en directies in de kinderopvang hierbij kunnen spelen. Tijdens de vorming geven we meer inzicht over de rol van gender tijdens het opvoeden. We creëren meer bewustzijn over de invloed van genderstereotypen aan de hand van concrete voorbeelden in spelmateriaal, indelingen van ruimtes en groepen, en interacties. 

Met deze vorming willen RoSa vzw en het VCOK professionals motiveren en ondersteunen om genderbewust aan de slag te gaan in hun zorg voor, en opvoeding van kinderen. Zo bevorderen we samen gelijke kansen voor ieder kind.

Meer info en inschrijven: https://www.vcok.be/default.aspx?App=VormingDetail&CursusId=12407&prof=1.

06.10 | Vorming genderbewust opvoeden in Leuven

In samenwerking met het kennisnettwerk van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) biedt RoSa dit najaar drie vormingen aan rond genderbewust opvoeden, specifiek voor kinderbegeleiders die met baby's en peuters (0-3 jaar) werken. Op vrijdag 6 oktober 2023, van 9u30-12u30 en van 13u15 tot 16u15 in de Faculty Club, in Groot Begijnhof 14 in Leuven.

In deze interactieve vormingen over genderbewust opvoeden maken we het thema gender tastbaar en begrijpelijk. We ontdekken samen wat genderbewust opvoeden inhoudt en waarom dit belangrijk is vanuit een gelijkekansenperspectief. We staan stil bij de rol die opvoeders en kinderbegeleiders hierbij kunnen spelen. Tijdens de vorming geven we meer inzicht over de rol van gender tijdens het opvoeden. We creëren meer bewustzijn over de invloed van genderstereotypen aan de hand van concrete voorbeelden in spelmateriaal, indelingen van ruimtes en groepen, en interacties. 

Met deze vorming willen RoSa vzw en het VVSG professionals motiveren en ondersteunen om genderbewust aan de slag te gaan in hun zorg voor, en opvoeding van jonge kinderen. Zo bevorderen we samen gelijke kansen voor ieder kind.

Meer info en inschrijven: https://www.vvsg.be/opleidingen/kinderopvangcaravan-kdv-2023.

02.09 | Leesclub RoSa: Feminism for the 99% - Cinzia Arruzza, Tithi Bhattacharya & Nancy Fraser

Het nieuwe leesjaar starten doen we met Feminisme voor de 99%, een politiserend manifest van een collectief socialistische feministen, Cinzia Arruzza, Tithi Bhattacharya en Nancy Fraser. Het boek mag met een honderdtal pagina's beknopt zijn, de materie is complex en gewichtig. Zo komen er komen tal van interessante maar moeilijke concepten aan bod die niet voor de hand liggend zijn. Samen worstelen we ons door de theorieën van de auteurs en wisselen we uit over de ideeën die in het manifest aan bod komen. We denken na over hoe feminisme zich in onze omgeving en nationale context manifesteert, en toetsen deze aan de kritiek en de voorstellen van de auteur. De gesprekken houden we bewust laagdrempelig en iedereen is vrij om bij te dragen aan het gesprek op die manier die voor hen juist voelt. Voorkennis is dus zeker niet vereist, enkel een flinke dosis interesse en leergierigheid. Wij kijken er alvast naar uit jullie te verwelkomen in de RoSa bibliotheek en te leren van elkaar.

Welkom in de Zennestraat 40, in hartje Brussel, vanaf 9u30. Om 10u gaan we van start, afsluiten doen we om 12u. Het boek is beschikbaar zowel in het Nederlands als in het Engels in onze bibliotheek. De sessie zelf zal doorgaan in het Nederlands. 

Meer info en inschrijven.

23.08 | Zine workshop RoSa vzw & Rebelle

Op 23 augustus organiseren RoSa vzw en Rebelle vzw samen een zine workshop in de RoSa bibliotheek in hartje Brussel. Iedereen is van harte welkom!

