hier komen promoties & acties

Snapt Ge Mij Nu

Snapt ge mij nu? podcast van VRT NWS over needle spiking

In de categorie RoSa luistert bespreken we interessante podcasts over thema’s op het snijvlak van gender en/of feminisme die ons opvallen, die we warm aanraden of die we kritisch onder de loep nemen. Ditmaal luisterden we naar een podcast van VRT NWS: “Snapt ge mij nu?” In deze podcast gaat host Aurélie Boffé in gesprek met twintigers die allemaal een andere visie hebben op een actueel onderwerp. In deze vijftiende aflevering staat (needle) spiking centraal.

Tijdens een voetbalmatch van KV Mechelen worden supporters plots onwel. Het jongerenfestival We R Young moet worden stilgelegd na paniek over een wilde prikker en ook op de Brusselse Pride zijn er heel wat meldingen van spiking. Niet alleen in ons land, maar ook in het buitenland zijn er heel wat jongeren die prikken voelen tijdens het uitgaan en zich vervolgens niet lekker tot zelfs van de wereld voelen. ‘Needle spiking’ - het stiekem toedienen van drugs door middel van een prik - lijkt plots overal te gebeuren. Is dit echt een nieuw fenomeen of “een prik vol schrik” zoals het in sommige kranten wordt genoemd? Aurélie Boffé van VRT NWS legt het voor aan caféuitbater Lowie Coolsaet (27), Minne De Boeck (31) die in het Universitair Forensisch Centrum daders van seksueel geweld begeleidt, Melody Navez (25) die tijdens het uitgaan in Gent slachtoffer werd van spiking en daarbovenop ook in het ziekenhuis niet correct werd behandeld, en Zoë* (18) die vorig jaar gedrogeerd en misbruikt werd door vrienden, en het vandaag haar missie maakt om anderen te sensibiliseren over spiking en seksueel geweld.

Minne De Boeck werkt dagelijks met daders van seksueel geweld. Ze merkt op dat spiking - het stiekem toedienen van drugs in het drankje van een slachtoffer - vaak voorkomt in het kader van seksueel geweld. Het doel is daarbij om het slachtoffer weerloos te maken. Van needle spiking heeft ze op haar werk nog nooit gehoord. Minne vraagt zich dan ook af of de recente meldingen niet veeleer komen van mensen die paniek willen zaaien. Ook is er nog geen toxicologisch bewijs gevonden voor needle spiking. Het blijft moeilijk om de aard van het fenomeen na te gaan, maar toch pleit ze ervoor - net zoals de andere drie gasten - om slachtoffers altijd te geloven. Ook benadrukt ze het belang van goede hulpverlening, iets waar Melody Navez niet op kon rekenen toen ze in het ziekenhuis toekwam. "De dokter zei dat het alcoholintoxicatie was. Hij wou me niet testen op drugs. Maar ik ken mijn lichaam, dit was iets helemaal anders. De dokter heeft dan maar een zwangerschapstest gedaan en er de volgende dag om gelachen."

Als (cis) man voelt Lowie Coolsaet zich veilig tijdens het uitgaan, maar met alle gevaren die er in het nachtleven dreigen snapt hij dat dit voor vrouwen anders ligt. Hij vindt dan ook dat de paniek rond needle spiking niet weggelachen of geminimaliseerd moet worden: “Of de angst voor needle spiking nu terecht is of niet, het gevoel is echt. En dat is net zo goed een probleem.” 

Benieuwd wat het viertal nog meer te zeggen heeft over (de paniek over) needle spiking, victim blaming en seksueel grensoverschrijdend gedrag? Wil je te weten komen welke rol zij weggelegd zien voor actoren in het nachtleven, voor de politie en voor hulpverlening? Beluister nu de volledige aflevering van Snapt ge mij nu?

#Podcast #Needle #Spiking #Seksueel #Geweld #Misbruik #Uitgaan #RoSaluistert