hier komen promoties & acties

Op de hoogte blijven van RoSa thema's en actua?

Ontvang onze tweewekelijkse Pers:pectief waarin we een actueel of onderbelicht thema bespreken vanuit een genderperspectief, of kies voor onze driemaandelijkse Uitgelezen met tal van boekrecensies, interviews, de nieuwste aanwinsten in onze almaar groeiende collectie en nog veel meer, telkens rond één specifiek thema.

Schrijf je in

De Grote Gendershow

Wat is gender? Wat is de invloed van genderstereotypen? Hoe denken we over mannelijkheid en vrouwelijkheid vandaag? En wat kan en moet beter? Je komt het allemaal te weten in deze digitale versie van onze vorming gender voor beginners!

Jaouad Alloul is onze host in deze Grote Gendershow: Jaouad neemt je mee doorheen een parcours van panelgesprekken, duiding door experten, en getuigenissen. Achtereenvolgens wordt gender, genderstereotypen en intersectionaliteit besproken, respectievelijk omkaderd door de RoSa experten Bieke Purnelle, Myriam Halimi & Ciska Hoet, en Fatma Arikoglu van Ella vzw.

Na het bekijken van deze video zul je voor eens en voor altijd weten wat er mis is met gender reveal parties, waarom genderstereotypen schadelijk zijn voor meisjes én jongens, en wat nu precies bedoeld wordt met kruispuntdenken.

Als kenniscentrum vinden we het belangrijk om te duiden wat we bedoelen met bepaalde termen, een cruciaal onderdeel van deze Gendershow. In onderstaande video legt RoSa co-directeur Bieke Purnelle alvast uit wat gender nu precies inhoudt:

In de volgende video leggen Myriam Halimi en Ciska Hoet uit hoe genderstereotypen werken en hoe hardnekkig ze vandaag nog zijn in onze maatschappij:

Het is een veelvoorkomende misconceptie dat genderstereotypen enkel vrouwen treffen. Genderstereotypen zijn niet alleen nefast voor meisjes en vrouwen, ook voor jongens en mannen zijn ze beperkend en schadelijk. "Boy's don't cry" is zo'n typisch voorbeeld, maar het gaat verder dan dat, met structurele ongelijkheden ten nadele van mannen tot gevolg.

Jongens krijgen over het algemeen minder kansen om zich emotioneel te ontwikkelen dan meisjes. Dat heeft te maken met genderstereotypen rond mannelijkheid die vaak minder aandacht krijgen, hoewel ze jongens tegenhouden in hun emotionele ontwikkeling en dit verregaande gevolgen kan hebben zowel op hun mentale welzijn als op hun omgang met anderen. Hoe kan je hier als ouder op een bewuste manier mee omgaan en je zoon de nodige steun bieden om zich op een gezonde manier emotioneel en relationeel te ontplooien? Welke rol kan de school opnemen in het doorbreken van genderstereotypen rond mannelijkheid? En waarom is dit zo belangrijk? 

© Een productie van Poolhert voor RoSa vzw. Naar een concept van Marie De Hert en Ellen Pollard, in samenwerking met Jozefien Daelemans en Jaouad Alloul.

#RoSaKijkt #Aanbod #Gender #DeGroteGenderShow #Film