Zines zijn kleine, handgemaakte magazines die vergelijkbaar zijn met collages. Ze staan erom gekend dieper in te gaan op thema’s die niet of onvoldoende belicht worden in reguliere media. In deze gratis workshop laten deelnemers hun creativiteit de vrije loop onder begeleiding van RoSa en Rebelle. We blazen nieuw leven in oude feministische magazines uit het RoSa-archief door er eigen, meer hedendaagse zines van te maken. Deelnemers kiezen het thema en formaat van hun zines helemaal zelf. Wie wil kan hun zine(s) aan het einde van de workshop mee naar huis nemen. Alle zine(s) die in de RoSa-bibliotheek worden achtergelaten, zullen mooi gepresenteerd worden in de etalage.

RoSa en Rebelle voorzien alle nodige materialen, inspiratie en snack om er een geslaagde avond van te maken. Wie eigen materiaal wil meenemen, mag dat zeker doen!

Praktisch

Wanneer: woensdag 23 augustus, van 19u tot 21u Waar: in de RoSa bibliotheek, in de Zennestraat 40, 1000 Brussel Schrijf je hier gratis in.

28.06 | Vorming "Wat is gender (niet)?" in provincie Antwerpen (TBA)

De CM-gezondheidsacademie organiseert in samenwerking met RoSa vzw een vormingenreeks onder de titel "Wat is gender (niet)?". De vormingen gaan door in alle Vlaamse provincies op verschillende data in de loop van 2023.

Op vrijdag 28 juni geeft RoSa vzw een introductievorming op een nog te bepalen locatie in de provincie Antwerpen, van 19u tot 21u. We gaan in op vragen als: wat is gender?, wat is het verschil tussen sekse, gender, en genderidentiteit?, hoe werkt gender, zowel in onze eigen levens als in de samenleving?, en wat zijn genderstereotypen en hoe beïnvloeden ze ons? Iedereen welkom!

Ben jij ook benieuwd? Schrijf je dan in voor één van de workshops in jouw provincie!

19.06 | Vorming "Wat is gender (niet)?" in Koersel


De CM-gezondheidsacademie organiseert in samenwerking met RoSa vzw een vormingenreeks onder de titel "Wat is gender (niet)?". De vormingen gaan door in alle Vlaamse provincies op verschillende data in de loop van 2023.

Op woensdag 19 mei geeft RoSa vzw een introductievorming in het OC COR in Koersel, van 19u tot 21u. We gaan in op vragen als: wat is gender?, wat is het verschil tussen sekse, gender, en genderidentiteit?, hoe werkt gender, zowel in onze eigen levens als in de samenleving?, en wat zijn genderstereotypen en hoe beïnvloeden ze ons? Iedereen welkom!

Ben jij ook benieuwd? Schrijf je dan in voor één van de workshops in jouw provincie!

19.06 | Vorming "Wat is gender (niet)?" in Koersel


De CM-gezondheidsacademie organiseert in samenwerking met RoSa vzw een vormingenreeks onder de titel "Wat is gender (niet)?". De vormingen gaan door in alle Vlaamse provincies op verschillende data in de loop van 2023.

Op woensdag 19 mei geeft RoSa vzw een introductievorming in het OC COR in Koersel, van 19u tot 21u. We gaan in op vragen als: wat is gender?, wat is het verschil tussen sekse, gender, en genderidentiteit?, hoe werkt gender, zowel in onze eigen levens als in de samenleving?, en wat zijn genderstereotypen en hoe beïnvloeden ze ons? Iedereen welkom!

Ben jij ook benieuwd? Schrijf je dan in voor één van de workshops in jouw provincie!

14.06 | Leesclub RoSa: Onzichtbare vrouwen - Caroline Criado Perez

Tijd voor een nieuwe editie van RoSa's leesclub, tijd voor een nieuw boek. Op woensdagavond 14 juni bespreken we Onzichtbare vrouwen van Caroline Criado Perez. Wie meer wil weten over gender data bias of, in de woorden van Criado Perez zelf "waarom we leven in een wereld voor en door mannen ontworpen", is erg welkom om aan te sluiten. Of je het boek nu (volledig) gelezen hebt of niet, of je al veel weet over het thema of nog nooit gehoord hebt van 'the gender data gap': iedereen is welkom om samen een aantal ideeën en observaties van het boek te bespreken en van gedachten te wisselen over dit brede thema. Welkom in de Zennestraat 40, in hartje Brussel, vanaf 18u30. Om 19u gaan we van start, afsluiten doen we om 21u. Het boek is beschikbaar zowel in het Nederlands als in het Engels in onze bibliotheek. De sessie zelf zal doorgaan in het Nederlands. 

