hier komen promoties & acties

Rolmodellen

Rolmodellen in de kijker op Internationale Mannendag

Op 19 november wordt wereldwijd Internationale Mannendag gevierd, een dag waarop de feministische beweging extra aandacht schenkt aan maatschappelijke normen en verwachtingen rond mannelijkheid, en de impact hiervan op mannen en hun omgeving. Dit jaar staat de dag in het teken van feministische, mannelijke rolmodellen. Ook RoSa zet een aantal rolmodellen op een rij.

Ben Hurst

Britse activist en spreker rond feministische mannelijkheid

Ben Hurst (1990) is een Britse activist, spreker, presentator, facilitator, trainer en model. Bijna al deze engagementen zijn gericht op één doel: het deconstrueren en reconstrueren van ideeën, normen en verwachtingen rond mannelijkheid, het liefst van al in dialoog met jongens en mannen. Hurst bepleit een feministische invulling van mannelijkheid, die jongens en mannen bevrijdt van een rigide keurslijf en beperkende genderstereotypen die ook hun omgeving schaden. Met deze boodschap trekt hij heel het Verenigd Koninkrijk rond, en probeert hij jongens en mannen te betrekken bij de strijd voor gendergelijkheid. Het is dan ook niet voor niets dat GQ Magazine hem in 2023 uitriep tot de anti-Andrew Tate.

Denis Mukwege

Congolese gynaecoloog en winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede voor zijn inzet om seksueel geweld als oorlogswapen een halt toe te roepen

De Congolese gynaecoloog Dr. Denis Mukwege (1955-) staat wereldwijd bekend als dé expert als het gaat over hersteloperaties bij vrouwen die gewelddadig verkracht werden. Door de jaren heen groeit hij daarnaast uit tot een begenadigd en veelgevraagd mensenrechtenactivist. Hij klaagt geweld aan en roept op tot een betere bescherming van de mensenrechten en de democratie. Voor zijn onvermoeibare inzet om het gebruik van seksueel geweld als oorlogswapen een halt toe te roepen, wint hij onder meer de Sakharovprijs (2014) en de Nobelprijs voor de Vrede (2018).

Jean-Jacques Amy

Vrijzinnige professor emeritus die een cruciale rol speelde in de Belgische strijd voor het recht op abortus en reproductieve rechten in het algemeen

Jean-Jacques Amy is een vrijzinnig-humanistische en sociaal geëngageerde emeritus hoogleraar gynaecologie en verloskunde, verbonden aan de Vrije Universiteit Brussel. Gedurende zijn hele carrière zette hij zich onvermoeibaar en standvastig in voor betere zorg, voor het recht op abortus en reproductieve en vrouwenrechten in het algemeen. Dat de consequenties voor zijn activisme meermaals zijn wetenschappelijke carrière en reputatie als arts ter discussie stelden, stond nooit in de weg van zijn engagement. Ook vandaag nog blijft Jean-Jacques Amy met woord en daad strijden voor de thema’s die hem nauw aan het hart liggen.

Richie Reseda

Amerikaanse feminist die zich inzet voor gendergelijkheid en gevangenishervorming in de VS

Richie Reseda is een Amerikaanse activist, feminist, muziekartiest en hervormer die zich inzet voor verschillende thema’s inzake sociale rechtvaardigheid in de VS. Zijn focus ligt enerzijds op hervormingen binnen het Amerikaanse gevangenissysteem, en anderzijds op het bevorderen van gendergelijkheid. Zijn benadering van deze kwesties is diep geworteld in zijn eigen ervaringen en wordt versterkt door zijn feministische principes. Reseda, een abolitionistische feminist, daagt traditionele genderstereotypen en repressieve opvattingen over mannelijkheid uit. Zijn eigen ervaring in het Amerikaanse gevangeniswezen maakt Reseda een bijzondere activistische leider, die aan de levende lijve heeft ondervonden wat de impact van detentie is op een persoon, en meer specifiek op mannen van kleur.

Meer weten?

#RoSaschrijft #Rolmodellen #Mannen #Feminisme #InternationaleMannendag #19november #2024