01.06 | Vorming "Wat is gender (niet)?" in Leuven

De CM-gezondheidsacademie organiseert in samenwerking met RoSa vzw een vormingenreeks onder de titel "Wat is gender (niet)?". De vormingen gaan door in alle Vlaamse provincies op verschillende data in de loop van 2023.

Op donderdag 1 juni geeft RoSa vzw een introductievorming in het CM Gezondheidspunt in Leuven, van 19u tot 21u. We gaan in op vragen als: wat is gender?, wat is het verschil tussen sekse, gender, en genderidentiteit?, hoe werkt gender, zowel in onze eigen levens als in de samenleving?, en wat zijn genderstereotypen en hoe beïnvloeden ze ons? Iedereen welkom!

Ben jij ook benieuwd? Schrijf je dan in voor één van de workshops in jouw provincie!

09.05 | Gesprekkenreeks Je moeder?! in deBuren: Eerlijk zulle we alles verdelen

Cultuurhuis deBuren, Furia en RoSa vzw organiseren samen dgesprekkenreeks Je moeder?! We gaan op zoek naar wat het betekent om een ouder te zijn in een neoliberale wereld in tijden van klimaatcrisis, discriminatie, polarisering en politieke instabiliteit. Zonder de rijkdom en veelkleurigheid van het ouderschap en het moederen uit het oog te verliezen, schromen we niet om stil te staan waar het schuurt. In deze aflevering gaan we over de crisis in de kinderopvang.

Bij heteroseksuele koppels met kinderen besteden vrouwen gemiddeld 4,5 uur per dag aan zorgtaken, terwijl dit voor mannen gemiddeld 2,5 uur bedraagt. De zorg voor kinderen is één van de belangrijkste redenen voor Nederlandse vrouwen om deeltijds te gaan werken. In Vlaanderen daarentegen werken vrouwen evenveel buitenshuis als mannen. Ook al klinkt het voor veel stellen als de normaalste zaak van de wereld om de opvoeding van de kinderen en het huishouden te verdelen, slechts de helft van de stellen wil een gelijke verdeling van betaald werk en onbetaalde zorg. En van de stellen die het wel willen, lukt het maar een kwart om dit ook echt te realiseren.

Waarom lukt het niet om alles eerlijk te verdelen? Hoe dichten we deze zorgkloof en hoe kan er meer ruimte gecreëerd worden voor ouders om te zorgen? Een gesprek met onder andere Anja Meulenbelt, auteur van onder meer Alle moeders werken al (2022).

Praktisch:

Waar: deBuren, Leopoldstraat 6 in Brussel Wanneer: dinsdag 9 mei, van 19u30 tot 21u Prijs: betaal wat je kan 

Meer info hier.

19.04 | Leesclub RoSa: The Right to Sex - Amia Srinivasan (6)


In maart starten we met onze nieuwe leesgroep. Voor deze eerste editie experimenteren we ineens met een hele reeks sessies rond één boek: The Right to Sex van Amia Srinivasan, een bundeling van filosofische essays over tal van hot topics gerelateerd aan seks. Per sessie bespreken we één hoofdstuk. De zesrde sessie gaat door op woensdag 19 april, van 19 tot 21u in de RoSa bibliotheek. Dit maal bespreken we:

Hoofdstuk 6: "Seks, carceralisme en kapitalisme"

In het laatste hoofdstuk ontrafelt Srinivasan het verband tussen wit feminisme, kapitalisme en carceralisme. Van de strijd voor het recht op abortus over sekswerk tot de strijd voor het recht om al dan niet een hoofddoek te dragen, Srinivasan toont aan hoe wit feminisme resulteert in vrijheid voor sommige vrouwen en onvrijheid voor velen anderen. Moet de feministische beweging de soms ongewenste gevolgen van haar emancipatiestrijd onder ogen komen? Moet zij er verantwoordelijkheid voor dragen? Tot waar reikt feministische verantwoordelijkheid? 

Geïnteresseerden zijn welkom om aan te sluiten voor alle zes sessies, telkens over een ander essay en thema, of om in te pikken per individuele sessie naar keuze. Iedereen is welkom, ook als je het essay niet gelezen hebt maar wel van gedachten wil wisselen over het thema. Rojda Yavuz van RoSa vzw en Michiel Van der Padt van Liminal lichten het thema van het essay toe, zetten enkele interessante citaten en inzichten van Srinivasan op een rij, en werpen vragen in de groep om dialoog en uitwisseling op gang te brengen. 

Praktisch

Wie: iedereen is welkom. De leesgroep gaat door in het Nederlands en is gratis, maar we vragen wel om op voorhand in te inschrijven. Wanneer: woensdag 19 april, we starten om 19u stipt. We verwelkomen jullie graag vanaf 18u30. Waar: de RoSa-bibliotheek in de Zennestraat 40 in hartje Brussel Toegankelijkheid: de RoSa-bibliotheek is rolstoeltoegankelijk, maar de sanitaire voorzieningen helaas (nog) niet.

15.04 | Leesclub RoSa: The Right to Sex - Amia Srinivasan (5)

In maart starten we met onze nieuwe leesgroep. Voor deze eerste editie experimenteren we ineens met een hele reeks sessies rond één boek: The Right to Sex van Amia Srinivasan, een bundeling van filosofische essays over tal van hot topics gerelateerd aan seks. Per sessie bespreken we één hoofdstuk. De derde sessie gaat door op zaterdag 15 april, van 10 tot 12u in de RoSa bibliotheek. Dit maal bespreken we:

Hoofdstuk 5: "Over niet met je studenten naar bed gaan"

Zijn er grijze zones inzake seksueel grensoverschrijdend gedrag? Zijn die er niet per definitie als iedermans grenzen elders liggen? Srinivasan stelt ongemakkelijke vragen die feministen niet graag onder ogen zien. Ze legt de vinger op een aantal gegenderde noties en dubbele standaarden inzake seksueel grensoverschrijdend gedrag in het hoger onderwijs of op de werkvloer. Is toestemming het enige criteria dat ertoe doet in seksuele relaties? Is toestemming de enige parameter die bepaalt waar grenzen liggen? Bestaat er überhaupt zoiets als 'toestemming'? Want kan toestemming vrijwillig gegeven worden in een wereld die per definitie ongelijk is? Samen graven we dieper in elkaar versterkende systemen van ongelijkheid en machtsstructuren. 

Geïnteresseerden zijn welkom om aan te sluiten voor alle zes sessies, telkens over een ander essay en thema, of om in te pikken per individuele sessie naar keuze. Iedereen is welkom, ook als je het essay niet gelezen hebt maar wel van gedachten wil wisselen over het thema. Rojda Yavuz van RoSa vzw en Michiel Van der Padt van Liminal lichten het thema van het essay toe, zetten enkele interessante citaten en inzichten van Srinivasan op een rij, en werpen vragen in de groep om dialoog en uitwisseling op gang te brengen. 

Praktisch

Wie: iedereen is welkom. De leesgroep gaat door in het Nederlands en is gratis, maar we vragen wel om op voorhand in te inschrijven. Wanneer: zaterdag 15 april, we starten om 10u stipt. We verwelkomen jullie graag vanaf 9u30. Waar: de RoSa-bibliotheek in de Zennestraat 40 in hartje Brussel Toegankelijkheid: de RoSa-bibliotheek is rolstoeltoegankelijk, maar de sanitaire voorzieningen helaas (nog) niet.

05.04 | Leesclub RoSa: The Right to Sex - Amia Srinivasan (4)


In maart starten we met onze nieuwe leesgroep. Voor deze eerste editie experimenteren we ineens met een hele reeks sessies rond één boek: The Right to Sex van Amia Srinivasan, een bundeling van filosofische essays over tal van hot topics gerelateerd aan seks. Per sessie bespreken we één hoofdstuk. De derde sessie gaat door op woensdag 5 april, van 19 tot 21u in de RoSa bibliotheek. Dit maal bespreken we:

Hoofdstuk 4: "Code: De politiek van ons verlangen"

In dit hoofdstuk stelt Srinivasan zich de vraag over we onze seksuele verlangens en voorkeuren - jawel, zelfs onze seksuele oriëntatie - niet aan ethische kritiek moeten onderwerpen? Wie en welke lichaamskenmerken we precies aantrekkelijk vinden is namelijk niet alleen gegenderd, maar vaak ook geracialiseerd. Niemand zal beweren dat een heteroman mannen discrimineert omdat hij niet op mannen valt, maar als iemand aangeeft enkel op witte mannen te vallen, worden we ongemakkelijk. Is dit racisme als heteroseksualiteit geen seksisme is? Moeten we onze verlangens in vraag stellen? Moeten we analyseren welke racistische noties, gendernormen, en schoonheidsidealen een impact hebben op onze eigen seksualiteit? Is seks een uitsluitend private aangelegenheid, of is die - zoals Srinivasan betoogt - beladen met publieke betekenis? Staat seks los van ethische reflectie? In deze sessie denken we na over de samenhang van onderdrukkende en discriminerende publieke patronen en systemen die onze persoonlijke verlangens en voorkeuren beïnvloeden.

Geïnteresseerden zijn welkom om aan te sluiten voor alle zes sessies, telkens over een ander essay en thema, of om in te pikken per individuele sessie naar keuze. Iedereen is welkom, ook als je het essay niet gelezen hebt maar wel van gedachten wil wisselen over het thema. Rojda Yavuz en Anna Vleeshouwers van RoSa vzw lichten het thema van het essay toe, zetten enkele interessante citaten en inzichten van Srinivasan op een rij, en werpen vragen in de groep om dialoog en uitwisseling op gang te brengen. 

Praktisch

Wie: iedereen is welkom. De leesgroep gaat door in het Nederlands en is gratis, maar we vragen wel om op voorhand in te inschrijven. Wanneer: woensdag 5 mei, we starten om 19u stipt. We verwelkomen jullie graag vanaf 18u30. Waar: de RoSa-bibliotheek in de Zennestraat 40 in hartje Brussel Toegankelijkheid: de RoSa-bibliotheek is rolstoeltoegankelijk, maar de sanitaire voorzieningen helaas (nog) niet.

01.04 | Leesclub RoSa: The Right to Sex - Amia Srinivasan (3)

In maart starten we met onze nieuwe leesgroep. Voor deze eerste editie experimenteren we ineens met een hele reeks sessies rond één boek: The Right to Sex van Amia Srinivasan, een bundeling van filosofische essays over tal van hot topics gerelateerd aan seks. Per sessie bespreken we één hoofdstuk. De derde sessie gaat door op zaterdag 1 april, van 10 tot 12u in de RoSa bibliotheek. Dit maal bespreken we:

Hoofdstuk 3: "Het recht op seks"

In 2018 schreef Srinivasan een ophefmakend essay voor de London Review of Books over het dodelijke geweld door incels in de VS. Heeft iemand recht op seks, vraagt ze zich af. Dat is namelijk de vooronderstelling van incels, kort voor involuntary celibates oftewel onvrijwillige vrijgezellen die geen seks hebben, “niet zozeer seksloze mannen in het algemeen, als wel een bepaald soort seksloze man: het soort dat ervan overtuigd is dat hij recht heeft op seks, en woedend is op de vrouwen die het hem ontzeggen." (p. 115) Enerzijds levert feminisme de terechte kritiek dat vrouwen niemand seks verschuldigd zijn en dat dit misplaatst gevoel van recht op seks voortkomt uit patriarchale ideologie en mannelijke dominantie. Anderzijds, zo betoogt Srinivasan, zou feminisme verder moeten kijken en in vraag durven stellen welke ideologische systemen ten grondslag liggen aan seksueel verlangen. We moeten, aldus Srinivasan, niet alleen kritisch zijn ten opzichte van het seksuele verlangen van incels, maar ook ten opzichte van het seksuele verlangen van vrouwen die niet met hen willen slapen. Wat maakt incels unfuckable? Is de unfuckability van incels niet ook het gevolg van vrouwen die patriarchale noties van mannelijke seksuele aantrekkelijkheid internaliseren? 

Geïnteresseerden zijn welkom om aan te sluiten voor alle zes sessies, telkens over een ander essay en thema, of om in te pikken per individuele sessie naar keuze. Iedereen is welkom, ook als je het essay niet gelezen hebt maar wel van gedachten wil wisselen over het thema. Rojda Yavuz en Anna Vleeshouwers van RoSa vzw lichten het thema van het essay toe, zetten enkele interessante citaten en inzichten van Srinivasan op een rij, en werpen vragen in de groep om dialoog en uitwisseling op gang te brengen. 

Praktisch

Wie: iedereen is welkom. De leesgroep gaat door in het Nederlands en is gratis, maar we vragen wel om op voorhand in te inschrijven. Wanneer: zaterdag 1 april, we starten om 10u stipt. We verwelkomen jullie graag vanaf 9u30. Waar: de RoSa-bibliotheek in de Zennestraat 40 in hartje Brussel Toegankelijkheid: de RoSa-bibliotheek is rolstoeltoegankelijk, maar de sanitaire voorzieningen helaas (nog) niet.

30.03 | Vorming "Wat is gender (niet)?" in Hasselt


De CM-gezondheidsacademie organiseert in samenwerking met RoSa vzw een vormingenreeks onder de titel "Wat is gender (niet)?". De vormingen gaan door in alle Vlaamse provincies op verschillende data in de loop van 2023.

Op donderdag 30 maart geeft RoSa vzw een introductievorming in het Huis van het Kind in Hasselt, van 18u tot 20u. We gaan in op vragen als: wat is gender?, wat is het verschil tussen sekse, gender, en genderidentiteit?, hoe werkt gender, zowel in onze eigen levens als in de samenleving?, en wat zijn genderstereotypen en hoe beïnvloeden ze ons? Iedereen welkom!

Ben jij ook benieuwd? Schrijf je dan in voor één van de workshops in jouw provincie!

22.03 | Leesclub RoSa: The Right to Sex - Amia Srinivasan (2)

In maart starten we met onze nieuwe leesgroep. Voor deze eerste editie experimenteren we ineens met een hele reeks sessies rond één boek: The Right to Sex van Amia Srinivasan, een bundeling van filosofische essays over tal van hot topics gerelateerd aan seks. Per sessie bespreken we één hoofdstuk. De tweede sessie gaat door op woensdag 22 maart, van 19 tot 21u in de RoSa bibliotheek. Dit maal bespreken we:

Hoofdstuk 2: "Met mijn studenten in gesprek over porno"

Srinivasan beschrijft de vurige geschiedenis van de zogenaamde sex wars in de Amerikaanse vrouwenbeweging in de jaren 1970, 1980, die gelijkaardige discussies over heel de wereld aanwakkerden. Aan een kant willen libertaire, zogenaamde sex positive feministen vooral het taboe op vrouwelijke seksualiteitsbeleving doorbreken en vrouwelijk genot opeisen. Aan de andere kant benadrukken radicale feministen dat seks nog steeds een domein van uitbuiting en geweld betekent voor vrouwen, in een wereld waar vrouwenlichamen worden geobjectiveerd, geseksualiseerd en gecommercialiseerd. Waar de ene groep focust op seks als domein van plezier en hier een emanciperende motor in ziet, houdt de andere groep zich vooral bezig met thema's als seksueel geweld en seksuele uitbuiting (onder meer in de seksindustrie, maar ook daarbuiten). Kan porno emanciperend zijn, of zelfs feministisch? Welke impact heeft de male gaze in mainstream porno op de seksuele verlangens van zowel jongens als meisjes, mannen en vrouwen?Srinivasan vertelt over de inspirerende gesprekken met haar studenten, de eerste generatie die opgroeide met de constante beschikbaarheid van porno dankzij de komst van het internet. Wat zijn de effecten van internet op onze seksualiteitsvorming? Hoe zit het met seksuele opvoeding? Zijn we vrij in onze verlangens?

Geïnteresseerden zijn welkom om aan te sluiten voor alle zes sessies, telkens over een ander essay en thema, of om in te pikken per individuele sessie naar keuze. Iedereen is welkom, ook als je het essay niet gelezen hebt maar wel van gedachten wil wisselen over het thema. Anna Vleeshouwers van RoSa vzw en Michiel van der Padt van Liminal lichten het thema van het essay toe, zetten enkele interessante citaten en inzichten van Srinivasan op een rij, en werpen vragen in de groep om dialoog en uitwisseling op gang te brengen. 

Praktisch

Wie: iedereen is welkom. De leesgroep gaat door in het Nederlands en is gratis, maar we vragen wel om op voorhand in te inschrijven. Wanneer: woensdag 22 maart, we starten om 19u stipt. We verwelkomen jullie graag vanaf 18u30. Waar: de RoSa-bibliotheek in de Zennestraat 40 in hartje Brussel Toegankelijkheid: de RoSa-bibliotheek is rolstoeltoegankelijk, maar de sanitaire voorzieningen helaas (nog) niet.

18.03 | Leesclub RoSa: The Right to Sex - Amia Srinivasan (1)

In maart starten we met onze nieuwe leesgroep. Voor deze eerste editie experimenteren we ineens met een hele reeks sessies rond één boek: The Right to Sex van Amia Srinivasan, een bundeling van filosofische essays over tal van hot topics gerelateerd aan seks. Per sessie bespreken we één hoofdstuk. De eerste sessie gaat door op zaterdag 18 maart, van 10 tot 12u in de RoSa bibliotheek. Dit maal bespreken we: 

Hoofdstuk 1: "Het complot tegen mannen"

Srinivasan stelt namelijk vast dat er een specifieke groep mannen al wel eens waarschuwt voor het gevaar van valse beschuldigingen inzake seksueel grensoverschrijdend gedrag en de impact dat valse beschuldigingen en het zogenaamde trial by media dat het teweeg brengt, kan hebben op de man in kwestie en diens carrière. Hoewel dit vooral een bezorgdheid blijkt van witte, rijke en machtige mannen, leert de geschiedenis ons nochtans dat het vooral zwarte mannen en mannen van kleur zijn die te maken kregen met valse beschuldigingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Is er werkelijk een complot tegen mannen, of tegen sommige mannen, namelijk zwarte mannen en mannen van kleur? 

Geïnteresseerden zijn welkom om aan te sluiten voor alle zes sessies, telkens over een ander essay en thema, of om in te pikken per individuele sessie naar keuze. Iedereen is welkom, ook als je het essay niet gelezen hebt maar wel van gedachten wil wisselen over het thema. Anna Vleeshouwers van RoSa vzw en Michiel van der Padt van Liminal lichten het thema van het essay toe, zetten enkele interessante citaten en inzichten van Srinivasan op een rij, en werpen vragen in de groep om dialoog en uitwisseling op gang te brengen. 

Praktisch

Wie: iedereen is welkom. De leesgroep gaat door in het Nederlands en is gratis, maar we vragen wel om op voorhand in te inschrijven. Wanneer: zaterdag 18 maart, we starten om 10u stipt. We verwelkomen jullie graag vanaf 9u30. Waar: de RoSa-bibliotheek in de Zennestraat 40 in hartje Brussel Toegankelijkheid: de RoSa-bibliotheek is rolstoeltoegankelijk, maar de sanitaire voorzieningen helaas (nog) niet.

13.03 | Vorming "Wat is gender (niet)?" in Antwerpen

De CM-gezondheidsacademie organiseert in samenwerking met RoSa vzw een vormingenreeks onder de titel "Wat is gender (niet)?". De vormingen gaan door in alle Vlaamse provincies op verschillende data in de loop van 2023.

Op maandag 13 maart geeft RoSa vzw een introductievorming in Het Roze Huis in Antwerpen van 19u tot 21u. We gaan in op vragen als: wat is gender?, wat is het verschil tussen sekse, gender, en genderidentiteit?, hoe werkt gender, zowel in onze eigen levens als in de samenleving?, en wat zijn genderstereotypen en hoe beïnvloeden ze ons? Iedereen welkom!

Ben jij ook benieuwd? Schrijf je dan in voor één van de workshops in jouw provincie!

09.03 | Feminisme, vroeger en nu: een lezing van RoSa vzw

Op donderdag 9 maart verwelkomt RoSa vzw jullie voor een lezing over de evolutie van feminisme in België. We nemen jullie mee op sleeptouw doorheen de feministische golven, en belichten aan de hand van een aantal actuele gebeurtenissen de rode draad doorheen de rijke geschiedenis van feminisme in België. Eindigen doen we met een reflectie over de hedendaagse betekenis en aanhoudende relevantie van feminisme vandaag.

We verwelkomen jullie graag vanaf 18u30. De lezing vangt aan om 19u stipt. Na een uurtje is er ruimte voor vragen en dialoog, waarbij er ook een hapje en drankje wordt voorzien. Voorkennis voor deze lezing is niet vereist. De lezing is laagdrempelig, geschikt voor een breed publiek en gratis. Wel vragen we jullie om in te schrijven zodat we onze bibliotheek kunnen organiseren naar gelang het aantal inschrijvingen.

Meer info lees hier op onze website, en inschrijven kan via deze link.

06.03 | Alle liefs voor MVX van de Gezinsbond: vertoning Grote Gendershow

Op maandag 6 maart wordt RoSa's Grote Gendershow live gestreamd in het kader van het project Alle liefs voor MVX van de Gezinsbond. Je kan vragen stellen via de chat, tijdens of na de vertoning van de video. Ideale gelegenheid dus om onze educatieve video over het thema gender te bekijken!

In de video wordt het thema gender op een luchtige en laagdrempelige manier aangekaart. Mythes worden ontkracht, misverstanden worden uitgeklaard. Daarnaast worden de meest voorkomende vragen rond dit thema beantwoord. Wat is gender? Wat is de invloed van genderstereotypen? Hoe denken we over mannelijkheid en vrouwelijkheid vandaag? En wat kan en moet beter? Je komt het allemaal te weten in deze digitale versie van onze vorming gender voor beginners!

Jaouad Alloul is de host in deze Grote Gendershow: hij neemt je mee doorheen een parcours van panelgesprekken, duiding door experten, en getuigenissen. Achtereenvolgens wordt gender, genderstereotypen en intersectionaliteit besproken, respectievelijk omkaderd door de RoSa experten Bieke Purnelle, Myriam Halimi & Ciska Hoet, en Fatma Arikoglu van Ella vzw.

Om 20u start de vertoning. Meer info en inschrijvingen hier.

28.02 | Gesprekkenreeks Je moeder?! in deBuren crisis in de kinderopvang

Cultuurhuis deBuren, Furia en RoSa vzw organiseren samen dgesprekkenreeks Je moeder?! We gaan op zoek naar wat het betekent om een ouder te zijn in een neoliberale wereld in tijden van klimaatcrisis, discriminatie, polarisering en politieke instabiliteit. Zonder de rijkdom en veelkleurigheid van het ouderschap en het moederen uit het oog te verliezen, schromen we niet om stil te staan waar het schuurt. In deze aflevering gaan we over de crisis in de kinderopvang.

Personeelstekort, lange wachtlijsten, crèches die noodgedwongen moeten sluiten: de kinderopvang in de Lage Landen kraakt. Op dinsdag 28 februari kan je terecht in cultuurhuis deBuren voor een boeiende avond met experts over de kinderopvangcrisis in Vlaanderen en Nederland. Historica Noëmi Willemen doet onderzoek naar moederen in de twintigste eeuw en trapt het programma af met een gesproken column. Daarna gaat Kelia Kaniki Masengo in gesprek met hoofddocent gezinspedagogiek Michel Vandenbroeck (Negen is te veel), Anne Lambrechts (coördinator van kinderopvang Elmer in Brussel) en Bas van Weegberg (lid van het dagelijks bestuur van de FNV) en zoeken ze samen naar mogelijke (en haalbare) oplossingen. 

Praktisch:

Waar: deBuren, Leopoldstraat 6 in Brussel
Wanneer: dinsdag 298 februari, van 19u30 tot 21u
Prijs: betaal wat je kan 

Meer info hier.